Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 24.8.2021 11:55

Kysymys: Vanhan talon alapohjan/sokkelin tuuletus

Ylä-, ala- ja välipohjat

Hei,1930-luvun kalliopohjalle rakennetussa talossa yhdessä huoneessa haisee lattian läpi tuleva maapohjan/"kellarin" haju.

Kyseisen huoneen alla ryömintätila on liian ahdas ryömittäväksi (n. 50 cm korkea), mutta sain osittain kaavittua sieltä pois joskus aiempien omistajien laittamaa heinää, mikä lienee laitettu eristystarkoituksessa tai lattian raoista tulevan vedon poistamiseksi? Kalliopohjan päällä on edelleen noin 10 cm maa-ainesta jotka yritän jollain teleskooppivartisella kaapimella saada huoneen alta pois. Avasin myös osittain rikkinäiseen sokkeliin tuuletusreiän poistamalla siitä kiviä ulkopuolelta (kuva 1, punainen merkintä osoittaa kohdan).Onko tuuletusreikä oikea ratkaisu ilman kierron lisäämiseksi ja hajujen poistamiseksi? Tuottaako reikä vain lisää kosteaa ilmaa ryömintätilaan, mikäli haju johtuu juuri kosteudesta? Onko tällaiseen matalaan alapohjaan järkevää tai edes mahdollista laittaa jotain puhallinta tai kosteudenpoistolaitetta? Onko muita keinoja vähentää hajua, vai onko huoneen lattian avaaminen ainoa vaihtoehto?

Kivijalassa ulkopuolella on kiinni multainen/ruohoinen maakerros, eli pitäisikö se myös poistaa kivijalan vierestä ja laittaa soraa tms.?Huom. alapohjassa näkyvä putki on talon alta kulkeva porakaivon putki.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Liitteenä olevien valokuvien perusteella alapohjassa on selkeä vajaus tuuletuksen suhteen ja puurakenteissa on kasvustoja jotka eivät niihin kuulu. Puurakenteet ovat siis lahoamassa. Lahon määrää on vaikea arvioida, mutta epäilen, että edes huolellisesti korjattu tuuletus ei ainakaan varsinaisesti korjaa tilannetta, mutta voi ehkä etenemisen pysäyttää.
Ensimmäisenä toimenpiteenä alapohjan tuuletus pitää saada kuntoon. Tässä linkkiUlkoilmalla tuuletettu puualapohja - Puuinfo ohjeisiin, miten tuuletus tulee järjestää. Huomioikaa nuo säleikköjen aiheuttamat pienennyskertoimet, jotka kasvattavat aukkokokoja merkittävästi.
 
Tuo huonetila, jossa haju tuntuu voimakkaasti, tulisi avata lattiasta, ja katsoa mikä siellä on tilanne. Jos näyttää pahalta, hankkikaa asiantuntija avuksi, jotta oikeat toimenpiteet löytyisivät.
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Vanhan talon alapohjan/sokkelin tuuletus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kenttäkiveys sokkelin viereen
Hei!Olen suunnitellut laittavani talon sokkelin viereen n. 40-senttisen mukulakivireunuksen sekä pari isompaa mukulakiviallasta. Ne olisi kuitenkin helpompi pitä...
Nurmikon uusiminen
Olemme ostaneet vanhan talon ja nyt hauaisimme uusia nurmikkoa ja osa perennapenkkejä hävitettäisiin siinä samalla. Mitä nyt kannattaisi tehd...
Mikä sipulikasvi?
Vanhan talon aurinkoisella seinustalla kasvaa pienisipulinen kasvi, jonka runsaat lehdet ovat pitkät (pitemmät kuin narsissilla) ja melko pehmeät. Pitkiin...
Kimalaisen pesä
Onko haittaa kun kimalainen on tehnyt nähtävästi tiilitalon ilma aukkoon?sokkelin yläpuolelle....