• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuivakäymäläjätteen hyötykäyttö puutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_50451.jpg

(Kuva: Biolan)

Kuivakäymälästä syntyy sekä kiinteää jätettä että nesteitä. Kuivakäymälästä tyhjennettävien kiinteiden käymäläjätteiden kompostoitumisaste ja siten jätteen jatkokäsittely vaihtelee käymälätyypeittäin.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Kompostikäymälässäon lämpöeristetty säiliö, jossa jätökset kompostoituvat jo käymälälaitteessa. Tyhjennettävä jäte on ns.puolivalmista kompostia, jota voi levittää koristekasvien katteeksi suoraan käymälästä.

Ravintokasveille annettaessa suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia, jotta komposti jäätyy kasalla ja samalla hygienisoituu. Jälkikompostoinniksi riittää yksinkertaisimmillaan seisotus kasalla, joka on suojattu sadevesiltä.

Kuivikekäymälöissä sekoitetaan käymäläjätteen joukkoon kuiviketta samaan tapaan kuin kompostoivissa käymälöissä, mutta jäte ei varsinaisesti kompostoidu. Tällainen jäte on ainajälkikompostoitava; kompostoinnin jälkeen käymäläjätteen voi käyttää maanparannuksessa.

Käymäläjätettä voi kompostoida puutarhajätteeseen sekoitettuna Biolan Maisemakompostori Kivessä. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia. Kompostoitumisaika on vähintään vuosi.

Kuivakäymälöiden, joissa jätteen joukkoon ei sekoiteta kuiviketta, jätteiden kompostointi vaatii eniten vaivannäköä. Tällaisia käymälöitä ovat esimerkiksi pakastavat käymälät. Tällainen jäte on aina kompostoitava ja kompostointivaiheessa jätteen joukkoon lisätään kuiviketta. Pakastavan käymälän jätöksissä on paljon ravinnepitoista nestettä eikä sitä saa päätyä maaperään. Mökkikompostorissa on erillinen säiliö ylimääräisille nesteille.

Kaipaatko tietoa eri kompostorimalleista? Lue artikkeli Millainen on hyvä kompostori.

Biolan Mökkikompostori (Kuva: Biolan)
Biolan Mökkikompostori (Kuva: Biolan)
Kuiviketta käymälään. (Kuva: Biolan)
Kuiviketta käymälään. (Kuva: Biolan)
  • Käymäläjätekompostista ei saa valua ravinteita pohjamaahan – suojaa sateelta!
  • Käymäläkompostin sopiva levitysmäärä on 2–5 cm kerros eli 20–50 l/m2.
  • Paras levitysajankohta on keväällä, mutta maahan muokattaessa kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena myös syksyllä.
Ohje

Ohje

Muista!

  • Käymäläjätekompostista ei saa valua ravinteita pohjamaahan – suojaa sateelta!
  • Käymäläkompostin sopiva levitysmäärä on 2–5 cm kerros eli 20–50 l/m2.
  • Paras levitysajankohta on keväällä, mutta maahan muokattaessa kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena myös syksyllä.

Myös nesteissä riittää ravinteita

Kuivakäymälästä syntyvä neste voi olla puhdasta virtsaa tai kiinteän jätteen läpi suotautunutta suotonestettä. Molemmat ovat oivallisia typpilannoitteita puutarhassa käytettäväksi.

Virtsa on steriiliä ja sitä on turvallista käyttää lannoitukseen. Puhdasta virtsaa tulee huomattavasti enemmän kuin suotonestettä. Yksi ihminen tuottaa jo vuorokauden aikana noin 1–1,5 litraa virtsaa. Se on sama määrä mitä laimentamatonta virtsaa saa vuoden aikana levittää neliötä kohden. Eli tuhannen neliön tontille saa vuoden aikana levittää enintään. 1500 l virtsaa.

Virtsan turvallinen laimennussuhde on 1 osaa virtsaa ja 2 osaa vettä. Mitä enemmän virtsaa laimentaa sitä suurempi riski on typpihäviöille. Levitys on parasta tehdä pilvisellä säällä aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Typen haihtuminen ja hajuhaitat ovat tällöin pienimmät. Laimentamattoman virtsan levityksen jälkeen lannoitettu alue kannattaa kastella huolellisesti.

Virtsaa voi siis levittää sellaisenaan tai vedellä laimennettuna esimerkiksi nurmikon, koristepensaiden ja perennojen lannoitteeksi. Keväällä peruslannoituksen yhteydessä sitä voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille - ja muillakin hyötykasveilla sen käyttö on lopetettava noin kuukausi ennen sadonkorjuuta. Virtsaa ei levitetä kasvillisuudelle enää syksyllä, ettei häiritä monivuotisten kasvien valmistautumista talveen. Perheen oman käymälän virtsaa voi käyttää heti; yleisökäymälöiden virtsalle suositellaan vähintään kuukauden seisotusta.

Suotonestettä syntyy huomattavasti vähemmän kuin virtsaa, koska sitä imeytyy kiinteään jätteeseen ja kompostoivissa käymälöissä sitä haihtuu vesihöyrynä kompostoitumisen seurauksena. Suotoneste saattaa sisältää ulosteperäisiä mikrobeja, joten sitä tulee käyttää vain koristekasveille - ja lisäksi lannoitekäytössä suositellaan vähintään kuuden kuukauden seisotusta. Suotonesteen turvallinen laimennussuhde lannoituskäytössä on 1 osa suotonestettä ja 5 osaa vettä.

Ohje

Ohje

  • Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat kompostiherätteeksi. Ne kiihdyttävät kompostin toimintaa ja nesteen sisältämät ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.
  • Sekä virtsa että suotoneste soveltuvat lannoitteeksi.
MUISTA

: Monivuotisille kasveille ei laiteta typpipitoista virtsaa tai suotonestettä enää loppukesästä, ettei kasvien talvehtiminen kärsi!

Käymälästä potkua puutarhaan – muista vain kompostointi ja laimennus

Ei siis haaskata ravinteikasta ainesta, vaan jälkikäsitellään ne puutarhassa hyödynnettäviksi.

Maisemakompostori Kivi istuu maisemaan kuin - kivi. (Kuva: Biolan)
Maisemakompostori Kivi istuu maisemaan kuin - kivi. (Kuva: Biolan)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

200610_571.jpg
Jalokärhöjen talvisuojaus
Leikkauksen suhteen löytyy on kahta koulukuntaa: toiset leikkaavat versot matalaksi jo syksyllä ja toiset odottavat kevääseen ja leikkaavat paleltuneet versot vasta sitten.Kuuluisa eestiläinen kärhöjen kasvattaja Taavi Kivistik suosii syysleikkausta: "Versot leikataan syksyllä 10-15 cm korkeiksi siten, että jäljelle jää 1-2 silmuparia. Lisäksi versot suojataan kuivilla lehdillä tai turpeella ja päälle levitetään muovi tai tervapaperia."
20232_66881.jpg
Uutuus 2016: Biolan Puutarhan Talvisuoja
Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.
20223_77328.jpg
Kodin tulipalo saa usein alkunsa keittiöstä: liesivahti tuo turvaa ja mielenrauhaa
Päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyörähtäneestä keittolevystä aiheutuu Suomessa vuosittain satoja tulipaloja. Helppokäyttöinen liesivahti on tehokas ja edullinen keino vähentää tulipalon riskiä kotona merkittävästi.
20168_47201.jpg
Satokausi on lyhyt Kuinka chiliä säilötään?
Sadonkorjuun aika on parhaimmillaan myös chilien kasvattajilla. Tässä vinkkejä sadon säilöntään Suomen Chiliyhdistys ry:ltä!Chilimme kantavat nyt satoa oksat notkuen punaisista, keltaisista ja vihreistä chilipaprikoista. Koko satoa emme ehdi millään nauttia tuoreeltaan, joten jollain keinolla kypsyneet herkut olisi saatava säilymään kauemmin. Suomen Chiliyhdistys ry:n edustajajaChilitarvike Oy:n omistaja Ali Hellsten kertoo meille, miten se onnistuu.(Huom! Artikkeli on vuodelta 2012. Suomen Chilitarvike Oy:n toiminta on lakannut.)
20237_71454.jpg
Perinnekasvi: keltasauramo
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on keltasauramo (Anthemis tinctoria). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton