• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhan varhaiset kukkijat turvaavat pölyttäjähyönteisten ravinnon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.05.2024
20214_70185.jpg

Perhosia, kimalaisia, auringonpaistetta. Kesäinen puutarhaunelma vaatii lentävien ystävien osalta pientä suunnittelua jo tässä vaiheessa, kun työt ulkona alkavat.

Pölyttäjähyönteisten määrä on laskenut monissa osissa Eurooppaa huolestuttavan alas. Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntijan Pasi Sihvosen mukaan tilanne on erityisen huolestuttava Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta pölyttäjät tarvitsevat apua myös Suomen oloissa.

Ihan ensimmäiset toimet pölyttäjien keväisen hyvinvoinnin varmistamiseksi voi tehdä jo syksyllä istuttamalla puutarhaan erilaisia sipulikasveja.

Kevät on pölyttäjille kovaa aikaa. Luonnossa on hyvin vähän kukkivia kasveja. Kotipuutarhuri voi tarjota pölyttäjille ravintoa istuttamalla sipulikasveja. Sellaisia ovat esimerkiksi krookukset, sinililjat eli scillat ja lumikellot, kertoo Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

Myös aikaisin keväällä kukkivat puut ovat pölyttäjähyönteisten ilona. Jos tontin laidalla kasvaa pajukko, ei sitä kannata karsia kokonaan. Pajut tarjoavat sekä mettä että siitepölyä aikaisesta keväästä aina juhannukseen asti.

Anna voikukkien kukkia

Monipuolisuus on sana, josta pitävät niin pölyttäjät kuin puutarhuri itse. Monenlaisia kasveja, niin kukkia, pensaita kuin hyötykasveja sekä lajeja, jotka kukkivat eri aikaan kesästä.

– Luonnonkasveista voikukkaa kannattaa vaalia, jos haluaa pölyttäjiä puutarhaan. Sitä ei kannata hävittää vielä kukkivana, vaan vasta juuri ennen siementen kypsymistä, vinkkaa Ikonen.

Hyönteiset tarvitsevat sekä mettä että siitepölyä ravinnokseen. Hyönteisten kannalta on tärkeää, että kukan tarjoamaan ravintoon pääsee käsiksi hyvin. Siksi monet kovin kerrotut kasvit eivät ole lentävien hyönteisten suosiossa. Ne lehahtavat mielellään avoimeen kukkaan. Apilat ovat hyvä esimerkki. Puna-apilan teriön torvi on niin pitkä, että esimerkiksi mehiläiset eivät yllä meden lähteelle. Valkoapilassa torvi on lyhyempi.

Mökin tai omakotitalon pihaan voi rajata pienen kedon ilahduttamaan pölyttäjiä.

– Pieneen ketoon riittää muutama neliömetri. Valmiissa niittykukkaseoksissa on monipuolisia kasveja, jotka kukkivat pitkin kesää, kertoo Pasi Sihvonen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Sihvonen on kokeillut niittykukkia myös omassa kotipihassaan, ja voi omasta kokemuksesta todeta, että pieni keto ilahduttaa myös asukkaita.

20214_70186.jpg

Pelasta pölyttäjä niin pelastat sadon

Miksi kimalaisia ja perhosia pitäisi helliä ja vaalia? Monelle meistä pörräävä kimalainen tai mehiläinen on kauhistus. Ne ovat kuitenkin äärimmäisiä tärkeitä, sillä monet ruoaksi käyttämistämme viljelykasveista tarvitsevat pölyttäjiä tuottaakseen satoa. Myös monet kotipuutarhan hyötykasvit tarvitsevat pölytystä, jotta niistä saadaan satoa.

Monivuotisissa perennoissa riittää valinnan varaa, kun mökin tai omakotitalon pihaa ryhdytään muokkaamaan pölyttäjille sopiviksi. Perennoidenkin kohdalla on tärkeää muistaa, että avoin, yksinkertainen kukka on parempi kuin kovin kerrottu ja suljettu laji.

Kaunis kukkapenkki syntyy yhdistelemällä monivuotisia ja yksivuotisia kasveja. Monivuotisista voisi valita vaikkapa punahatun, akileijan, ajuruohon, päivänkakkaran ja syysasterin. Yksinkertainen daalia on kaunis kesäkukka. Matalana kukkiva keto-orvokki ilahduttaa koko kesän toukokuusta pitkälle syksyyn.

Samaan penkkiin sopivista kasveista saa tietoa asiatuntevista puutarhoista. Myyjät osaavat opastaa, mitä kasveja kannattaa yhdistää samaan istutuspaikkaan.

Myös Marttajärjestöllä on neuvontapalveluja, joista voi kysyä vinkkejä omaa pihaa varten.

Ohje

Ohje

Pölyttäjähyönteisille sopivia kasveja

20214_70179.jpg
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton