• Etusivu
    • Hoitotyöt

    Valitse ja hoida kesäkukat oikein niin saat nauttia kukkaloistosta

    Tiina Painokallio
    Päivitetty 28.04.2025
    20232_64836.jpg

    Kesäkukkien istutus on mukavaa puuhaa koko perheelle. (Kuva: Pixabay)

    Kesäkukat ovat nopea tapa koristaa pihat ja parvekkeet. Vaikka ne kasvavat vain yhden kesän, ovat kukinnot sitäkin runsaammat. Jotta kesäkukat tuottaisivat iloa mahdollisimman kauan, täytyy niidenkin hoidossa muistaa muutama asia.

    1. Oikea kasvi oikeaan paikkaan

    Valon tarve määrittää oikean kasvupaikan. Esimerkiksi pelargoni ja petunia viihtyvät aurinkoisella paikalla kun taas verenpisaralle ja ahkeraliisalle sopii puolivarjoinen tai varjoisa paikka.

    <p data-block-key="r10qg">Petunia pitää auringosta. (Kuva: Adobe Stock)</p>
    Petunia pitää auringosta. (Kuva: Adobe Stock)
    <p data-block-key="4nxcu">Ahkeraliisa kaipaa itselleen puolivarjoista tai varjoisan kasvupaikan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
    Ahkeraliisa kaipaa itselleen puolivarjoista tai varjoisan kasvupaikan. (Kuva: Adobe Stock)

    2. Valitse kesäkukalle sopiva ruukku ja kasvualusta

    Kesäkukat voi istuttaa ruukkuun, parvekelaatikkoon, amppeliin tai maahan monivuotisten kasvien lomaan.

    Ruukussa kasvit viihtyvät paremmin, kun istutusastia on riittävän suuri. Tällöin myös kastelutarve vähenee. Varmista, että astian pohjassa on reiät, joista ylimääräinen vesi pääsee poistumaan. Yleensä astian pohjalle tehdään salaoja esimerkiksi kivillä, mutta salaojaa ei tarvita, jos kasvualustana käytetään esimerkiksi Biolan Kesäkukkamultaa.

    Erityisesti kesäkukkien kasvualustaksi kehitetty Biolan Kesäkukkamullan kevyt ja ilmava rakenne on saatu aikaan kevytsoramurskeella ja biohiilellä. Kastelun jälkeen biohiili sitoo vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasville mullan kuivuessa. Näin se mahdollistaa pidemmät kasteluvälit.

    <p data-block-key="n3syp">Riittävän suuri ja hyvin vettä läpäisevä ruukku auttaa kasveja viihtymään ja vähentää kastelutarvetta kuumimpinakin kesäpäivinä. (Kuva: Pixabay)</p>
    Riittävän suuri ja hyvin vettä läpäisevä ruukku auttaa kasveja viihtymään ja vähentää kastelutarvetta kuumimpinakin kesäpäivinä. (Kuva: Pixabay)
    <p data-block-key="t58vq">Kun olet valinnut oikean kasvualustan kukillesi niin muista myös lannoittaa niitä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
    Kun olet valinnut oikean kasvualustan kukillesi niin muista myös lannoittaa niitä. (Kuva: Adobe Stock)

    3. Kastele ja lannoita kesäkukkia tarpeen mukaan

    Jotta kasvit jaksavat kukkia koko kesän, ne tarvitsevat ravinteita. Vaivattomimmin lannoitus hoituu lisäämällä multaan varastolannoite, josta vapautuu ravinteita vähitellen kasvien käyttöön. Varastolannoituksen voi tehdä esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitteella tai Biolan Parvekekasvilannoitteella.

    Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat ja niihin annostellaan pieni kasa lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Lannoitetta ei tule sekoittaa koko multamäärään, jotta vältytään ylilannoitukselta. Lopuksi istutusastia täytetään ja lannoite peitetään mullalla siten, että pinnalle jää kasteluvara. Varastolannoitteen ansiosta kasteluun riittää pelkkä vesi.

    Vaihtoehtoisesti kesäkukkien hoitolannoitukseen voi käyttää myös jokaisella kastelukerralla esimerkiksi veteen sekoitettua Biolan Kesäkukkalannoitetta tai Biolan Kastelulannoitetta varastolannoituksen sijaan.

    4. Nauti kesäkukkien kukkaloistosta!

    <p data-block-key="g0rw0">Koko kesä kukassa – Istuta, ihastu ja ihaile! (Kuva: Adobe Stock)</p>
    Koko kesä kukassa – Istuta, ihastu ja ihaile! (Kuva: Adobe Stock)
    Hoitotyöt
    kasvit
    Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi -uutiskirje

    Aiheeseen liittyvää

    20116_26849.jpg
    Hometta puutarhassa?
    Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
    Kynäkatajan oksa
    Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
    Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
    202211_80117.jpg
    Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
    Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
    20091_14715.jpg
    Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
    Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
    202210_79867.jpg
    Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
    Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
    Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
    Ilmastointi
    Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta

    Luetuimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton

    Uusimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton