Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesi ja viemäröinti aihealue Seuraava
pvm: 13.9.2015 22:51

Kysymys: Sadevesien ohjaus - ohjautuvatko vedet väärään suuntaan

Vesi ja viemäröinti

Hei, talomme sijaitsee rinteen alapuolella. Rinteestä johtaa pihatie (kivituhkasta) talolle. Sadevedet ongelma varsinkin jos sataa reippaammin. Valuvat suoraan taloa kohti. Salaoja sekä sadevesijärjestelmä uusittiin ja kallistukset parannettiin. Talon kaikille nurkille ja talon keskelle asennettiin salaojien tarkistuskaivot sekä sadevesisuppilot katolta tuleville vesille. Talon eteen rinteen puolelle asennettiin kolme sadevesikaivoa kaksi talon nurkista n. 4 m ja yksi talon keskelle samalle etäisyydelle. Talon edessä rinteen puolella on tuhkakiveä ja sokkelin vierustalla soraa. 

Sadevesikaivoista sadevesiputket yhdistettiin talon sokkelin vieressä kulkevaan sadevesiputkistoon joka kiertää talon ja talon takaata sadevedet ohjautuvat sitten tontin läpi avo-ojaan. Sadevesiputki ja salaojaputki on yhdistetty liitoksella yhteen niin, että talolta lähtevät vielä omina putkinaan erikseen, mutta noin 6m jälkeen putket on yhdistetty välikappaleella niin, että tontin läpi kulkee vain yksi putki joka sitten purkautuu avo-ojaan. Urakoitsija sanoi, että sadevesien kokoojakaivoa ei tarvita. Nyt mietityttää onko oikein, että talon edessä olevista sadevesikaivoista vedet johdetaan sadevesiputkissa talolle päin sokkelin vieressä kulkevaan sadevesiputkeen? Entä olisiko pitänyt asentaa sadevesiviemäröinille kokoojakaivo? Miten tuo salaojan ja sadevesiputken liitos onko asianmukainen?

Kiitos etukäteen vastauksestanne. 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mikäli kysymyksestäsi oikein ymmärsin perustusvedet kulkevat omana järjestelmänään noin  6 m päähän jossa ne on yhdistetty  sadevesijärjestelmän kanssa yhdeksi poistoputkeksi ja jatkavat yhtä putkea myöden  purkautuen avo-ojaan.  Koska sadevesiputket ovat umpiputkia voivat ne kulkea rinnan salaojaputkien kanssa.
Mielestäni oikein tehtynä olisi liitoskohtaan tullut rakentaa perusvesikaivo jossa salaoja vesille  tulisi tehdä takaiskuventtiili, jottei  mahdollinen tulva alapuolella aiheuttaisi perustusten kastumista takaisin virtaamana.
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Sadevesien ohjaus - ohjautuvatko vedet väärään suuntaan":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: