Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 16.3.2017 15:40

Kysymys: Liikuntasaumat ja irroituskaistat

Ylä-, ala- ja välipohjat

Hei,

Kyseessä 60-luvulla rakennetun kellarin lattian uudelleen valu.Vanha betonilattia on poistettu.Samoin maa-aines vaihdettu ja eristeet uusittu.Onko järkevää valaa kukin huone "irti"toisistaan liikuntasaumoin?Huoneita on 7 kpl ja ne ovat pinta-aloiltaan  5-30 m2. Seiniä kiertää 15 mm:n finfoam suikale,joka on kiinnitetty saneerauslaastilla vanhaan betoniseinään.Riittääkö finfoam irrotuskaistaksi,vai pitäisikö lisätä 5 mm:n solumuovikaista finfoamin päälle?Jos liikuntasaumoja on syytä tehdä,voiko ne toteuttaa oviaukkojen kohdille asennetuilla,valun jälkeen poistettavilla metallilevyillä?

Onko saumoille suositusmitoitusta? 

Riittääkö 6x150mm:n raudoitusverkko+8mm:n harjateräkset reunavahvistuksina  80mm:n betonivaluun?Kiitos etukäteen

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Irroituskaistan ideana on painua kasaan, kun betoni valetaan. Betoni kovettuessaan kutistuu, jolloin sisään painunut tiiviste palautuu alkuperäiseen kokoonsa ja tiivistää seinän ja lattian rajan.  Irroituskaista on vanha nimitys siltä ajalta, kun seinät tehtiin muuraamalla. Tällöin käytettiin aaltopahvikaistaa pitämään betonilattia ja tiiliseinä erillään.  Jos ei irroituskaistaa käytetty, betoni tarttui tiileen tiukasti kiinni ja betoni kutistuessaan repesi 2 - 3 cm:n päästä reunastaan.  Siihen aikaan ei lattiatasotteet olleet yleisessä käytössä, vaan lattiat liipattiin valmiiksi mattopohjaksi.  Kuivumis-repeämä ei jäänyt jalkalista-mattolista yhdistelmän alle ja aiheutti hankaluutta mattoasennuksiesa. Irroituskaista poisti ongelman. Vastauksena kysymykseen solumuovinen reunatiiviste on viisasta laittaa.
Ainoa syy tehdä liikuntasaumoja tämän kokoisessa lattiavalussa on betonilattian hallitsematon halkeilu.  Siihen ei kuitenkaan tarvita liikunatsaumaa, vaan kutistumisen hallintaan riittää ajaa laikalla n. 20 mm:n syvyinen ura kohtaan, jossa urasta ei ole haittaa, esimerkiksi seinän alle. Ura ajetaan heti valua seuraavana aamuna.

Verkko vaikuttaa sopivalta, samoin reunateräkset.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Liikuntasaumat ja irroituskaistat":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: