Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 14.9.2023 17:56

Kysymys: Rossipohjan lautojen tummentumat. Home, sinistäjä, jotain muuta?

Ylä-, ala- ja välipohjat

Terve,50 luvun lopussa valmistuneessa talossamme remontoitiin kosteus- ja mikrobivaurioitunut rossipohja (n. 50 m2). Työssä oli asianmukaiset suunnittelijat, vastaava työnjohtaja ja työn teki ammattitimpuri.

Työvaiheita olivat purku, maanpoisto, routaeristeet ja uusi lattia.Maaperä on hyvin vettä läpäisevää hiekkaa ja pintavesi syvällä. Maaperätutkimuksessa ei todeta tarvetta salaojitukselle. Pintamaa on enimmäkseen tasaista talon vierellä tai viettää hieman pois Maanmuotoilua ei ole tehty. Sokkelia näkyvillä 30-50 cm. Enimmäkseen n. 30cm.Uudessa lattiassa pohjimmaisena rakenteena on lauta, tuulensuoja levy sitten selluvilla ja rakenteet.

Hiekan päällä sokkelin sisäpuolelle laitettiin routaeristeiksi finnfoamit.

Alapohjan ilmatila on 80 - 50 cm, riippuen anturan syvyydestä. 

Pyöreitä tuuletusreikiä (halk. 20 cm) on toistakymmentä ja sisäpuolisten perustusten reiät isompia suorakulmaisia. Tuuletusreiät ovat peitetty pieneläin verkolla väliakaisesti ennen sokkelin ulkopuolista eristystä, kädellä tuntee ilman liikkuvan. Alapohjassa sijaitsee perunakellari joka on otettu osaksi alapohjaa neliskanttisin rei'in. Kellarista on tuuletus hormi piippuun. Koneellista tuuletusta ei ole.Alapohja on siis valmistunut reilu kuukausi sitten elokuussa. Elo-syyskuu on ollut välillä hyvin sateinen. Kävin alapohjassa ja huomasin alimmassa laudassa tummumia (kuvat).

Tummumia laudoissa on lähes kauttaaltaan rossipohjassa. Ei siis erityisillä alueilla. Hinkkaamalla tummumat irtoavat hieman kuin pöly ja lauta puhdistuu. Lauta ei tunnu kostealta. Muissa rakenteissa (esim. tuulensuoja) ei löytynyt värivaihteluita. Laudassa ei ole ollut ennen asennusta värivaihteluita.Mistä tämä johtunee ja mitä jäljet ovat? Näin pian kalliin remontin jälkeen asia huolestuttaa ankarasti. Joissain laudoissa on puhtaita suoria kohtia, kuin viivottimella vedetty, tummumien välissä.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Vaikuttaa kuvista päätellen siltä, että laudat ovat olleet jo valmiiksi kosteita / märkiä, sillä näin lyhyen ajan kuluessa ne eivät ole muuten voineet mennä tuohon kuntoon. Lautojen pinnassa on hometta ja nykytilanteen korjaamiseksi suosittelen koneellista ilmanpoistoa, ainakin siksi ajaksi, että kosteusmittauksin voidaan todeta laudat ja muut materiaalit saavuttaneet normaalin kosteustilan. Salaojat olisi syytä tehdä, sillä kosteusrasitus varsinkin puurakenteille on suhteettoman suuri. Nuo viivamaiset kohdat voivat olla kovempaa puuainesta tai pinottuna ollessaan toisen laudan alla / päällä ollessaan pysyneet homeettomina. Voivat olla myös vahvistetulla peitteellä
peitetyn lautakasan päällimmäisiä lautoja, joihin tuo verkkokuva on jäänyt pintaan.


Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Rossipohjan lautojen tummentumat. Home, sinistäjä, jotain muuta?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kukkamulta taimikasvatuksessa?
Käykö tavallinen kukkamulta syötävien kasvien kylvöön ja kasvatukseen tai onko jotain muuta joka sopii.tiedosta kiitollinen...