Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 13.6.2011 14:27

Kysymys: Rintamiestalon alapohja

Ylä-, ala- ja välipohjat

Minulla on 1948 rakennettu rintamamiestalo jossa tuoksuu joku, oletettavasti home tms. Olisi tarkoitus purkaa lattiat auki, poistaa purut ja tutkia rakenteet. Olen lattiaa jo avannut yhdestä kohtaa ja sieltä ei ainakaan löytynyt kuin kuiva rakenne. Rakenne on maanvarainen lattia ja siinä päällä tervapaperi,sammalta, purua ja purun päälle on joskus -85 vuonna laitettu styroksi lisäeristeeksi. Kuulostaako tämä rakenne terveeltä? Tuuletusta alapohjassa ei ole. Jos nyt tyhjennän kaiken pois sieltä, niin mikä olisi hyvä tapa eristää uudelleen ne lattiat? Mulle on ehdotettu lecasoraa siihen betonin päälle kapilaarikatkoksi ja sitten uretaanilevyä eristeeksi. Jos tämä rakenne kuulostaa hyvältä....mitenköhän paksulti lecasoraa olisi käytettävä ja miten paksulti uretaanilevyä? Kannattaisikohan sinne vetää salaojaputkea lecasoran sekaan ja joku koneellinen poisto ulos? Siinä lähtisi mahdolliset hajut ja radon kaiketi hyvin pois?
Tehdään vain kerran ja kunnolla.
Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Rakenne on sellainen, että mitään isoa ongelmaa ei todennäköisesti löydy. Eri asia on, jos esimerkiksi vesikatto on vuotanut seinän väliin, ja kastellut alapohjan. Ennen lattian purkua kannattaa mittauttaa alapohjan kosteudet rakenteen sisältä. Sen perusteella voi päätellä, onko lattiassa kosteutta. Vasta sitten kannattaa avata rakenteita. Ilmeisesti päin maata on valettu betoni. Talossa on ilmeisesti salaojat. Niiden toimivuus kannattaa tarkastaa. En välttämättä voi suositella kevytsoraa lattiaan. Se ei välttämättä ole täysin kapillaarivapaata. Jos epäilet radonia, kannattaa tehdä tutkimus siitä. Säteilyturvakeskuksen sivuilta löytyy siihen ohjeet. Korjaustapa riippuu siitä, millainen vanha rakenne on. Voi olla hyvä ratkaisu käyttää vain yhtä eristetyyppiä. Kivivillan käyttö voi olla hyvä ratkaisu. Kun rakenteet ovat auki, kannattaa korjaustapa keskustella vielä asiantuntijan kanssa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Rintamiestalon alapohja":
Jäsenen Samppa74 antama (21.6.2011 10:15) kommentti

Joo kirjoitin vähän hölmösti....betonilaatta siinä tosiaan on maata vasten. Asun soraharjulla ja salaojia ei ole. Meinaan ne kyllä tehdä, vaikka tuntuukin tuo vesi menevän melko nopeasti tosta sorasta läpi. Radonia on alueella, joten luultavasti minullakin. Mitähän siitä tulisi, jos rakenne olisikin niin, että pohjalla olisi se betoni ja sitten jättäisinkin ilmaraon sinne betonin ja uretaanilattian väliin ja sokkeliin tuuletusaukkoja, jolloin siellä pääsisi ilma kiertämään ja rakenne olisi sitten tuulettuva? Eikös siinä olisi kapillaarikatkoa kerrakseen?.....hmm?


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: