• Etusivu
  • Hoitotyöt

Toimiva kompostointi pihassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.07.2023
20232_69334.jpg

(Kuva: Pixabay)

Kompostointialue on tärkeä osa toimivaa puutarhaa. Alueen ei tarvitse olla pihan perimmäisin ja pimein nurkka – maatuvien jätteiden viimeinen leposija, vaan siitä voi luoda juuri omaan puutarhaan sopivan monikäyttöisen, toimivan ja jopa ihanan ja virkistävän sopukan.

Itse kompostoimiseen voi luontosieluinen jopa hullaantua niin, että kevään merkiksi lintujen laulun lisäksi muodostuu Pikakompostorista talven aikana tulleen mustan aarteen levittäminen puiden ja pensaiden juurelle. Tunne siitä, että saa palauttaa jotain takaisin luontoon ja levittää "omatekemää" kompostimultaa on riemastuttava!

Osaksi hyötytarhaa

Kompostointialue kannattaa sijoittaa lähelle hyötypuutarhaa, josta saadaan runsaasti kompostoitavaa materiaalia ja jonne kompostoituneen mullan voi jälleen palauttaa. Kompostointialue kannattaa myös reunustaa nurmikosta ja kasviryhmistä vaikka reunakivillä, jos haluaa alueen rajojen pysyvän siisteinä. Pohjaksi alueelle sopii esimerkiksi hyvin vettä läpäisevä sora.


Pikakompostorista voi jo 6-8 viikon jälkeen saada maanparannukseen soveltuvaa katekompostia, joka on oivallista kateainetta monivuotisille kasveille, kuten puille, pensaille ja perennoille. Kate pitää maan kosteana ja vilkastuttaa pieneliöiden toimintaa. Helppohoitoisin ja optimaalisin tapa on pitää mahdollisen keittiöjätteitä ympärivuotisesti kompostoivan Pikakompostorin lisäksi kolmea Puutarhakompostoria, joissa kaikissa on eriasteista kompostia. Joten tilaa kompostoinnille kannattaa varata reilusti, jos myöhemmin haluaa vaikka lisätä kompostorien määrää.

Pergolan suojissa

Kompostointialueelle voi rakentaa vaikka köynnöskasvien verhoaman pergolan, jonne voi sijoittaa erilliset kompostorit ja vaikka maksaruohokattoisen käymälärakennuksen Kompostikäymälöineen. Kompostikäymälän voi laittaa mainiosti kesävessaksi myös vakituisen asunnon pihapiiriin.

Sopivia köynnöskasveja pergolaan ovat esim. imukärhivilliviini, piippuköynnös, kiinanlaikkuköynnös sekä humala ja lisäväriä saa mm. köynnöstävillä kärhöillä, krasseilla, päivänsinellä tai ruusupavulla. Halutessaan voi kokeilla myös aitoviiniköynnöksiä, tai vaikka köynnöstävää kesäkurpitsaa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Taianomainen puutarha

Parhaimman tuloksen kompostointialueen sulauttamisessa muuhun puutarhaan saa, kun noudattaa samaa tyyliä muun puutarhan kanssa. Esimerkiksi huolettoman ja romanttisen puutarhan tyyliin sopii kohti kompostointialuetta kulkeva, kottikärryn mentävä kivillä tai oksasilpulla katettu polku. Polkua voivat keväällä reunustaa kukkivat sipulikasvit, kesällä kotkansiipisaniaiset ja kuunliljat ja syysiltoina rivi aurinkokennovalaisimia.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Puutarhaan, jossa on hiukan villinä rehottavan niityn tuntua, sopii kompostointialueen sisääntuloon vaikka pajusta tai koivunrisuista tehty kevyt ja ilmava kaariportti, jossa köynnökset saavat vapaasti kiemurrella.

Ja jos alue ei ole tarkasti rajattu, voi kevätkaihonkukkien, lemmikkien, tai kellokasvien antaa levitä polun varteen ja ympäristöön kaikessa rauhassa. Ympäröivien puiden ylle voisi pukea varjossakin viihtyviä köynnöshortensioita kasvamaan.

Lapsetkin saa innostumaan kompostoinnista, kun alueelle loihtii vaikkapa erillisen onkimatojen etsimisalueen, sisiliskojen ja sammakoiden juomapaikan tai koriste- ja jättikurpitsojen kasvatusalueen.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20235_81635.jpg
Mikä vaivaa porkkanoita? Asiantuntija vastaa
Mikä porkkanoita vaivaa, kun kaikista porkkanoista kasvavat tämän näköisiä? Porkkanat haaroittuvat ja juurissa on nystyröitä. Porkkanoiden varret ovat vihreät ja kasvavat voimakkaasti. Kasvu näyttää siis hyvältä, kunnes porkkanat nostaa maasta. Silloin pettymys on suuri, kun ei porkkanoissa ole juuri syötävää. Samassa kasvimaassa perunat ja punajuuret kasvavat hyvin.
Katse puihin, piha kuntoon, mitä istutetaan?
Piha kuntoon OSA 2/6: Ovatko pensaat pusikoita? Miltä pihan pensaat näyttävät?
Puiden jälkeen laskemme katsetta hieman alemmas ja keskitymme tontilla kasvavien pensaiden ulkoasuun, hyvinvointiin ja sijaintiin. Pihassa voi kasvaa lukuisia eri kokoisia ja näköisiä koristepensaita, marjapensaita sekä alueelle itsestään kasvaneita puskia (mm. paju).
202211_80300.jpg
Mustamarja-aronian leikkaus? Asiantuntija vastaa
Meillä on 30 vuotta vanha mustamarja-aronia-aita, joka on alhaalta tosi lehdetön ja tosi paksut varret. Se leikataan joka vuosi ja ollaan pidetty noin 150 cm korkeana. Marjojakin vielä tulee. Voiko tätä enää leikata alas? Jos voi, niin mihin aikaan vuodesta, ja kuinka alas voi leikata, että vielä versoisi ja lähtisi uuteen kukoistukseen?
20228_79422.jpg
Miten aloe veran nesteen voi säilöä? Asiantuntija vastaa
Voiko aloe veran lehdestä tulevaa nestettä säilöä jollakin tavalla?
20237_35466.jpg
Yääh - hyttysiä! Miten hyttysistä pääsee eroon?
Hyttyset aiheuttavat monelle kutisevia paukamia, allergisille joskus voimakkaampiakin oireita. Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti muistuttaa, että luonnon toiminnan kannalta ötökät ovat kuitenkin tärkeitä. Lintujen poikasille riittää ravintoa, kun hyttysiä tulee runsaasti. Mutta miten ne saisi jättämään ihmiset rauhaan?
202211_80238.jpg
Kliivia eli isopunasarja
Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton