Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesikatto aihealue Seuraava
pvm: 13.3.2014 7:24

Kysymys: Peltikaton laitto huopakaton päälle

Vesikatto

Kysyin tätät aiemmin rakennusoikeudellisten kysymysten puolelta, mutta en saanut sieltä virallista vastausta:Olen laittamassa ensi keväänä/ kesänä hirsitaloon huopakaton päälle profiilipeltikattoa. Pitääkö sille olla jokin rakennesuunnitelma tai vastaava, vai riittääkö vain kun noudattaa peltien toimittajan asennusohjeita. Niissä puhutaan kattotuoleista mutta vanhassa talossa kattotuolit ovat mitä ovat ja niiden jako vaihtelee ja laudoitus ei tule suoraan niiden päälle, vaan ensin pitää tehdä pystykoolaus huovan päälle jne. Eli lähinnä ajattelen vastuukysymyksiä, jos esim. tuuli vie katon mennessään. Irtoaako pellit tuulen mukana ruoteista vai voiko tuuli irroittaa katon ruoteineen tai jopa pystykoolauksineen (eli jälkimmäisissä tapauksessa myös niiden kiinnityksellä on merkitystä ja niille ei ole sen kummempia ohjeita). En ole huolissani itse talosta tai sen katosta, mutta jos tuuli paiskaa katon esim. naapurin seinään. Paikallinen rakennusviranomainen antoi luvan tehdä katon muuten ilman lupaa (muutos huopakatosta peltikatoksi). Varsinaisesti kysyn kuitenkin siis sitä, pitääkö (eli onko pakko) tällaisessa tapauksessa olla jokin rakennesuunnitelma tms, vai voiko käyttää vain maalaisjärkeä ja kysyä kokeneilta neuvoa (jolloin vastuun kantaa siis rakentaja). Onko teillä tässä tapauksessa mitään hyviä neuvoja?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ammattimaiseen peruskorjaukseen tottunut rakentaja on tässä tapauksessa hyvä apu ja tietää miten kiinnitykset tulee tehdä soveltaen valmistajien ohjeita.
Kysymyksestäsi ei ilmene vesikaton nykyiset alusrakenteet ja minkä päällä nykyinen huopakate on.
Pystykoolaus jolla myös oikaistaan mahdolliset painumat kannattaa mahdollisuuksien mukaan kiinnittää riittävän pitkillä ruuvveilla kattotuoleihin ja tarvittaessa, mikäli kattotuoliväli on leveä, välikoolaukset ruoteisiin naulaamalla tai ruuvvikiinnitteisenä. Tarvittaessa huomioi myös aluskate.
Kunhan työ tehdään riittävällä huolellisuudella ja olet vakuuttanut kohteesi kiinteistövakuutuksella ei sinulla asian suhteen ole ongelmaa.
HS

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Peltikaton laitto huopakaton päälle":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

elämänlanka ja tuoksuvatukka
1. elämänlanka. Lähteekö se varrenpaloista kasvamaan. Yritän hävittää sitä ja olen varoiksi vienyt varretkin roskiin p&#...
Imeytyskenttä ja istutukset
Vastarakennetulle tontille tuli imeytyskenttä ja nyt vuorossa olisi pihan laitto. Imeytyskentällä törröttävätä putket kaipaisivat...