• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.03.2025
grass-7506518_1920

Toisena kesänä kylvöstä nurmikko kasvaa jo voimalla - paikoin vielä pilkottaa paljas maa.

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.

Miltä nurmikkosi näyttää?

Kasvaako nurmikkosi hyvin? Onko nurmikkosi terveen vihreä? Näihin kahteen kysymykseen vastaamalla saat jo hyvän kuvan nurmikkosi hyvinvoinnista. Mikäli nurmikkosi kasvaa kituliaasti, niin sen kasvuolosuhteissa on parantamisen varaa. Jos se esimerkiksi on kituliasta ja kellertävää, etenkin keväällä, niin lannoitusta tarvitaan. Jos taas sammal tuntuu valtaavan alaa nurmiheinien kustannuksella, niin se kertoo maan happamuudesta, sekä mahdollisesti kasvualustan tiivistymisestä ja liiallisesta kosteudesta. Silloin pitää tarttua kalkkipussiin ja talikkoon - jopa tehokkaampikin kasvualustan parantaminen ja ilmaaminen voi olla tarpeen.

Pitääkö paikkailla tai perustaa uusi nurmikko?

Kevät saattaa paljastaa kuolleita alueita nurmikosta, sammaloitunut paikka kaipaa uudistamista tai painanne täyttämistä. Joka tapauksessa alue pitää haravoida siistiksi (sammaloitunutta aluetta tulee myös ilmata talikon piikeillä, myös hiekkaa ja kalkkia kannattaa lisätä) ja pinta rikkoa (ja painanne täyttää). Kylvä siemenet, peitä turvehiekkaseoksella ja tiivistä. Käytä samaa siemenseosta kuin muuallakin nurmikossa kasvaa. Aukkopaikat eli kuolleet nurmikonosat pitää paikata, sillä muuten rikkakasvit tai sammal täyttävät ne.

Vai onko pihallasi vielä alueita, jotka pitäisi saada nurmimaton peittoon? Voit perustaa nurmikon ihan itse alusta alkaen, itse kylvämällä - tai vaihtoehtoisesti tilata valmiiksi kasvussa olevan siirtonurmikon. Etenkin sadevesille alttiit rinteet sekä sisääntulot ovat sellaisia paikkoja, joihin valmis siirtonurmikko kannattaa levittää. Siirtonurmella saat nopeasti valmista, tervettä ja tasalaatuista nurmikkoa - hyvin vähällä vaivalla kylvönurmeen verrattuna.

<p data-block-key="tqlys">Jos pihallasi on vielä paljaita alueita, voit perustaa nurmikon itse kylvämällä tai valita nopeasti valmiin ja tasalaatuisen siirtonurmikon, joka tekee pihasta viihtyisän ja tarjoaa lapsille mukavan leikkipaikan. (Kuva: Envato)</p>
Jos pihallasi on vielä paljaita alueita, voit perustaa nurmikon itse kylvämällä tai valita nopeasti valmiin ja tasalaatuisen siirtonurmikon, joka tekee pihasta viihtyisän ja tarjoaa lapsille mukavan leikkipaikan. (Kuva: Envato)

Kannattaa myös pitää mielessä, että puutarhan - ja nurmikon - aukkopaikkoihin voi kylvää myös niittykasvien siemeniä. Kestävät niittykukat ilahduttavat kukinnallaan myös kaupunkipuutarhassa ja sen reunoilla. Joissakin tapauksissa koko nurmikon voi korvata niittykasveilla - miettikää nyt vaikka mökin pihapiiriä, jossa laikuttain kasvava nurmiheinä ehtii aina liian pitkäksi. Se voisi olla ihanteellinen kasvualusta ja paikka kukkaniitylle!

Ohje

Ohje

Lue koko Piha kuntoon -sarja!

Artikkelisarjan toisessa osassa katselemme siis suoraan eteenpäin ja käännämme päätämme vaakasuoraan ympäri; miltä pensaat näyttävät?

Artikkelisarjan muut osat:

OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi (Tämä artikkeli)
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Kasvillisuus
pihasuunnittelu
pensaat
puut
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 
20224_73557.jpg
Ovatko kellastuneet tuijat kuolemassa?
Viime syksynä ovat raja-aitana olevat tuijat muuttuneet sisältä ruskeiksi. Oksien päissä on vielä vihreitä neulasia, mutta tuijat ovat olemukseltaan harvat. Tuija-aita on rinteessä, maa on aika kovaa savimaata. Istutettaessa lisättiin sekoitettuna uutta ostomultaa, osa havupuumultaa.Tuijat ovat kasvaneet hyvin, tosin aika harvoja ovat, kun en ole ymmärtänyt niiden oksia leikata, jotta tuuhettuisivat.Mennyt kuiva kesä on varmaan vaikuttanut asiaan. Välillä yritin niitä kastellakin, mutta koska ovat rinteessä, niin kasteleminen on vähän hankalaa. Miten niitä kevään tullen pitäisi hoitaa? Voiko tuijia leikata mihin vuodenaikaan tahansa?
20224_77843.jpg
Pihasuunnitteluun kuuluvat vaiheet
Pihasuunnitteluun kuuluu useita erilaisia vaiheita, joiden soisi alkavan jo tonttia hankittaessa ja talon paikkaa suunniteltaessa. Maaston muotoilut, tontin kuivatus sekä kaikki pihan toiminnot kannattaa miettiä mahdollisimman tarkkaan, jotta sopivilla rakenne- ja sijoitusratkaisuilla saadaan helpotettua pihaelämän arkea. Kasvivalintojen puntarointi onkin sitten helpompaa ja usein myös mieluisampaa.
20227_79062.jpg
Vinkit puuvartisten kasvien valintaan
Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun miettii puutarhaan uusia pensaita ja puita? Voiko hankkia vain "kaikkea kivaa" vai kannattaisiko asiaa miettiä hieman etukäteen?
20223_77321.jpg
Kehitä pihaa – hyvin suunniteltu ympäristö ilahduttaa kaikkia
Asukkaiden tarpeisiin vastaava, toimiva piha on parhaimmillaan olohuoneen jatke, jossa viihtyvät muutkin kuin intohimoiset puutarhaharrastajat. Asukkaiden kiinnostuksen kohteet määrittelevät paljon tilankäyttöä – satsataanko oleskeluun, harrastuksiin, kasvillisuuteen, helppohoitoisuuteen. Suunnitelmallisuuden avulla piha saadaan kestämään aikaa ja myös pakolliset toiminnot sujuvat.
20238_82956.jpg
Syyskuun vinkit
Syyskuu on viilenevien säiden, syyssateiden, ruskan, sadonkorjuun ja sienestämisen sekä pimenevien iltojen aikaa. Ilmat viilenevät kesän jäljiltä nopeasti ja yhä useampi päivä on pilvinen ja harmaa – vaikka niitä aurinkoisiakin päiviä onneksi tulee. Syyskuun sää on epävakaista ja sateista, mutta syksyn harmautta piristää kuitenkin kasvien värikäs ruska; Lapissa se on parhaimmillaan syyskuun alussa ja Etelä-Suomessa syys-lokakuun vaihteessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton