• Etusivu
  • Rakentaminen

Kauniit kukat ja asetelmat piristävät päivää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82879.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Hämärtyvät päivät ja pimenevät illat saavat kaipaamaan väriä ja piristystä niin kotiin kuin uloskin. Nyt on hyvä aika vaihtaa värimaailma pihassasi syksyn väreihin, kun kesäkukkaistutukset alkavat vähitellen väsähtää ja syyskukkavalikoimat ovat parhaimmillaan. Kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti upeita leikkokukkia ja -asetelmia, viherkasveja sekä ruukkukukkia niin omaksi iloksi kuin lahjaksikin. Valikoimista löytyy myös viileneviä säitä kestäviä lajeja, joita voi nyt istuttaa ulos ruukkuihin ja amppeleihin.

Ulkoruukkuihinkäytetään ehkä eniten ulkokrysanteemia, jota löytyy eri kokoisina taimina ja useissa eri väreissä. Krysanteemi avaa nuppunsa nopeasti runsaaseen kukintaan, kunhan kastelusta huolehditaan säännöllisesti. Krysanteemi kestää pientä pakkastakin. Myös syysasterit, verbenat, ajaniaja koristekaalitovat suosittuja ruukkuistutuksissa. Pensastädyke(Hebe) tuo istutuksiin valoa kirjavilla lehdillään ja hopealankasäilyttää kauneutensa kuoltuaankin.

Ohje

Ohje

Vinkki: Perinteisten yksivuotisten ruukkukasvien seurana ulkoasetelmiin sopivat myös monivuotiset kasvit. Esimerkiksi erilaiset havukasvit ja vaikkapa syysmaksaruoho (Sedum spectabile), mehitähti (Sempervivum) ja syysasterit (Aster novi-belgii) sopivat hyvin syksyiseen ulkoruukkuun. Luonnosta löydät myös materiaalia koristeluun.

Koristekaali ja havut sopivat yhteen

Koristekaaleista ja havuista saa näyttäviä yhdistelmiä. Koristekaalien lehdet ovat hauskasti eri tavoin värittyneitä: niissä tapaa puna- ja sinililaa, vihreätä ja valkoista. Useilla lajikkeilla on koristeelliset, kurttuiset lehtien reunat. Koristekaalit eivät muodosta kerää, vaan lehdet ovat koristeellisesti toisistaan erillään. Koristekaalit kestävät hyvin kylmää ja ovatkin mainio tapa jatkaa kesää pitkälle syksyyn.

Pienikasvuiset tarhakatajat (Juniperus x pfitzeriana) ja kartiomainen irlanninkataja (Juniperus communis 'Stricta') ovat erittäin kauniita syysistutusten joukossa. Molemmat ovat kasvutavaltaan tuuheita. Ne kannattaa suojata talvella ja kevätauringon paahteelta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hebe ja Hedera – hyvät kaverit

Pensastädykkeet (Hebe) luovat jo kirjavilla lehdillään kivaa piristystä syksyn harmauteen. Ne viihtyvät sekä valossa että varjossa ja kestävät muutamia pakkasasteita. Pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä.

Murattiakin (Hedera helix) löytyy kirjavalehtisenä. Valkokirjavat lajikkeet vaativat vihreälehtisiä enemmän valoa. Mullan kuivuessa muratti helposti käperryttää ja varistaa lehtiään. Muratin versot voi tukea pystyyn tukikeppien avulla tai antaa niiden riippua vapaasti amppelista tai kasvaa lamoavasti ikkunalautaa pitkin. Leikkaaminen edistää kasvin haaroittumista.

Ylväs syklaami (Cyclamen persicum)

Kotimaiset syklaamit hehkuvat hienoissa väreissä ja erikoismuotoja, kuten ripsureunaisia, kaksivärisiä ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita on myös saatavilla.

