• Etusivu
  • Kasvillisuus

ANNOONA / kirimoija/ cherimoya/ kermaomena

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2018
201410_41406.jpg

Annoonat hedelmätiskillä Kuva: Takoradee / Wikimedia commons

(Annona cherimoia)

Tunnetko tämän hedelmän?

Annoona on eteläamerikkalainen hedelmäkasvi; kotoisin Perun ja Equadorin vuoristoseuduilta. Yli 5 metrisiksi kasvavia annoonapuita viljellään ylängöillä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla eri puolilla maailmaa, mm. Espanjassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Annoona-sukuun kuuluu useita eri lajeja.

Tiesitkö?Kristoffer Kolumbuksen kerrotaan löytäneen hedelmän, kun hän matkusti Amerikkaan 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa. Laivansa rantauduttua hän oli käskenyt miehistönsä tuoda hänelle jonkin hedelmän. Miehistö toi Kolumbukselle annoonan.

Annoonat ovat suurehkoja, soikeita, suomuisia hedelmiä. Osa annoonista muistuttaa kuoreltaan käpyä tai latva-artisokkaa (se koostuu useista, yhteenkasvaneista pienistä hedelmistä aivan kuin mm. vadelma). Toiset taas on väriltään vihreitä ja niiden kuorissa on peukalonjäljen näköisiä painautumia. Annoonan malto on kuitumaista ja sen hedelmäliha vaaleaa ja kermaisen pehmeää. Siinä on paljon isoja, tummia, helposti poistettavia siemeniä (joita ei syödä).

Annoonan maku on makea ja muistuttaa hieman banaania, mansikkaa ja ananasta. Annoonaa voi syödä lusikalla suoraan halkaistusta hedelmästä. Annoona voi myös sekoittaa hedelmäsalaatteihin tai tarjoilla jäätelön kanssa. Sen puristettua mehua voi myös sekoittaa viiliin, jäätelöön tai maitoon. Soseutettuna annoona sopii kastikkeeksi jälkiruoille ja jäätelölle.

Hedelmälihan ravintoarvot/100g:
energiaa 404 kJ/97 Kcal
proteiinia 1,3 g
hiilihydraatteja 21,6g
rasvaa 0,4 g

Annonaa säilytetään +12 - +15 asteessa, tuottaa runsaasti etyleeniä. Kypsä annoona säilyy vain lyhyen aikaa.

Lähteet: Kotimaiset Kasvikset ja Wikibedia

Annoona Kuva: Hannes Grobe / Wikimedia commons
Annoona Kuva: Hannes Grobe / Wikimedia commons
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20237_44479.jpg
Syksyn puutarhajäte hyötykäyttöön
Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.
20232_80853.jpg
Helle saapuu suomeen - 7 vinkkiä hellepuutarhaan
Monesti viileän alkukesän jälkeen sääennuste lupaa Suomeen hellettä koko maahan. Suomen kesä on tunnetusti vaihteleva sään puolesta. Toisinaan lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus rasittavat kasveja. Kuivuudesta kärsivien kasvien kasvu hidastuu ja sato jää pieneksi. Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Kasvit voivat jopa kuolla. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkit kuinka kasvit saa säilymään elinvoimaisina helteen ajan.
202211_80077.jpg
Mikä kuvassa oleva kasvi on? Asiantuntija vastaa
Ulko-oveni vieressä olevasta pensaasta on alkanut viime kesänä ja nyt jälleen kasvamaan putkimaista kasvia. En ole varma, onko kyseessä vaaraton koiranputki vai mahdollisesti jopa myrkkykeiso (lehdet näyttävät jotenkin samanlaisilta).
20219_72769.jpg
Asiantuntija vastaa: Onko perheomenapuu pelastettavissa?
Minulla on perheomenapuu ollut n. 20 vuotta. Aluksi se teki hyvin omenia, mutta jo vuosia sitten joku tuholainen söi omenat. Olen yrittänyt suihkutella esim. mäntysuopalioksella, mutta ei ole ollut hyötyä.Nyt yksi oksa (1 lajike) on kuollut ja kaarna irtoaa. Muurahaiset kiipeävät pitkin runkoa ja oksia. Onko puu enää pelastettavissa?
20235_81610.jpg
Tuija-aidan etäisyys isoihin puihin? Asiantuntija vastaa
Menestyykö tuija-aita ison kuusen vieressä ja jos ei menesty, niin kuinka kaukana isosta kuusesta aita menestyisi? Onko olemassa jotain konstia, joilla tuija-aidan saisi menestymään ison kuusen vieressä?
20065_90.jpg
Perennojen uudelleenistutus
Useimmat perennat eli monivuotiset kukat on istutettava noin joka viides vuosi uudelleen, etteivät ne taantuisi. Tällaisia perennoja ovat mm. vuohenjuuri (Doronicum), hohdekukat (Helenium), korkeat leimukukat (Phlox), kevätkaihonkukka (Omphalodes verna), väriminttu (Monarda) ja esikot (Primula). Muistathan että keväällä kannattaa uudelleenistuttaa syksyllä kukkivat - ja syksyllä keväällä kukkivat!Eräät perennat häiriintyvät pahasti siirrosta ja uudelleenistuttamisesta. Niitä voi käsitellä vain 10-20 vuoden välein. Sellaisia ovat särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis), jaloangervo (Astilbe), idänunikko (Papaver orientale), päivänlilja (Hemerocallis), pioni (Paeonia), valeangervot (Rodgersia).Kasveista tietoa ja kuvia Kasvikortistossa

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton