Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Turva-/ muu tekniikka aihealue Seuraava
pvm: 8.10.2013 11:34

Kysymys: Hälytin salaojien keruukaivoon

Turva-/ muu tekniikka

Hei!

Vakuutusyhtiö (if) yllätti kertomalla, että jos omakotitalossa salaojavedet kerätään keruukaivoon, kaivoon on hankittava hälytin seuraamaan pumppua. Minulla on kellarillinen omakotitalo ja automaattipumppu kaivossa. Mikäs siinä, aloin etsiä hälytintä.
Rautakaupoissa pyöriteltiin päätä: ei ole sellaisia. Pari kokenutta lvi-alan liikettä soitin. Kerrottiin, että olen ensimmäinen, joka sellaisia kyselee: ei ole. Soitiin Uponorin tekniseen neuvontaan. Siellä asiaa pohdittiin ja epäiltiin, että yksi likakaivon valvontaan tehty hälytin voisi olla muokattavissa käyttöön sopivaksi.
Tutkin piirustukset: ei käy. Pumppu oli suunniteltu muutaman kymmenen sentin syvyyteen (sähköjohdoista päätellen) ja kaivon kanteen pitäisi porata (muovikansi kun on ollut pumpun kehittäjällä mielessä) reikä ulkoyksikköä varten. Poraapa sitten paksuun metallikanteen ja ulota pumppu parin metrin syvyyteen...


Kirjelmöin Ifille. Vastaus tuli, että hyvä palaute. Pitää muuttaa vaatimuksia, jos ei kerta ole koneita. Ei siis Ifkään ollut ottanut selville, mitä vaatii. Mutta samalla kerrottiin, että se vaatimus tulee kohta uudestaan suojelusääntöihin. Ehkä jo ensi vuonna.

Että mikä eteen? Onko todellakin niin, että hälyttimiä ei ole? Vai onko fiksumpaa vaihtaa vakuutusyhtiötä
Jäsenen Satunnainen antama (8.10.2013 14:28) kommentti

Eiköhän se ratkaisu ole tuossa lopussa. Kannattaa kysyä että myyvätkö vakuutuksesi ilman tuota ehtoa jos eivät, niin kerro syyt  miksi lähdet.Tämä on niin tyypillistä nykypäivää. Lähes kaikki pitää tehdä sellaisiksi ettei mitään vahinkoa voisi missään tilanteessa syntyä. Jos näitä toimia ei noudata korvausta alennetaan tai jää korvauksetta. Kuitenkin hyvin monet maksaisivat mieluummin 20-100€ korkeampia vakuutusmaksuja kuin virittelisivät valvontaa ja suojauksia jotka vaativat tarkastuksia, huoltoa ja uusimista. Sama monissa muissa rakentamiseen liittyvissä määräyksissä.Suojauksen kokonaiskustannukset pitäisi mitoittaa saadun hyödyn eikä maksimaalisen turvallisuuden mukaan.Jäsenen J470829161 antama (10.10.2013 10:58) kommentti

Näin periaatteessa. Kun tuossa vastauksessa kerrotaan, että ei voi olla vakuutuksen saamisen este, niin kyse ei olekaan siitä. If on panemassa korvauksen ehdoksi hälyttimen KAIKKIIN kotivakuutuksiin. Siis kyse ei ole minusta tai minun vakuutuksen saamisen ehdosta. Se tulee jokaiselle ifin asiakkaalle ja jälkikäteen vakuutusehtoihin. Eli jos kaivo täyttyy ja kääntää vedet talon seiniä kastelemaan, eivät korvaa kenellekään, jos ei ole ollut hälytintä. Ja vielä täsmentäen: minähän laittaisin mielelläni, jos mokoman vempeleen jostain löytäisin.  
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Jos kiinteistön sadevedet tai jätevedet kerätään ns padotuskorkeuden alapuolella olevaan kaivoon, kaivo pitää varustaa patoventtiilillä ja pumpulla. Määräyksiä ei ole kaivon varustamisesta hälytysjärjestelmällä. Kiinteistövalvonnan kannalta on tarkoituksenmukaista asentaa kaivoon hälytys, jotta nähdään pumpun toimimattomuus. Hälytyksen järjestämisen osalta löytyy Suomesta useita vaihtoehtoja. Yksinkertaisin vaihtoehto on asentaa kaivoon öljypinnan korkeudesta kertova hälytin. Hälyttimen asentaminen ei voi olla vakuutuksen saamisen esteenä, koska määräykset eivät sitä vaadi. Kannattaa ilmoittaa vakuutusyhtiölle, että ottaa yhteyttä suoraan Rakentajaportaaliimme, jossa on Suomen parhaat asiantuntijat ratkaisemaan heidän vaatimuksensa.Arvostele vastaus kysymykseen "Turva-/ muu tekniikka / Hälytin salaojien keruukaivoon":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: