Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 21.9.2022 16:45

Kysymys: Riskirakenteen korjaaminen ennakkoon ja osittain

Ylä-, ala- ja välipohjat

1970 rakennettu omakotitalo.Riskirakenteet; valesokkeli, halkaistu sokkeli (styrox-eriste) ja kaksoislaatta, välissä stryrox, vesi ja lämmitysputket laattojen välissä. Rrakenteen ovat tutkitusti kunnossa.- Kannattaako toimivaa valesokkelia ylipäätään korjata?

- Kannattaako valesokkelia korjata ilman salaojituksen rakentamista?

- Voiko / kannattaako valesokkelia korjata osittain? Keittiön osalta nyt ja myöhemmin pintaremontin yhteydessä lisää muualta?

- Hankaloittaako halkaistu ja eristeellä täytetty sokkeli korjaustoimenpidettä, kuinka paljon?

- Kyseessä on maalämpötalo ja jakelujärjestelmänä on vesikiertoinen patteriverkosto. Voiko keittiöremontin yhteydessä vaihtaa huoneen jakelujärjestelmän lattialämmitykseen (samaan tapaan osittain kuin sokkelin korjaus)?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hyvin toimivia rakenteita ei kannata uusia.  Miksi valesokkeli on riskirskenne?  Taloa ympäröivä maanpinta on liian korkealla ja vesi valuu osittain päin sokkelia.  Vale sokkeli on usein tehty erikseen muusta perustuksesta valamalla tai muuraamalla.  Jos työsauma vuotaa, niin vesi pääsee lattiavalun ja perusväliin ja aiheuttaa alaohjauspuiden lahoamisen ja pahimmillaan koko talon muuttumisen hometaloksi.  60-70- luvulla usein lämmöneristeet asennettiin peruslaatan päälle levitetyn hiekan varaan.  Hiekka nopeuttaa veden kulkua nopeammaksi.  Vesi kastelee mustat patteriputket ja putket alkavat suotamaan kosteutta ruostuttuaan läpi, jolloin tilanne on peruuttamaton.  Tässä vaiheeessa patteriverkosto vaatii paljon vettä lisää, ja asuminen tulee lähes mahdottomaksi.  Kaikki nämä vaiheet on hyvin havaittavissa taloissa.
Ainoa  tapa korjata tällainen taloon piiakata lattiat ylös.  Alaohjauspuut on helppo vaihtaa noin 2000 mm:n palasina tolpat esimerkiksi kengittämällä.  Jos patterilämmitys jätetään, niin patteriputket nostetaan huoneiden seinille katonrajaan komposiitti putkilla ja koteloidaan tarvittaessa. Haluttaessa vaihtaa lattialämmitykseen, niin asennetaan lattialämmitysputket uuteen lattiavaluun. Talo viimeistelläänvalmiiksi.  Tällaisen remontin kustannusarvio on reilu kolmannes talon myyntihinnasta.  Remontoimalla saadaan hyvä talo suhteellisen halvalla.  Tarvitset vain hyvän ammatti miehen avusjaksesi, joka tietää mitä tehdään. Dokumentoi kaikki vaiheet tarkasti muistiin, jolloin voit tulevaisuudessa tarvittaessa selostaa uskottavasti , mitä kaikkea on tehty.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Riskirakenteen korjaaminen ennakkoon ja osittain":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Etanat
Mitä voisi tehdä ennakkoon, ettei etanat taas kesän tullen valloita koko puutarhaa?...