Syklaami vaatii menestyäkseen melko viileän kasvupaikan. Se pitää valosta, muttei suorasta auringonpaisteesta. Syklaamia kannattaa kastella vain aluslautaselle, sillä aivan mullan pinnassa oleva juurakko homehtuu ja mätänee herkästi.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Syyskukkien seuraksi tai niiden jälkeen istutettavaksi sopivat syksyn väreissä komeilevat kanervatja callunat. Ne sietävät jo reilumpaakin pakkasta ja säilyvät kauniina pitkälle talveen. Istutuksista saat sekä hauskoja että vaihtelevia, kun käytät kanervien ja callunoiden kanssa pieniä havukasveja, koristeheiniä sekä hauskoja marjakanervia. Ruukun pinnan voit vielä viimeistellä koristekivillä tai -katteilla.

Kynttilät ja erilaiset lyhdyt kuuluvat syksyyn myös. Elävä valo pehmentää ympäristönsä, luo lämmintä tunnelmaa kotiin ja valaisee syyskukkia kauniisti.

Kanervat (Kuva: Pixabay)
Kanervat (Kuva: Pixabay)

Lue lisää syksyn kukista ja muista kasveista

Tutustu kasveihin, jotka sietävät kylmeneviä alkusyksyn öitä: Kukkia syksyn iloksi.
Tästä artikkelista saat iloksesi myös Värien hehkua ja syyskesän aurinkoa!

Ohje

Ohje

Tiesithän:
Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista; niin ulkokasveista kuin huonekasveistakin. Esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistostalöydät jo yli 1400 Suomessa menestyvän kasvilajin ja -lajikkeen tiedot ja kuvat hoito-ohjeineen.

Myös Keskustelupalstallalöytyy viestiketjunsa monelle eri kasville ja keskusteluita miltei aiheesta kuin aiheesta.

Mukavia syyshetkiä kaakaon, kynttilöiden ja Puutarha.netin parissa!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20195_58052.jpg
Miten lisätä pihan viihtyvyyttä? Lue parhaat ideamme.
Pihalla on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Se on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Millaisia odotuksia ja suunnitelmia sinulla on pihasi suhteen? Oletko vesipeto, viherpeukalo tai himogrillaaja? Nautitko helppohoitoisesta, siististä ja käytännöllisestä pihasta? Nyt on oikea aika toteuttaa pihasuunnitelmat.Santanderilta voit hakea rahoitusapua pihasuunnitelmiisi
202211_80111.jpg
Mikä tuhoaa kärhön kukat? Asiantuntija vastaa
Mikä tuhoaa kärhön kukat sisältäpäin? Kukat aukeavat muotopuolina ja terälehdet käpristyneinä, muun muassa 'Madame Julia Correvon'. Mikä avuksi?
20225_78155.jpg
Vesiaihe sopivaan paikkaan
Kaikkialla ympärillämme on vettä. Se on elämän välttämätön edellytys. Vesi elementtinä on puhdistava sekä parantava, se luo rauhoittavaa ja vilpoista tuntua ja monet pitävät veden solinaa tyynnyttävänä. Kasviryhmiin vesi tuo viehättävän lisäulottuvuuden eikä vesiaiheen sijoittamiseen aina tarvita puutarhaa. Pienelläkin vesipinnalla kasveineen elävöittää vaikkapa parveketta tai olohuonetta.
202210_73683.jpg
Tunnetko maalajit?
Maalajit jaetaan kivennäismaalajeihin ja eloperäisiin maalajeihin. Kivennäismaalajit ovat muodostuneet kallioperästä. Eloperäiset maalajit ovat syntyneet kasvien ja pieneliöiden jäänteistä.
Sipulisatoa
Sipulin suosio kasvaa
Sipulista monesti kuullut terveysvaikutukset aiheutuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista. Kversetiinin lähteinä sipulit ovat erinomaisia. Valkosipulin flavonoidi on nimeltään allisiini, ja se ehkäisee haitallisten mikrobien toimintaa ja tulehduksia. Punasipuli puolestaan saa värinsä antosyaaneista, jotka toimivat ihmisen elimistössä hyödyllisinä antioksidantteina.
20228_79373.jpg
Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton