• Etusivu
    • Kasvillisuus

    Luonnonkauneutta puutarhaan – Niittykukkien lumoava loisto

    Tiina Painokallio
    Päivitetty 27.02.2025
    wildflowers-1406846_1920

    Kukoistava niitty omassa pihassa. (Kuva: Pixabay)

    Niityillä kukoistavat toinen toistaan upeammat kukat – kellokukat, unikot, päivänkakkarat ja monet muut kestävät ja terveet kasvit. Mutta voisiko niittykasveja kasvattaa myös omassa puutarhassa? Vastaus on kyllä.

    Niittykasvien menestyminen puutarhassa

    Niittykasvit sopeutuvat hyvin myös kotipuutarhaan. Ne viihtyvät erityisesti aurinkoisilla ja kuivahkoilla paikoilla, mutta monet lajit kestävät myös puolivarjoa.

    Aurinkoiseen ja normaalikosteaan kukkapenkkiin sopivat esimerkiksi:

    • Puna-ailakki
    • Päivänkakkara
    • Metsäkurjenpolvi
    • Kurjenkello
    • Ruiskaunokki
    • Unikot

    Köyhä ja hiekkapitoinen maaperä on monille niittykukille ihanteellinen, mutta ne voivat kasvaa myös tavallisessa kukkapenkissä ilman erityisiä muutoksia maaperään.

    Niittykasvien hankinta

    Niittykasveja voi siirtää luonnosta esimerkiksi pihapiirin laitamille, mutta vain maanomistajan luvalla. Omilta mailta tai tienvarsilta voi kerätä siemeniä tai siirtää taimia. Helpoin tapa on kuitenkin kylvää niittykasveja siemenistä – näin saat helposti laajennettua kasvivalikoimaa ja perustettua kauniin niityn puutarhaasi.

    Niittykasvien kylväminen

    Niittykukkien siemeniä voi kylvää keväästä syksyyn.

    • Yksivuotiset lajit itävät, kun maan lämpötila on noin +10 astetta, ja ne alkavat kukkia 6–8 viikkoa kylvöstä.
    • Monivuotisten lajien paras kylvöaika on syksyllä, jolloin siemenet saavat talven yli lepokauden ja itävät keväällä luonnolliseen tahtiin.

    Kylvöohjeet:

    1. Muokkaa kylvettävä alue ja poista rikkakasvit.
    2. Pienet siemenet kannattaa sekoittaa hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi.
    3. Kylvä siemenet kevyesti maan pintaan – useimmat lajit tarvitsevat valoa itääkseen.
    4. Pidä kylvöalusta kosteana itämisen alkuvaiheessa.
    <p data-block-key="jabur">(Kuva: Pixabay)</p>
    (Kuva: Pixabay)

    Niittykasvien hoito ja kukinnan alku

    Niittykasvit eivät vaadi juurikaan hoitoa, mutta muutama toimenpide auttaa ylläpitämään niityn elinvoimaisuutta:

    Leikkaus: Kasvusto kannattaa niittää elo-syyskuussa, kun se on ränsistynyt.

    Kasvijätteen poisto: Niitetyt kasvit poistetaan muutaman päivän kuluttua, jotta maaperä ei rehevöidy liikaa.

    Kärsivällisyys: Yksivuotiset kukat kukkivat jo ensimmäisenä kesänä, mutta monivuotiset aloittavat kukinnan usein vasta 2.–3. kasvuvuotenaan.

    Luonnonläheistä kauneutta puutarhaan

    Niittykasvit tarjoavat paitsi visuaalista iloa myös elintilaa pölyttäjille ja perhosille. Ne ovat helppohoitoisia, luonnollisen kauniita ja sopeutuvat monenlaisiin kasvuympäristöihin. Jos kaipaat pihallesi luonnonmukaista kukkaloistoa, niittykukat ovat loistava valinta!

    Lue lisää:

    Niityn kauneimmat kukat kotipuutarhaan

    Piha kaipaa vihreää pintaa ‒ Nurmikko, niitty vai kuntta?

    Kasvillisuus
    kasvit
    Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi -uutiskirje

    Aiheeseen liittyvää

    Kynäkatajan oksa
    Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
    Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
    202211_80117.jpg
    Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
    Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
    20116_26849.jpg
    Hometta puutarhassa?
    Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
    20091_14715.jpg
    Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
    Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
    20237_78846.jpg
    Miksi lupiineista pitäisi päästä eroon?
    Lupiini on Suomen luontoon villiintynyt vieraslaji. Se on alun perin kotoisin läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoista ja on monen muun haitallisen vieraslajin tapaan tuotu Suomeen koriste- ja rehukasvina. Ensimmäiset havainnot luontoon karanneista lupiineista tehtiin 1800-luvun lopulla. Lupiini on myös myrkyllinen, vaikka pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.
    202112_74213.jpg
    Autiotilat pienruokatuotannon keitaiksi
    Moni kaupunkilainen haaveilee omakotitalon puutarhasta tai siirtolapuutarhan palstasta, jotta voisi tuottaa omia puutarhatuotteita kuten salaatteja, juureksia, omenia, marjoja ja raparperia. Varsinkin pääkaupunkiseudulla tästä ihanteesta tulee todella kallis harrastus. Usein unohdettu vaihtoehto on autiotila valmiine puutarhoineen – ja villiruokamahdollisuuksineen kuten villivihannekset, sienet ja marjat. Näitä hylättyjä pikkutiloja pihapiireineen on Suomen maaseutu pullollaan.

    Luetuimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton

    Uusimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton