Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesi ja viemäröinti aihealue Seuraava
pvm: 18.8.2015 14:12

Kysymys: Taloyhtiön perustaso

Vesi ja viemäröinti

Asunto-osakeyhtiön remontissa on tullut kiistaa siitä, mitkä kustannukset kuuluvat yhtiölle ja mitkä asukkaalle. Asukas ei ole asunut talossa aina eli sen rakentamisesta lähtien ja näin ollen tulkitsee, että perustaso hänellä on se, millainen se on ollut, kun hän on asunnon ostanut. Ostaja ei ole voinut nähdä muuta ja hänen mukaansa kun asunnon haltija vaihtuu, niin tehty työ siirtyy yhtiössä uudeksi perustasoksi.Miten perustaso oikeasti määritellään?Kuka tällaisessa tapauksessa asian ratkaisee?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ennallistaminen perustasoon tarkoittaa yhtiössä korjaushetkellä tavanomaiseksi katsottavaa yhtiöjärjestyksestä ilmenevän käyttötarkoituksen mukaista tasoa, jonka taloyhtiö on valinnut käytännön myötä. Osakkaat eivät itse suoranaisesti voi vaikuttaa siihen, mikä on perustasoa. Huomionarvoista on myös se, että perustaso vaihtelee taloyhtiön mukaan eli eri yhtiöissä perustaso voi olla erilainen. Laissa ei asiaa ole suoraan määritelty ns. perustasoa laadullisesti, mutta oikeuskäyntäntöä asiasta löytyy. Myös omataloyhtiö.fi palstalalla olemme tätä asiaa muutamaan kertaan selvitettäneet kysyjille.
Kuka ratkaisee onko kyse perustasosta vai ei?
Jos perustasosta tulee riitaa, voi hallitus päättää mistä on kyse. Toki myös yhtiökokous voi asiaa käsitellä. Asunto-osakeyhtiölain mukainen yhdenvertaisuuperiaate pitää huomioida asiaa ratkaistaessa. Jos osakas riitauttaa asian tai moittii esimerkiksi yhtiökokouksen päätöstä, päättää asiasta viimekädessä tuomioistuin.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Taloyhtiön perustaso ":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mitä kasveja aitaan?
Hei!Olen uusimassa pienen rivitalopihan pensasaitaa. Taloyhtiön ja kaupungin kanssa asiat OK.Ajattelin laittaa sekä havua että pensasta ja lehtipensaat max...
kuusiaidan alustan kattaminen
Taloyhtiön, n.1,3 m:n korkuisen kuusiaidan alusta on pahoin heinittynyt. Nurmikkoa leikatessa on kuusiaidan alustaa siistitty trimmerillä ja näin ilmeisest...