Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 15.10.2012 19:16

Kysymys: Kosteutta vapaakierrossa/välikatolla

Ylä-, ala- ja välipohjat

Tervehdys!
Talomme on rakennettu 1974 ja oli malliltaan tasakatto, joka on muutettu joskus 80-luvun alussa harjakatoksi jossa pelti. Välikatolle menevät (alkuperäiset) muoviset ilmastointiputket saunasta, pesuhuoneesta, vaatehuoneesta sekä pukuhuoneesta on jatkettu alumiinisella ´haitariputkella´ harjalle saakka. Harjan tuntumassa putket tekevät 90-asteen kulman ja tulevat ulos harjan kohdalta talon päädystä. Putkea on vaakatasossa noin 2,5m.Putket on eristettu osittain ihan ´virallisella´ putkeneristysvillalla jossa päällä metalliverkkoa. Osassa on perinteistä keltaista ´karhuntaljaa´. Pystysuunnassa välikatolla kulkevat putket ovat vielä koteloitu/villoitettu. Päädyissa on n. 25cm halkaisijaltaan olevat ritilät joita on 2 kpl/pääty. Ritilät asennettu viime keväänä. Kattopellit on asennettu ns. harvan laudoituksen päälle, eli mitään aluskatetta ei ole. Kosteutta kertyi harjan tuntumaan runsaasti ennen ritilöiden asennusta ja osa laudoista tummentui ihan märiksi. Talvella pellin alla oli kuuraa/jäätä paksu kerros!!
Nyt ilmojen viilentyessä on vapaakiertoisiin ilmastointiputkiin kertynyt kosteutta joka valuu sisätiloihin putken ulkoreunojakin pitkin koska alumiiniset jatkot olivat muovisten päällä, toki ilmastointiteipillä liitettynä.Johtuuko tämä ilmiö ihan vain putkien huonosta eristyksestä yläkatolla kylmässä tilassa vai siitä että putket kääntyvät vaakaan välikatolla eivätkä siis nouse suorana ylös ?? Alkaa huumori loppumaan kohta....
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kosteuden alkulähde pitää selvittää. Villat pitää poistaa ja varmistaa, onko putkissa reikiä. Putken ulkopuolista kondenssivettä vuotovesi ei ole, joten vesi tulee putken sisältä. Jos ymmärsin oikein, putken ulkopuolelle ei pääse satamaan. Ullakkotilan tuuletusta on syytä vielä parantaa, koska ennen tuuletusluukkujen asennusta kondenssi on ollut hyvin voimakasta. Seuraa kondenssia talven aikana ja asenna tarvittaessa harjalle tuuletusputkia.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Kosteutta vapaakierrossa/välikatolla":
Jäsenen Kaapo65 antama (15.10.2012 20:54) kommentti

Voiko kanaviin asentaa tuuletinta parantamaan virtausta joka pitäisi kanavan kuivempana? Päätyihin lisään varmaankin ennen talvea lisää ritilöitä. Vettä putkiin ei pitäisi kyllä tulla koska putken päät ovat päätykolmiossa, ritilöiden alla. Johtuuko alaspäin valuva vesi yksinkertaisesti vain kun lämmin huoneilma kohoaa kylmään putkistoon välikatolla?

Jäsenen JTPro antama (15.10.2012 21:46) kommentti

Kondenssi voi johtua myös yläpohjan höyrynsulun reikäisyydestä. Eli hs-muovi(?) valskaa liitosten, jatkojen ja mahd. repeämien kohdalta ja siten päästää sisältä kosteutta välipohjaan, joka taas sitten tiivistyy sinne. Esim. iv-läpiviennit voivat olla tuon ajan talossa ns. "reilusti" mitoitettuja.Periaatteessa jos "vapaakiertoputket" ovat tiiviit, ei niistä itsestään pitäisi vuotaa kosteutta ullakon katolle, tosin koska putket on viety päätyyn, on se mahdollisuus olemassa että sopivalla tuulella tms. kostea ja lämmin ilma kulkeutuukin välikatolle, esim. jos tuulee sopivasta suunnasta.Kosteuden tiivistyminen putkiin taas voi johtua siitä että putkiveto on pitkä, menee vaakavetona pitkän matkan (voi heikentää imua) ja eristys ei sitten enää riitäkään ja putken pinta (pelti) on riittävän kylmä ja avot jo alkaa kondenssia pukkaamaan kun lämmin sisäilma kohtaa kylmän pellin.Eikö tuommonen painovoimainen systeemi toimisi paljon paremmin jos putken pukkaisi suoraan katolle *ilman* vaakavetoja ja vielä parempi jos tässä käytettäisiin muoviputkea ja paksua eristystä (100mm min). Samalla saa kaupan päälle paremman vedon painovoimaisiin putkiin, harjan lähellä tuulee lähes aina oli tuulen suunta mikä vain.


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: