Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 4.3.2023 16:46

Kysymys: Lattiarakojen tiivistäminen

Ylä-, ala- ja välipohjat

Hei,

asun 1982 rak. talossa, jossa valesokkeli ja puukorotettu lattia. Osassa talon alla kellari. Kosteusvaurioita ei ole todettu, osa alustasta nähty viemäriremontin yhteydessä. Talo korkealla paikalla. Nyt tulossa uusi parkettilattia. Nykyisen lattialevyn ja seinän välissä on vajaa cm luokkaa oleva rako. Radonlukemat pakkasilla 330 luokkaa, yritän eri konsteilla saada lukemia alas. Tekisi mieli tiivistää tuo rako, olisi helppo vaikka teipata ilmatiiviiksi lattiarempan yhteyssä. Lattian alla siis 25-30 cm vuorivillalla täytetty tila, kai sieltä voi jotain epäpuhtauksia helposti tulla, muutakin kuin radonia. En uskalla laittaa butyyliteippiä, pelkään että haittaa jos rakenne menee vesihöyryntiiviiksi. Onko olemassa joku hyvä teippi tms? Ilmatiivis ja mielellään radontiivis mutta hengittävä?

Jäsenen kvkj antama (7.3.2023 10:25) kommentti

Radon on kaasu. Jos rakenne on diffuusioavoin (ns. hengittävä), taatusti radonkin tulee sieltä läpi.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Voit täyttää tuon raon vaikka uretaanilla tai elastisella massalla Ei tällä raolla ole kokonaisuuteen verrattuna mitään merkitystä, sillä tuo lattialevy kyllä läpäiseen vesihöyryä, vaikka en kyllä ymmärrä miksi sen pitäisi sitä päästää.
Parketin alle tulee solumuovi, joka taatusti on vesihöyryn ja ilma pitävä. Parketin ja seinän välistä rakoa ei saa tilkitä, sillä parkettilattia elää ilman kosteuden mukaan ja levyssuunssa tuollainen 10 mm rako on suotavaa, pituusuunnassa riittää vähän pienempi rako. Jalkalistat riittävän paksut jotta parketin reuna ei kuivana vuodenaikana (talvella) ala pilkistämään listan alta.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Lattiarakojen tiivistäminen":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J1330958221 antama (5.3.2023 11:30) kommentti

 Puukorotettua lattiaa ei saa päällystää vesihöyryntiiviillä materiaalilla, sanoi kuntotarkastaja kun puhelimitse kysyin. Siksi luovuin vinyylilankkuajatuksesta, laitan Tarkett vivan. Tällaisen lattiarakenteen pitää kuulema hengittää. Samaa sanoo esim sisäilmayhdistyksen artikkeli netissä. Sen vuoksi uuden parketin alle tulossa kangas eikä solumuovia. Liikuntasaumavara on tarkoitus jättää. Ihmettelen kyllä että juuri kukaan ei  osaa antaa selkeää ohjeistusta, ja neuvot on lähes järjestään ristiriitaisia keskenään. Jos näillä hengittämisasioilla oikeasti on merkitystä, niin ihmiset tekevät taatusti remontteja väärin. Omat remonttimiehenikään eivät tunnu olevan perillä asioista. Itse pitää älytä etsiä tieto netistä ja sekin todella vaikeaa ristiriitaisten ohjeiden takia.

 


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: