Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 9.8.2023 11:20

Kysymys: Talvikylmän pikkumökin rossipohjassa jyrsijätuhoja

Ylä-, ala- ja välipohjat

Reilut kaksikymmentä vuotta sitten tehdyn pikkumökin rossipohjassa ovat jyrsijät (?) repineet aukkoja sinne tänne. Pohjassa on uloinna tervapaperi ja eristeenä lasivillaa. Talvisin kylmän mökin lattia on alunperin tehty isoista vanerilevyistä, joiden päälle myöhemmin asennettu lankku lattia, osin ulkonäkösyistä.

Nyt alapohjan näyttää pahalta. Osa erityistä aukoista on useita kymmeniä senttimetrejä. Sitten on pienempiä repaleisia reikiä ympäriinsä, pinta-alaa on n. 15 neliötä. Paljon eristettä on tuprunnut myös maahan. Kellarissa on maapohja, joka on keväisin ja syksyisinkin veden vallassa ja tyhjennän vettä uppopumpulla. Nyt huomasin kellarin maapohjaan ilmestyneen myös todella ison multahiekkakasan, kun rupesin tyhjentämään tilaa. (Siellä mahtuu kumarassa liikkumaan.)

En ole nähnyt eläintä, joka tuhot aiheuttaa!  En myöskään havainnut eläinten jätöksiä.Pitäisikö koko eristys purkaa ja mikä eristeeksi - ettei tulisi kovin kallis remontti. Voisiko harvan kannatuslaudoituksen ja tervapaperi väliin puhaltaa jotain eristettä? Miten estää vastaavan ongelman uusiutuminen. Alueella on kyllä havaittu rottiakin. Ja myyriä. Ja hiiriä. Ja oravia. Ja lumikoita sekä vastaavia. Mitä eroa on lasi- ja kivivillalla, en ole varma, kumpaa eristettä mulla on.

Neuvoista kiitollinen!
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jos haluatte selvitä kustannusatasolla "ei kovin kallis" lähtisin seuraavasta ratkaisusta.
  • Korjatkaa alhaalta päin eristystä kohdissa, joissa villassa on selviä koloja (pehmeää villaeristetä)
  • Paikatkaa tuulensuojalevyn reiät asentamalla reikäkohtaan nykyisen kaltaista huokolevyä koolauslautojen välin levyisellilä kaistoilla jotka ovat pituudeltaan lattaiavasalta seuraavalle ulottuvia /n. 70 cm)
  • asentakaa jyrsijäverkko (metalliverkko, jonka silmäkoko on luokkaa 10 mm tai alle) ruuvaamalla/lisärimoituksella aluslaudoitukseen kiinnittäen koko alapohjaan


Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Talvikylmän pikkumökin rossipohjassa jyrsijätuhoja":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen Villiviini antama (13.9.2023 14:47) kommentti

Hei,

rossipohja kannatuslatoineen on niin homeessa, että se on purettava. Ei ole mitään tuulensuojalevyä, ainoastaan lasivillaa ja tervapaperia. Siksi virallinen vastaus ei oikein tunnu toimivalta.

On ehdotettu myös polyuretaanilevyä  mutta onko se liian tiivis?

Apuva!

 

Jäsenen Villiviini antama (18.9.2023 18:54) kommentti

Olen saanut nyt myös vinkin vaihtaa lasivillaeristeet selluvillaan/ekovillaan ja asentaa tuulensuojalevyt. Itse lisäsin vielä jyrsijäverkonkin. Tämä vaikuttaa varteenotettavalta vaihtoehdolta myös!


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: