Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesikatto aihealue Seuraava
pvm: 22.2.2017 12:31

Kysymys: Onko koko katon uusiminen perusteltua?

Vesikatto

Meillä on 90-luvun alussa tehty omakotitalo, jossa on betonitiilestä tehty jyrkkäkulmainen (34 astetta) tiilikatto. Aluskatetta pääsee näkemään vain autotallin osalta, mutta se on siellä täysin siisti. Vuoto-ongelmia ei ole ollut. Tarvitsemme kattoturvatuotteita lisää, joten ajattelimme samassa yhteydessä maalata jo kuluneen katon. Nyt kun olemme kysyneet useammalta firmalta tarjouksia, niin kaikki tarjoavat ensisijaisesti koko katon uusimista, jotta se saataisiin päivitettyä tähän moderniin molemmin puolin harjalta tuulettuvaan malliin. Katolla on käynyt vasta yksi tarjoaja, joka sanoi tiilien alla olevan jonkin verran märkiä villoja ja lisäksi läpivientien osalta aluskatteessa oli jotain häikkää, varsinaisia vuotoja piipun reunasta ei kuitenkaan ole havaittu. Emme siis ole ymmärtäneet onko katolla todellisia ongelmia, vai myydäänkö meille vain koko katon uusimista lähinnä varmuuden vuoksi. Katto ei ole painunut, tiilet on laitettu ruoteiden päälle ilman tuuletusrimaa. Kuvista katsottuna ruoteet ovat siistissä kunnossa.Onko siis perusteltua vaihtaa koko katto, vai olisiko meidän alun perin ajattelema pinnoitusvaihtoehto järkevä? Liitteenä muutama kuva katosta, talopaketin leikkauskuva eli nykyinen rakenne näkyy siitä ja piipun reunaan päin kuvattuna tiilten alta (kuva on ylösalaisin). onko tämmöinen vain räystäälle tuulettuva katto ongelmallinen?  Talossa on kaksi kattoikkunaa, jotka vaihdettiin uusiin 2015 ja silloinen Veluxin asentaja ei nähnyt katossa mitään ongelmia, vaikka toinen kattoikkuna olikin jo pokien sisäpuolelle vuotanut. 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Tiilikatto on kaksikerroksinen kate.  Tiilikatto sinsänsä ei ole vesitiivis, vaan se tarvitsee toimiakseen kunnossa olevan aluskatteen. Läpimenojen ja räystäiden pellitykset ovat tiilikatteen jatkoja ja antavat tiilikatteen kanssa säänkestävyyden ja aluskate tekee katosta vesitiiviin. Tässä tapauksessa aluskate ei ole vesitiivis valokuvasta pääteltynä piipun juuresta. Helpoin korjaustapa varmistaa, että savupiipun juuripelti hoitaa molemmat tehtävät, antaa piipun juurelle säänsuojan sekä vesitiiveyden.  Jos piipun juuripelti joudutaan uusimaan, kannattaa samassa yhteydessä korjata aluskate vettä pitäväksi. Tilipiipun juuripellin uusimisen yhteydessä kannattaa myös pohtia koko piipun pellittämistä. Koko katetta ei kannata uusia Piipun juuren takia.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesikatto / Onko koko katon uusiminen perusteltua?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen punainenpilvi antama (16.3.2017 5:8) kommentti

Tiilikatto kestää ainakin 50 vuotta kun sitä puhdistetaan tarvittaessa. Taas kerran yritetään väkisin myyntiä.Minullakin kävi kesällä ikkunakauppias. Talo on rakennettu 1985. Ikkunat on 3-puitteiset puuikkunat, ulkopuitteen alakappale päällystetty alumiinilistalla. Olen tehnyt maalauksen kuultokäsittelyn uusinnan muutaman kerran. Sanoin kauppiaalle että tule 20 vuoden päästä uudestaan niin katsotaan onko uusimistarvetta.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Niittyhumalan valloittama nurmi
Talvella ostamamme 10-vuotiaan talon nurmikko on harmikseni surkeassa kunnossa ja rikkakasvien valloittama. Erityisesti siitä erottuu violettina kukkiva niittyhumala...