Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ylä-, ala- ja välipohjat aihealue Seuraava
pvm: 22.8.2016 12:43

Kysymys: Eteisen alapohjan rakenne

Ylä-, ala- ja välipohjat

Olen remontoimassa vanhaa hirsitaloa. Siinä on eteisessä ollut tunkkainen maakellarin tuoksu joten avasin lattian tutkiakseni asiaa. Rakenne oli seuraava: Lattialaudat, koolaus jonka välissä villaa ja styroksia, multaa, lautakerros koolaus, jonka välissä vähän multaa, betonikerros. Sokkelin sisäpinnoissa oli styroksilevyt. Missään ei näkynyt kosteutta tai mitään vaurioita, mutta  haju oli voimakas.

Purin kaikki pois aina betonipintaan asti ja nyt minulla on reilun puolenmetrin syvyinen monttu, jossa valettu pohja ja seinät.Sokkelissa on yksi reilun kokoinen tuuletusaukko, muuten seinät umpinaiset. Maan pinta on korkeammalla kuin tämän montun pohja, mutta kuitenkin matalammalla kuin eteisen lattiapinta.

Miten uusi pohjarakenne pitäisi tehdä? Kannattaako pohja ja sokkeli käsitellä boorilla?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Poista kaikki materiaali mikä on ollut mullan kanssa kosketuksissa ja tee toinen tuuletusaukkotuohon monttutilaan. Suosittelen montun osittaista täyttöä puhtaalla salaojasoralla tai sepelillä. Jos puurakenteet ovat terveet, niin hyvän hajulukon saat asentamalla alapohjaan lattiapalkkien väliin uretaanilevyn ja vaahdottaen se ohjeen mukaan kiinni puurakenteeseen. Jätä alusmateriaalin ja uretaanilevyn väliin tuuletusväli, joka tuulettuu aukkojen kautta ulkoilmaan. Ei se boorikäsittely pahaksikaan ole, mutta urataanivaahdon reagointi / kiinnittyminen rakenteisiin sekä tiiveys voi tulla ongelmaksi.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ylä-, ala- ja välipohjat / Eteisen alapohjan rakenne":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

ilmakiertoinen lattialämmitys ja tuulettuva alapohja
Onko mahdollista tehdä ilmakiertoinen lattialämmitys tuulettuvaan alapohjaan? Jos on, niin millainen rakenne?...