Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 12.5.2014 21:48

Kysymys: Tuulettuvan alapohjan kosteus

Ylä-, ala- ja välipohjat

Asumme 1998 valmistuneessa omakotitalossa.Ostaessamme sen vuonna 2003,teetimme siinä yhdessä myyjien kanssa kuntotarkastuksen Raksystemsillä.Tarkastaja kävi myös konttaamassa alapohjan läpi ja sanoi että ilmanvaihtoa olisi hyvä lisätä,koska rakennusmääräykset /suositukset sen osalta ovat muuttuneet rakentamisvuoden jälkeen.Hän sanoi havainneensa pientä mustumista joissakin paikoissa sokkelin ja seinän välisessä puujuoksussa.Niinpä puhkoimme muutamia tuuletusaukkoja lisää sokkeliin myyjien lukuun.Talossamme on myöskin Verisuren hälytinsysteemi,johon on nyt uutuutena tulleet kosteusilmaisimet.Hommasin sellaisen ja kävin asentamassa sen ryömintätilaan.Se on nyt ollut siellä pari viikkoa ja kosteus on vaihdellut 89-100% välillä.Lämpötila siellä on pysynyt koko jakson melko stabiilina 10-11 asteen välillä.Käydessäni asentamassa ilmaisinta,katsoin myöskin silmämääräisesti läpi alapohjan,enkä huomannut siellä mitään normaalista poikkeavaa.Mietityttää vain tuo kova kosteusprosentti.Olen kuullut kaikenlaisista lisätuulettimista ja maapohjan päälle puhallettavasta leca-sorasta.Onko teidän mielestä kertomani perusteella alapohjassamme asiat ok,vai pitäisikö kenties tehdä jotakin asian eteen?
Jäsenen Betonitohtori antama (27.5.2014 20:57) kommentti

Onko alapohja ns maakuoppa-alapohja? Tarkoitan, että alapohja on pääosin ympäröivän maanpinnan alapuolella!Jäsenen TL  antama (29.5.2014 15:44) kommentti

Kyllä onJäsenen Betonitohtori antama (1.6.2014 19:45) kommentti

Valitettavasti ei ole paljoa tehtävissä. Kosteutta riittää "Kiinaan" saakka. Pidän systeemiä riskirakenteena, joita ei saada kuiviksi % milloinkaan. Jäsenen Betonitohtori antama (1.6.2014 19:47) kommentti

Eipä ollut numlock päällä, tarkoitin ettei kysessä olevaa alapohjaa saada kuivaksi....Jäsenen TL  antama (1.6.2014 20:25) kommentti

Ehkä pitää siis vain luottaa, että pohja toimii jatkossakin, kun on jo noin 15 vuotta pelittänyt. Kerran vuodessa on varmasti hyvä tehdä vierailukäynti sinne ja katsoa että kaikki on päällisin puolin kunnossa?
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ryömintätila on erittäin haasteellinen paikka, etenkin kesällä siellä on paljon ulkoilman kosteutta, joka voi kondensoitua ryömintätilan viileimmille pinnoille ja aiheuttaa homekasvustoa. Ryömintätilan maaperän riittävä lämpö- ja kosteuseristäminen on tehokkain tapa nostaa sen lämpötilaa ja alentaa kosteutta ja kosteusrasitusta rakenteille.
Ryömintätilan maan peittävällä kerroksella pitää olla suuri lämmönvastus ja pieni lämpökapasiteetti. Jos asennutat sinne esimerkiksi muovikelmun ja sen päälle 30 cm kerroksen kevytsoraa, niin se ei nosta tilan lämpötilaa riittävästi, koska kevytsoralla on suuri lämpökapasiteetti. Hyvä tulos saavutetaan esimerkiksi 50 mm EPS eristeellä( Styrox ) ja sen alle asennetulla höyrynsulkumuovilla. Levyjen pinnalle painoksi voi laittaa hieman hiekkaa paikallaan pysyvyyden takaamiseksi. Ryömintätilan ilmanvaihdon tulisi olla tutkimusten mukaan noin 0,5 vaihtoa tunnissa. Kosteusmittarit seurailevat ulkoilman kosteuksia, jolloin kesäaikana tulee helposti 100% suhteellisen kosteuden lukemia. Tuo 5cm lämpöeristekerros aiheuttaa noin 2 asteen lämpötilan nousun ryömintätilassa ja asentaessasi lisää vahvuutta, niin lämpötila nousee vielä enemmän, jolloin olosuhteet paranevat huomattavasti ja kosteuden aiheuttamat riskit vähenevät.
PN

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Tuulettuvan alapohjan kosteus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: