• Etusivu
  • Kasvillisuus

Viljavuustutkimus kertoo kasvualustasta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.10.2024
20226_44.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Kasveja tarkkailemalla voi niiden hyvinvoinnista tehdä johtopäätöksiä. Tarkkaa tietoa maan ravinnetilasta halutessaan voi teettää maa-analyysin. Analyysin avulla selviää luotettavasti puutarhan maan ravinne- ja pH-tila. Lisäksi maa-analyysi antaa tiedon maalajista ja multavuudesta. Tutkittavaksi lähetettävät näytteet otetaan kasviryhmittäin. Kasvimaasta kannattaa ottaa oma näyte, samoin marjatarhan mullasta. Viljavuustutkimuksen voi teettää myös nurmikon tai koristekasvien istutuspaikan kasvualustasta.

Maa-analyysi kannattaa teettää aina uusia pihoja perustettaessa. Sen voi myös teettää säännöllisesti 3–5 vuoden välein. Analyysi on paikallaan myös aina silloin, kun kasvussa ilmenee ongelmia ilman, että näkyy merkkejä kasvitaudeista tai tuholaisista. Näytteen tulosten perusteella pystyy hyvin suunnittelemaan maanparannusta, kalkitusta ja lannoittamista.

Myös Keskustelupalstalla on huomattu, että maa-analyysistä saisi apua sadon onnistumiseksi

20093_15678.jpg

Näytteen voi ottaa vanhemmankin istutusalueen maasta, tosin lannoitusvirheiden korjaaminen on hankalampaa, kun maata ei voida enää perusteellisesti sekoittaa. Näytteen ottoa varten tarvitaan lapio tai maanäytteenottokaira. Kairalla näytteen otto käy nopeasti ja kevyemmin kuin lapiolla. Kairalla on kotipuutarhassa kuitenkin vähän käyttöä, joten sen hankinta tuskin on kannattavaa, ellei hanki sitä naapureiden kanssa yhteiseksi. Näytteiden sekoittamista varten tarvitaan puhdas ämpäri. Varaston nurkasta löytyvää lannoiteämpäriä ei kannata käyttää ilman huolellista puhdistusta. Pohjalle jääneet lannoiterakeet voivat muuttaa analyysituloksia.

Kotipuutarhassa riittää yksi maanäyte 20 m2 kohti. Maanäyte viljavuustutkimusta varten kerätään useasta osanäytteestä. Eri puolilta aluetta otetaan 10 osanäytettä. Näyte otetaan lapiolla kaivetun kasvukerroksen syvyisen kuopan reunasta. Maanäytteet kerätään ämpäriin ja sekoitetaan keskenään. Tästä massasta otetaan analysoitavaksi lähetettävä näyte.

Näytteistä tutkitaan maalaji, maan multavuus, pH, maan johtoluku (ilmaisee maan suolaväkevyyttä eli ravinnetilaa yhdellä luvulla) ja eri ravinteiden määrät. Typen määrää näytteestä ei tutkita ilman erillistä pyyntöä. Typpi on hyvin herkkää huuhtoutumaan sadevesien ja lumien sulamisesta syntyviin vesiin, joten syksyllä otetusta näytteestä analysoitu typpimäärä ei todennäköisesti pidä enää keväällä paikkaansa.

<p data-block-key="5xx2b">Esimerkiksi Viljavuuspalvelussa voit teettää maa-analyysin</p>
Esimerkiksi Viljavuuspalvelussa voit teettää maa-analyysin
Kasvillisuus
kasvimaa
kasvualusta
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20065_43.jpg
Minkälainen on hyvä maa?
Hiekkamaa ei pidätä vettä eikä ravinteita, mutta on hyvin kantavaa. Sitä voidaan parantaa lisäämällä savea (1 cm kerros) ja maatunutta turvetta ja/tai kompostia (9 cm kerros).Hietamaa on sellaisenaan hyvää viljelymaata.Hiesumaa tiivistyy helposti ja eliötoiminta on yleensä heikkoa. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).Savimaa sisältää paljon ravinteita, mutta kovettuu ja tiivistyy helposti sekä on kylmää. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).Turvemaa pidättää hyvin ravinteita ja vettä ja pysyy ilmavana tallaamattomilla paikoilla. Raaka turve hajoaa nopeasti ja sitoo hajotessaan kasvualustan typpeä. Sitä voidaan parantaa lisäämällä saven ja hiekan sekoitusta (n. 100 l/m2).
Pikkukrookukset nupullaan
Kuun vaiheet ja puutarhanhoito
Puutarhanhoito on kautta historian ollut täynnä perinteitä, uskomuksia ja luonnon tarkkailua. Vaikka moderni teknologia ja tieteellinen tutkimus ovat tuoneet puutarhurin arkeen uusia menetelmiä ja välineitä, osa perinteisistä menetelmistä on säilynyt sukupolvien ajan. Yksi tällaisista vanhoista perinteistä on kuun vaiheiden seuraaminen puutarhatöissä. Vaikka aihetta ei ole laajasti tieteellisesti tutkittu, monet kotipuutarhurit ja osa ammattilaisistakin vannovat kuun vaikutusten nimeen.
20238_82956.jpg
Syyskuun vinkit
Syyskuu on viilenevien säiden, syyssateiden, ruskan, sadonkorjuun ja sienestämisen sekä pimenevien iltojen aikaa. Ilmat viilenevät kesän jäljiltä nopeasti ja yhä useampi päivä on pilvinen ja harmaa – vaikka niitä aurinkoisiakin päiviä onneksi tulee. Syyskuun sää on epävakaista ja sateista, mutta syksyn harmautta piristää kuitenkin kasvien värikäs ruska; Lapissa se on parhaimmillaan syyskuun alussa ja Etelä-Suomessa syys-lokakuun vaihteessa.
20232_80869.jpg
Perustetaan uusi kasvimaa
Uuden kasvimaan paikaksi valitaan pihalta aurinkoinen ja lämmin kohta, jossa ei seiso vesi. Aurinko parantaa kasvisten makua ja kohottaa niiden vitamiinipitoisuutta. Kasvimaa on hyvä sijoittaa myös tuulilta suojattuun paikkaan, koska kylmät tuulet jäähdyttävät maan ja toisaalta kesän lämmin tuuli nopeuttaa maan kuivumista.
20218_72079.jpg
Mistä johtuu oheisen kuvan pensasaidan kuoleminen?
Mistä johtuu oheisen kuvan pensasaidan kuoleminen? Tätä tapahtuu toisesta päästä ja rivin keskeltä myös.
20233_67507.jpg
Tunnetko pihasi linnut?
Oletko vannoutunut lintubongari vai kuulutko joukkoon, joka tunnistaa ehkä muutaman yleisimmän kuten harakan ja talitintin? Tähän on nyt koottu tavallisimmin pihapiirissä tutuksi tulevia lintuja. Pesimäalueista sekä vuodenaikojen vaihteluista johtuen kaikkia lintuja ei aivan joka pihassa joka päivä näe.Mutta tehdäänpä linnut tutuksi:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton