• Etusivu
  • Hoitotyöt

Muistilista pihojen ja kotien syysvalmisteluihin: nyt on korkea aika aloittaa

Tiina Painokallio
Päivitetty 15.10.2024
Puutarhan syysvalmistelut on aika aloittaa nyt.jpg

Puutarhan syysvalmistelut on aika aloittaa nyt. (Kuva: Adobe Stock)

Talvi kolkuttelee oven takana, tai oikeastaan se on jo päästänyt itse itsensä sisään loppusyksyn säiden myötä. Kodeissa ja pihoissa on viimeistään nyt aika aloittaa syysvalmistelut kohti talvea.

Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia kauniista ja hyvinvoivasta pihasta seuraavanakin kesänä. Kotien syysvalmisteluihin lukeutuvat pihan kasvillisuudesta huolehtimisen ja kelien armoilla ympäri vuoden olevien terassien huoltokäsittelyjen lisäksi myös monet muutkin tehtävät.

Syyskasvien istutus pidentää puutarhakautta

Paitsi syksyn loistoa parantelemaan, syksyn istutuksilla varmistetaan kevään kukkaloisto. Istutukset onnistuvat, sillä aurinko ei paahda taimia uuvuksiin ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuun lähdön. Kasvit juurtuvat vielä ennen talven tuloa ja lähtevät keväällä kasvamaan. Maassa on paljon kosteutta, joten puutarhurin ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa kastelun suhteen.

Kesäkukkien lakastuttua ja puiden varistaessa lehtensä väriä puutarhaan ja parvekkeelle saa syyskasveilla, jotka viihtyvät viileässä. Kokoa kasveista näyttäviä, oman pihasi tai parvekkeesi tyylin sopivia asetelmia. Hyödynnä asetelmien luomisessa rustiikkiset ruukut, astiat, korit ja sinkkiämpärit.

Viimeistele asetelmat sammaleella, kävyillä tai pihlajanmarjoilla ja patinoituneilla oksilla. Huomioi, että niitä ei kuitenkaan voi kerätä ilman maanomistajan lupaa.

Tuttujen kanervien, callunoiden ja havukasvien lisäksi viileässä viihtyviä kasveja ovat esimerkiksi syklaamit, krysanteemit, kaalit ja puksipuut. Ne kestävät jopa muutaman pakkasasteen. Pienestä pakkasesta eivät pahastu myöskään marjakanervat, pensastädykkeet ja ruusut. Yhdistelemällä eri kasveja saa luotua näyttävän ja monipuolisen silmänilon.

Sisätiloihin saa siirrettyä ripauksen kesän vehreyttä erilaisilla viherkasveilla.

Tutustu Puutarha.netin Kasvikortistoon ja löydä sieltä syksysi väriläiskät.

<p data-block-key="xf5ci">Väriloistoa syksyisessä puutarhassa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Väriloistoa syksyisessä puutarhassa. (Kuva: Adobe Stock)

Ethän unohda syyslannoitusta?

Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen ja starttaamaan kasvukauden keväällä. Lannoitus on varmin tehdä elokuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä. Lannoitepakkaus kertoo ohjeet muun muassa lannoitteen levitysmäärään. Sade tai kastelu auttaa lannoitetta vaikuttamaan nopeammin.

Hyödynnä haravointijäte

Oletko perinteisen haravan vai lehtipuhaltimen ystävä? Haravointiaika lähestyy ja pihasta kertyy runsaasti kasvijätettä. Se kannattaa hyödyntää ja muuttaa kompostoimalla uudelleen käytettävään muotoon. Myös kotitaloudessa syntyvät biojätteet on hyvä kompostoida, näin saat luotua oman puutarhan tarpeisiin ravinteikasta multaa. Kompostoitumista voi vauhdittaa kompostiherätteellä. Muista myös käännellä kompostia, jotta se saa ilmaa ja hajoaminen vauhdittuu.

Mitä puutarhakompostiin saa laittaa?

Tarkasta kotisi ja pihasi valaistus

Pimenevät, tummenevat illat kutsuvat nauttimaan viimeisistä lämpimistä kesän illoista pihan hämyyn. Syksyn pimentyessä huomio kiinnittyy niin sisä- kuin ulkovalaistukseen. Vaihda pimentyneet lamput uusiin. Energiatehokkailla LED-lampuilla on pitkä käyttöikä ja niitä on saatavissa kaikkiin kodin valaistustarpeisiin. LED-valot sopivat myös käytettäväksi pakkasessa.

<p data-block-key="h7rq2">Korosta ja luo tunnelmaa erilaisten valojen avulla. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Korosta ja luo tunnelmaa erilaisten valojen avulla. (Kuva: Adobe Stock)

Pieni pintaremontti piristää

Syksyn sateilla on hyvää aikaa uudistaa myös sisätiloja. Verhojen, mattojen ja muiden tekstiilien vaihto on nopein keino tuoda uutta ilmettä kotiin. Sisustusmaalien sävyistä löytyy takuulla jokaiseen makuun sopiva. Yleensä syksyisin rautakauppojen valikoimiin tulee uusia, ihania tapetteja sekä muita uutuuksia lattiamateriaaleista aina kylpyhuoneen kalustukseen ja keittiöihin.

Nappaa talteen sisustusvinkit Rakentaja.fi:stä

Hoitotyöt
asuminen
koti
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

urbaani kaupunkimaisema
Vedenkulutuksen mittaaminen muuttaa maailmaa
Vesitehokkuusyhtiö Smartvatten auttaa kiinteistöjä lisäämään ymmärrystä vedenkulutuksesta, säästämään satoja miljoonia litroja vettä ja suojelemaan sinistä planeettaamme.
20235_81861.jpg
1700-luvun talon ullakon lisäeristys toteutettiin vanhan talon ehdoilla
Ruotsin Smålandissa, Bråbyn kylässä, kohoaa kaunis punainen rakennus. Kyseessä on vanha, 1700-luvun lopulla rakennettu hirsitalo, jossa Hellströmin viisihenkinen perhe asuu ja elää. Kotia on remontoitu ulkopuolelta ja nyt on tullut aika remontoida myös kodin sisätiloja. Ensimmäiseksi remonttiprojektiksi valittiin ullakko.
20226_78520.jpg
Alppiruusut (Rhododendron)
Puiden varjossa, pohjoisen puolella, hieman varjoisemmassa viihtyvät ikivihreät koristepensaamme eivät jätä ainakaan kukkiessaan ketään kylmäksi! Värejä löytyy niin vaaleanpunaisesta valkoiseen, lilaan, violettiin kuin pilkulliseenkin – kukkien koko ja niiden määrä hurmaavat ja tuovat eksotiikkaa kotimaiseen puutarhaan.
20075_5230.jpg
Ruusuja ylioppilaalle
Kotimaiset ruusut ovat tuoreitaKotimaassa viljeltävät ruusut kerätään kasvihuoneista 5-7 kertaa viikossa, kiivaimman kasvun aikaan jopa kaksi kertaa päivässä. Keruun jälkeen ruusut viedään kylmiöön, jossa ne jäähdytetään lähelle nollaa. Vasta kunnollisen jäähdytyksen jälkeen ruusut lajitellaan ja puntitetaan.Ruusut toimitetaan joko tukkuliikkeiden kautta tai suoraan viljelmiltä kukkakaupoille pääsääntöisesti päivittäin. Kotimaisella leikkoruusulla on siten merkittävä tuoreusetu, sillä tuontiruusu on kuluttajalle siirtyessään keskimäärin noin viikon ikäinen. Asianmukaisesti hoidettuna leikkoruusu kestää maljakossa yhdestä kahteen viikkoa.
20228_44330.jpg
Syysasteri - syksyn koreimpia kukkia
Monivuotisiin, ruohovartisiin kasveihin, eli perennoihin kuuluva syysasteri(Aster novi-belgii) on perinteinen koristekasvimme. Se tuotiin Pohjois-Amerikan itärannikolta Eurooppaan 1700-luvulla ja Suomessa se yleistyi 1800-luvun loppupuolella. Kasvista on jalostettu satoja lajikkeita. Vanhemmista puutarhoista usein löytyvä matalampi ja aikaisemmin kukkiva "maatiaisasteri" on ilmeisesti syysasterin vanhempi lajike.
Älä tapa nurmikkoa syksyllä
Piha kuntoon OSA 3/6: Kuinka nurmikkosi voi?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton