Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Vesi ja viemäröinti aihealue Seuraava
pvm: 19.11.2012 14:29

Kysymys: Lattiakaivojen kuivumisen estäminen

Vesi ja viemäröinti

Meillä on kerrostaloasunto toisella paikkakunnalla. asunto voi olla joskus käyttämättä jopa useamman kuukauden. Tämän takia kylpyhuoneesta tulee pistävää hajua, joka leviää rappukäytävään asti. Olemme laittaneet wc-pyttyyn veden pinnalle öljyä, mutta se ei auta. Mitä neuvoisitte tekemään? Joku esitti litraa ruokaöljyä wc-pönttöön, litraa lattiakaivoon ja kaikkiin viemäriaukkoihin. Voiko tämä öljy kovettua ja aiheuttaa ongelmia? Onko väliä, mitä öljyä käytetään, esim. oliivi- tai rypsiöljyä?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hajulukon veden haihtumista voi estää kaatamalla lattiakaivoon 4-5 dl rypsiöljyä. Tämä edellyttää kuitenkin, että viemärien alipaine ei imaise hajulukkoa tyhjäksi. Vessapytyssä tätä ongelmaa ei todennäköisesti ole, eli sinne ei tarvitse öljyä kaataa. Jos hajulukko tyhjenee alipaineesta, asuntoyhtiön viemärien kunto on tarkastettava samoin kuin tuuletusputkien toimivuus. Lattiakaivoja ei saa peittää millään vesitiiviillä kalvolla, jotta mahdollinen putkirikko ei aiheuta vesivahinkoa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Vesi ja viemäröinti / Lattiakaivojen kuivumisen estäminen":
Jäsenen Mestari antama (19.11.2012 14:40) kommentti

Ruoka öljy on hyvä.Rypsiöljy voi olla edullisempaa kuin oliiviöljy.

Jäsenen Otteliana antama (19.11.2012 14:51) kommentti

Kuinka paljon sitä öljyä pitää laittaa?

Jäsenen mobile antama (19.11.2012 15:21) kommentti

Reilu kerros ruokaöljyä veden pinnalle. Ja siltikin se vesi osaa sieltä alta haihtua, vaikka kestääkin huomattavasti pitempään. Toimisi vielä paremmin, jos saisi hajulukosta kaiken veden pois ja korvattua öljyllä - kunhan viemäreissä ei ole ilmavaivaa, joka imaisee hajulukon tyhjäksi. Eikä se öljy sinne kovetu, pesemällä lähtee pois.Toinen keino on käyttää talouskelmua tms. muovia. Ainakin lattiakaivojen kanssa toimii hyvin, kun irroittaa kannen ja laittaa väliin muovikalvon ja sitten kannen takaisin. Sulkee hajut vaikka lattiakaivo pääsisi tyhjenemään. Lavuaareissa tulppa kiinni ja myös mahdollisen ylimenoreiän tukkiminen. WC-pytty onkin jo vähän hankalampi, mutta voihan sitäkin yrittää kelmuttaa :)Varoituksen sana vielä viemäreiden tukkimisesta. Jollei vettä saa luotettavasti katkaistua, pitää miettiä mihin se päätyy mahdollisessa vuototilanteessa... Tässä suhteessa öljy on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto sinne lattiakaivoon.

Jäsenen vapaa-mark-voima antama (19.11.2012 19:32) kommentti

Päivää
Öljylämmitteisen rintamamiestalon pitäminen asumattomana talvella tulee jokatapauksessa kalliiksi.
Miten voisi arvioida kulut putkistojen tyhjentämisestä ja suojauksesta syöpymistä vastaan?
Vesimittarin viereinen sulku toimii. Vesimittari pitäisi tyhjentää. Vesijohdot ja lämmitysverkko pitäisi tyhjentää. Kannattaako edes kysellä muuta kuin tuntiveloituksen suuruutta?

Jäsenen savonhumu antama (19.11.2012 21:47) kommentti

Tuolla jossain muussa ketjussa tuli esille että tyhjennetty lämmitysverkko(rautapatterit jne..) ruostuu ajan kanssa käyttökelvottomaks.. eli pitäs täyttää glykolilla terästettynä jos haluaa vielä joskus käyttääkkin sitä.. Omakohtasta tietoo/kokemusta ei aiheesta ole! Sinälläänhän nuo muut hommat hoituu kohtuullisen joutuin. suurimman osan saat tehtyä itsekkin, mm hajulukkojen tyhjennykset kaivoista, altaiden viemäröinneistä ym.. käyttövesiverkko ja lämmitysverkko kannattaa suosiolla jättää putkimiehelle, jos ei kunnolla oo hajulla mitä on tekemässä... Niissäkään ei asiansa osaavalla montaa tuntia mene jos ei tule mitään isompia ongelmia. Putkimiesten tuntihinnat pyörii kait jossain 50-100€ välissä joten noin hihasta ravistelen summaa jtn 100-500€ välillä tuolle glykolitäytölle+käyttövesiverkon tyhjennykselle..

Jäsenen Mestari antama (20.11.2012 8:18) kommentti

Parin kolmen sentin kerros on riittävä. Mutta vesi haihtuu silti pikkuhiljaa.Tilannetta pitää seurata.


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hapankirsikan kuivat oksat
HeiHapankirsikkassani on paljon kuivia pieniä oksia. Valon puute ei ole kyseessä. Joissakin näistä oksista on marjojakin, mutta lehdet ovat ihan ruske...