Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 4.9.2018 12:13

Kysymys: Sisälattiat painuneet --> märkätilojen vesieristykset?

Ylä-, ala- ja välipohjat

Meillä on valubetoniharkkotalo, jonka sisälattiat valettiin vuodenvaihteessa 2010/2011.2 – 3 v kuluttua havaitsimme märkätilojen silikonisaumojen repeytyneen lattianrajasta irti (jolloin uusimme ne, jonka jälkeen ovat kestäneet). Samoin seiniin kiinnitettyjen lattialistojen ja lattian väliin ilmestyi rako. Arvelen painumisen olleen kohdasta riippuen 0,5 – 2 mm, jonka jälkeen raot ovat pysyneen samoina. Vajoamista on molemmissa kerroksissa, ja sitä on melko tasaisesti suhteessa ulko- ja sisäseiniin.Alapohjan ja välipohjan rakenne: ontelolaatta, jonka päällä alhaalla EPS 100 lattia 2 x 100 mm ja ylhäällä askeläänieristys solumuovi 10 mm, joiden päällä valettu teräspetonilaatta 80 mm (jossa lattialämpöputket).Laattavalujen annettiin kuivua 6 kk ennen parkettitöitä, ja lisäksi kuivuus varmistettiin mittaamalla. Ennen parkettitöitä epätasaisuudet korjattiin itsetasoittuvalla Superplan-valulla, jonka paksuus on luokkaa 3 – 10 mm kohdasta riippuen, ja lattialistat asennettiin parkettien jälkeen.Koska sisäseinät (88 – 125 mm betoniharkko) on muurattu onteloiden päälle ja lattia on vajonnut myös suhteessa niihin (= lattialistoihin), kyse ei liene onteloiden vajoamisesta. Teräsbetonilaatta tai Superplan-valu tuskin myöskään ovat supistunut paria milliä. Ovatko siis alakerran EPS- ja yläkerran solumuovikerrokset voineet painua edellisten paineesta? --> Onko tämä tavallinen ilmiö?Olen ensisijaisesti huolissani kylpyhuoneiden vesieristyksistä: Laitoimme yli jäänyttä massaa keittiön laattalattian ja ulkoseinän liitoskohtaan (altaiden sekä tiskarin kohdalle lattialaattojen alle ja maalatun ulkoseinän päälle), ja huomasin sen nyt repeytyneen laattojen päältä kauttaaltaan rikki. Vaikka märkätilojen varsinaisessa vesieristyksessä käytettiinkin reunakohdissa erillistä vahvistusta, riski repeytymisestä lienee niissäkin ilmeinen? Se lienee hankala/kallis todentaa saatikka korjata. --> Riskiarvionne ja suosituksia?

 Kysyjä
Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Painuma

Kyllä 0,5-2mm on niin olematon painuma tai betonin kutistuma, että vesieristyksen vahvikenauhojen täytyy kestää suurempikin liike.
Jos kaikissa Suomen tuon ikäisissä taloissa olisi noin pienet painumat, olisimme sen osalta loistotilanteessa.
Yleensä suurin " hiipuma" tapahtuu 1-2 vuoden kuluessa, jonka jälkeen se on enää marginaalista ja niin Teidänkin kohdallanne on tapahtunut.
En olisi huolissani, mutta toki seuraisin tilannetta vuosittain.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Sisälattiat painuneet --> märkätilojen vesieristykset?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen sa205354AA antama (11.9.2018 7:53) kommentti

Hei. 

Meillä on sama tilanne alapohjassa. Rakenteena   ontelolaatta 2x100mm finnfoam xps-300 levy, jonka päällä 80mm raudoitettu betonivalu vesikiertoisella LL. Valun jälkeen meillä lattia sai kuivua ennen pinnoittamista 9kk. Sama havainto tapahtui meillä noin 1 vuoden asumisen jälkeen, että lattian ja listojen välillä on reilu 2mm rako. Tuota itsekin ihmettelin, mutta päädyin, että lattiavalubetonin on täytynyt kutistua. Samoin kun ottaa lattialistan pois, voi havaita lattiavalun ja seinärakenteen välin suurentuneen, eikä irroitussolukumi ole enää tiivis. Olenkin miettinyt, pitäisikö kaikki listat poistaa ja tiivistää tuo rako tiivistysmassalla koko ulkoseinien osalta? Onko sillä merkitystä? Onhan siellä ontelolaatta pohjalla, jolle on tehty reunavalut ympäriinsä? Miten mahdollinen radon?


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: