• Etusivu
    • Hoitotyöt

    Valmistele puutarhasi syksyyn ja uuteen kevääseen

    Rakentajan toimitus
    Päivitetty 23.02.2023
    20232_59184.jpg

    Kastelu nopeuttaa lannoiterakeiden liukenemista. (Kuva: Biolan)

    Nyt on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus, joka sisältää fosforia, kaliumia ja hivenravinteita. Kalium vahvistaa kasvia talven kylmyyttä vastaan ja fosfori lisää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja siten parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Syyslannoituksessa ei kannata antaa kasvien talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä.

    Suurille pensaille sekä hedelmä- ja koristepuille lannoite annetaan suoraan juuristoalueelle, mistä kasvi saa sen nopeimmin käyttöönsä. Puun aktiivisimmat juuret ovat yhtä kaukana rungosta kuin latvuksen uloimmat oksatkin. Puun ympärille maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoiterakeet sijoitetaan.

    Pienille pensaille ja perennoille lannoite voidaan levittää kasvin juurelle maanpintaan. Lannoite harataan kevyesti pintamultaan tai katetaan ohuella kerroksella puutarhamultaa. Kastelu nopeuttaa lannoiterakeiden liukenemista.

    (Kuva: Biolan)
    (Kuva: Biolan)

    Anna myös kasvimaalle lisäpuhtia

    Laadukas kasvimaalannoite auttaa varmistamaan hyvälaatuisen vihannes- ja juuressadon. Kasvimaalla pitkään kasvuaan jatkavat muun muassa kaalit ja purjo. Ne käyttävät ravinteita vielä paljon syksyn aikana. Lisälannoituksella varmistat, että puhtia sadontuottoon riittää.

    Jatka kesäkukkien lannoittamista

    Kesäkukkasi jaksavat ilahduttaa runsaalla kukinnallaan pitkälle syksyyn, jos vain jaksat hoitaa niitä tunnollisesti; kastelu, lannoitus ja kuihtuneiden kukkien nyppiminen antavat niille voimia kasvukauden loppuun saakka. Esimerkiksi kasteluveteen lisättävät lannoitteet antavat kasveillesi oikeat ravinteet ja takaavat voimakkaan kasvun sekä runsaan kukinnan.

    Kesäkukkalannoite. (Kuva: Biolan)
    Kesäkukkalannoite. (Kuva: Biolan)
    Ohje

    Ohje

    Lue lisää:

    Lähde: Biolan

    Hoitotyöt
    hedelmä
    vihannes
    Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi -uutiskirje

    Aiheeseen liittyvää

    201910_60862.jpg
    Allergikon joulumuistio
    Joulu on pullollaan jouluperinteitä, jotka saattavat aiheuttaa herkemmille allergisia reaktioita. Mitä kaikkea sitten pitäisi ottaa huomioon, jotta joulu sujuisi mahdollisimman mukavasti – myös allergikon näkökulmasta? Tässä tulee laadittuna pieni listaus yleisimmistä allergiaoireita aiheuttavista asioista, joita suomalainen joulukoti ja jouluperinteet pitävät sisällään.Huomaathan että lista ei ole aukoton, vaan listan ulkopuolelta löytyy vielä monta mahdollisesti oireita aiheuttavia tuoksuja sekä ruoka-aineita. Muun muassa erilaiset suklaat saattavat sisältää pähkinää ja gluteenia, joten ole tarkkana lahjaostoksilla.
    20232_80867.jpg
    Nyt on aika huolehtia syyslannoituksesta
    Heinä-syyskuu on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus. Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.
    Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
    Chilit - vuoden vihannes 2013
    Tiedote 19.12.2012Chilit herättävät intohimoja moneen suuntaan niin syöjissään kuin kasvattajissaankin. Viljelykasveina chilit eivät ole helpoimmasta päästä, mutta silti ne ovat innostaneet etenkin monia miehiä puutarhatöiden pariin. Runsas laji- ja lajikekirjo tuovat viljelyyn mielenkiintoa ja haasteita. Chilit koukuttavat joitakin myös fyysisesti. Palkojen tulinen polte saa nimittäin ihmisessä aikaan endorfiiniryöpyn.
    20084_10478.jpg
    Kasvikset ovat nyt Sydänmerkki-tuotteita
    Kansallisten ja kansainvälisten suositusten mukaan kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä vähintään 400 - 500 grammaa päivässä. Kotimaiset Kasvikset ry on pukenut suosituksen muotoon Puoli kiloa päivässä. Näppituntumalla tämä määrä on kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna. Keskimäärin suomalaiset syövät vain kolme ja puoli kourallista kasviksia päivässä. Yhteistä haastetta siis riittää saada kasvisten kulutus lisääntymään ja tällä tavalla samalla edistetyksi kansanterveyttä.– On todella merkittävä asia, että Suomen Sydänliitto on sisällyttänyt kasvikset Parempi valinta -sydänmerkin piiriin. Näin kuluttajat helpommin sisäistävät kasvisten olevan terveyttä edistäviä. Kasviksethan ovat suorastaan luonnon omia, funktionaalisia elintarvikkeita, Kotimaiset Kasvikset ry:n ravitsemusasiantuntija Päivi Jämsèn toteaa.Luontaisesti kasviksissa ei ole lisättyä suolaa, sokeria tai rasvaa. Sen sijaan kasvikset sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja puolustuskykyä lisääviä ravintotekijöitä suhteessa vähäiseen energiamääräänsä. Lisäksi kasviksista saa nykyihmiselle tärkeää kuitua. Kasvisten käytön lisääminen on erityisen merkittävää painonhallinnassa ja monien elintapasairauksien ennaltaehkäisemisessä.
    20119_27757.jpg
    Puutarhan makoisat marjat
    Loppukesä ja syksy ovat monella kotipuutarhurilla täynnä pieniä napostelu- ja herkutteluhetkiä, sekä leivonta- ja säilöntätuokioita. Puutarhan sadosta pääsevät varmasti tulevanakin syksynä nauttimaan niin lapset kuin eläinkunnan edustajatkin - varmasti jokunen kahvivieraskin.Makuelämysten ohella puutarhassa kypsyvä sato tarjoaa myös visuaalista nautintoa; tummanvioletit luumut, punaposkiset omenat, heleänväriset herukat tai kullankeltaset tyrnit tyrmäävät kaikki aistit!Ihaile ja ihmettele, nauti ja napostele puutarhasi satoa ja käytä niitä rohkeasti leivonnassa. Tuorekäytön ohella satoa kannattaa säilöä, pakastaa, keittää mehuksi, soseuttaa hilloksi jne. Aromit ja ravinteet kannattaa ottaa talteen!
    Sammal voi olla myös pihan kaunistus
    Miten sammalesta pääsisi eroon?
    Pihanurmikossa kasvaa ruohoa tupsu siellä, toinen täällä – mutta sammal kyllä viihtyy mainiosti. Miten sammalesta pääsisi eroon?

    Luetuimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton

    Uusimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton