Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesi ja viemäröinti aihealue Seuraava
pvm: 23.8.2016 16:38

Kysymys: Painevedestä kantoveteen siirtymisen vaatimat toimet ja kustannukset

Vesi ja viemäröinti

Vapaa-ajan asunnolla on vesiosuuskunnan liittymä ja periaatteessa vesi tulee sisälle asti, mutta vähäisen käytön (viikko/vuosi) vuoksi liittymä on ollut kokonaan suljettuna. Järveen on talosta matkaa noin 100 metriä ja ottaen huomioon jätevesiasetuksen vaatimukset järkevin ratkaisu voisi olla ns. kantoveteen siirtyminen. Vesiosuuskunnan sulku sijaitsee noin 15-20 metrin päässä talosta vanhan porakaivon vieressä (viereisen navetan epäiltiin saastuttaneen kaivoveden). Miten ns. kesävesi kannattaisi käytännössä toteuttaa? (Liittymän avaaminen ja suljetuttaminen ei välttämättä maksa mitään). Tarvitsisin myös suuntaa antavan kustannusarvion/-arviot, jossa on erikseen työnosuus & materiaalit. Kevyet lapiohommat voisin ehkä hoitaa itse ennen ja jälkeen putkimiehen.
Vihti, 
Kysymyksiä: 21 kpl
Jäsenen Pete antama (23.8.2016 19:17) kommentti

Tässä jäi nyt avoimeksi se, että mistä tämä kesävesi/kantovesi olisi tarkoitus jatkossa ottaa. Porakaivostako?Jäsenen Puolipihaavarjossa antama (25.8.2016 17:42) kommentti

Vesi olisi jatkossakin tarkoitus ottaa vesiosuuskunnan liittymästä. Ideana olisi vain muuttaa putkituksia siten, että vedentulo sisälle asti katkaistaisiin ja vettä saisi vain jostain ulkona olevasta hanasta (= kantovesi). Pitäisi vain tietää kustannukset suunnilleen etukäteen, jotta tietäisi, kannattaako omia rahoja uhrata muutaman kesän takia. Optimiratkaisu voisi (kustannuksista riippuen) olla sellainen, joka olisi helposti muutettavissa takaisin, jos uusi omistaja haluaisikin joskus tulevaisuudessa taas paineveden sisälle asti.

 Jäsenen Pete antama (28.8.2016 17:4) kommentti

Mikä on osuuskunnan laskutusperuste? Ilmeisesti teillä on vesimittari jossain? Ongelmaksi saattaa tulla vesimittarin ja tämän vesipostin sulanapito.

Yleisesti vallitsevan käytännön mukaan jätevedenkäsittely voidaan toteuttaa vähäisen käytön (esim. kantovesi) vaatimusten mukaisesti painevedestä huolimatta.jos kiinteistön vesikalusteet ovat tarpeeksi vähäiset. Raja kulkee yhtäältä siinä, miten lämmintä vettä tuotetaan ja toisaalta sitten käyttömahdollisuuksien mukaan. Jos on suihku saunassa ja boileri vedenlämmitykseen, niin tätä ei katsota enää vähäiseksi käytöksi. Mutta jos vesi lämmitetään muuripadassa ja kattiloissa eikä ole suihkua tai mitään pesukoneita, rinnastetaan tämä kantoveteen.                                  

 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Viisainta on käyttää vesiosuuskunnan tuottamaa vettä, joka on puhdasta. Muut vedenhankinnat ovat hyvin riskialttiita ja maksavat lisää. Toiseksi neuvottele vesiosuuskunnan kanssa, onko tuo esittämäsi vaihtoehto mahdollista toteuttaa, koska olet tuon osuuskunnan jäsen.
Näillä antamillasi tiedoilla en valitettavasti pysty antamaan mitään kustannusarviota, vaan se on luokkaa: Arvelen sanoi Ketola, kun valehteli.


Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Painevedestä kantoveteen siirtymisen vaatimat toimet ja kustannukset":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen Puolipihaavarjossa antama (25.8.2016 17:49) kommentti

Tarkoitus olikin käyttää edelleen vesiosuuskunnan tuottamaa vettä eli ideana olisi vain muuttaa putkituksia siten, että vedentulo sisälle asti katkaistaisiin ja vettä saisi vain jostain ulkona olevasta hanasta (=kantovesi). Oletetaan, että esittämäni vaihtoehto on vesiosuuskunnan puolesta mahdollista toteuttaa - miksei olisi? Optimiratkaisu voisi (kustannuksista riippuen) olla sellainen, joka olisi helposti muutettavissa takaisin, jos uusi omistaja haluaisikin muutaman vuoden päästä taas paineveden sisälle asti.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: