• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tietoa kotipuutarhurin turvaksi

Laadukkaan taimen mukana ei puutarhaasi livahda tuhoojia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.09.2024
20227_78230.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Taimien laatu on ratkaiseva onnistuneelle kasvutulokselle. Hyvät taimet ovat terveitä ja puhtaita eikä niissä saa olla haitallisia tuhoeläimiä, kasvitauteja tai rikkakasveja. Taimien pitää kotipuutarhassa oikein istutettuna juurtua ja alkaa kasvaa. Monivuotisille koristekasvien, hedelmien, marjojen sekä vihannesten taimille on asetettu kauppakelpoisuusvaatimuksia. Kesäkukkia lukuun ottamatta taimitarhakasveilla on aina oltava nimilappu.

Käytä aina tarkastettua siementä ja siemenperunaa

Itävyys on siementen tärkein ominaisuus. Vihannessiemenpakkauksissa on siemenestä kerrottu mm. laji, lajike, pakkaaja, siemenluokka ja pakkauksen sulkemisaika. Lisäksi pakkauksessa pitää olla teksti: "EY:n määräysten mukaan hyväksytty kylvösiemen". Vain osalle lajeista kuten persilja, porkkana, punajuuri, tomaatti, kurkku ja kurpitsa on asetettu vähimmäislaatuvaatimukset kuten itävyys.

Eviran Loimaan toimipisteessä on tutkittu muun muassa kurkun siementen itävyyttä. Siemenet idätetään imupaperilla, ilman ravinteita, jolloin pystytään toteamaan siementen elinvoimaisuus. Nämä kurkut ovat kasvaneet kuuden päivän ajan, ja nyt niistä tutkitaan juuret, verso, sirkkalehdet ja kasvupiste. Itämättömät ja pilaantuneet siemenet lasketaan ja tulokset kirjataan ylös.

20094_16362.jpg
20094_16363.jpg
<p data-block-key="zd8xg">Normaali kurkun verso ja verso, joka on jakautunut kahtia ja kasvupiste puuttuu.</p>
Normaali kurkun verso ja verso, joka on jakautunut kahtia ja kasvupiste puuttuu.

Käyttämällä tarkastettua eli sertifioitua siemenperunaa voit varmistua, ettei puutarhaasi kulkeudu perunan haitallisia kasvintuhoojia. Sertifioitua siemenperunaa myydään puutarha- ja maatalousliikkeissä. Sertifioidun siemenperunan tunnistat virallisesta vakuustodistuksesta.

Jos et ole tyytyväinen siemenen laatuun, ota yhteyttä siemenen myyjään. Siemenen pakkaajalla tai maahantuojalla on vastuu siitä, että siemenet vastaavat pakkausmerkintöjä.

Pyydä mullalle tuoteseloste

Multatyypin valinnasta kannattaa keskustella myyjän kanssa. Ostaessasi irtomultaa vaadi ostopäätöstä tehdessäsi tuoteseloste nähtäväksesi. Siitä selviää, onko multa tarkoitettu puutarhamullaksi, viherrakentamiseen vai havupuille. Tuoteselosteesta selviää myös multaan käytetyt raaka-aineet ja lisätyt aineet. Katso myös miltä multa näyttää: haiseeko se hyvältä, miltä se tuntuu kädessä ja onko siinä roskia, kiviä tms. epäpuhtauksia. Tarkasta ostamasi multakasa heti, ennen kuin tavaran toimittaja ehtii lähteä pois. Jälkeenpäin on paljon vaikeampaa osoittaa tuotteen saapumishetken huono laatu.

Evira valvoo multien tuoteselostetietojen paikkansapitävyyttä muun muassa ravinneanalyysein. Multatuotteesta voidaan testata lisäksi siinä esiintyvät epäpuhtaudet, rikkakasvien määrä sekä haitalliset taimia vioittavat kasvitaudit. Evirassa määritetään lisäksi multatuotteiden haitallisia metalleja sekä kompostimullan hygieniaa ja kompostien kypsyyttä.

Asianmukaista kasvinsuojelua

Kasvinsuojelu turvaa satoa myös kotipuutarhassa. Rikkakasvien, kasvitautien ja tuhoeläinten torjumiseksi on käytössä erilaisia keinoja aina kitkemisestä biologiseen ja kemialliseen torjuntaan asti. Kemiallisessa torjunnassa erityisesti kotipuutarhakäyttöön on saatavilla esimerkiksi käyttövalmiita liuoksia ja aerosoleja, joita on helppoa ja turvallista käyttää.

Lähde: Evira

Hoitotyöt
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
202110_73340.jpg
Pidä huonekasvit terveinä ja hyvinvoivina läpi pimeän kauden
Kun vuosi kääntyy pimeimmälle neljännekselle, kasvitkin kaipaavat lepoa. Kun ne hidastavat kasvuaan, pitää hoitokin muuttaa vastaamaan kasvien tarvetta.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
20225_52788.jpg
Kaivokin tarvitsee huoltoa
Suomen hapan pohjavesi on käyttövesikaivojen suurin ongelma. Oman talousvesikaivon kunto tulisikin tarkastaa aina ennen mökkikauden alkua ja varmistaa juomaveden laatu. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa yksityistalouden kaivoa. Näistä suurin osa on rengaskaivoja, joista noin puolet on käytössä vakituisesti ja puolet kesämökeillä. Kaivoihin virtaavan pohjaveden merkittävin ongelma on happamuus, sillä Suomen maaperässä on vain vähän neutraloivaa kalkkikiveä. Suositeltu pH:n alaraja talousvedelle on 6,5.
20237_82654.jpg
Vuorimännyn typistäminen? Asiantuntija vastaa
Vuorimännyt suositellaan typistettävän juhannuksen tienoolla. Voiko vuorimäntyjä typistää/leikata vielä myöhemmin kesällä tai syksyllä/talvella kuten muitakin havuja, vai onko peli tämän vuoden osalta menetetty?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton