Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Tulisijat ja hormistot aihealue Seuraava
pvm: 3.10.2013 10:13

Kysymys: Vetävä sulkupelli

Tulisijat ja hormistot

Uudessa asunnossa (rakennusvuosi 1997, jolloin takkakin tehty, yksikerroksinen RT) ongelmia takan kanssa, ja mietitään remontoinnin tarpeen laajuutta. Alla kuvaus ongelmasta.

Takka Tulikiven KTU1130/3D (varaava kulmatakkauuni), muurattu hormi. Asunnossa koneellinen ilmanvaihto. Ongelmana sisätiloihin vetävä takan sulkuluukku (ja ehkä myös itse takka).

Kun takan sulkuluukku on kiinni ja ilmastointi normaaliasetuksessa niin sulkuluukun "läpän" läpi vetää kylmää ilmaa katolta hormin kautta sisään, ei ainoastaan vetoluukussa olevasta pienestä aukosta, vaan koko läpän alueelta, veto tuntuu voimakkaasti kädessä. Jos ikkuna avataan veto häviää. Sulkupelli näyttäisi olevan häkäaukoton, eli sen ei pitäisi aiheuttaa ongelmaa. Veto tuo mukanaan voimakkaan savunhajun asuntoon, ja mahdollisesti myös pienhiukkasia hormista?!?).

Kun takan oven yläreunan ilma-aukot avaa takan sulkuluukun ja ikkunoiden kiinni ollessa, takan sisältä vetää selvästi asuntoon sisään. Jos ikkuna avataan ja takan sulkuluukku on kiinni, edelleen ilma-aukoista vetää asuntoon sisään. Jos takan sulkuluukun avaa ja ikkunan pitää auki niin sitten ilma-aukoista vetää takkaan päin myös ilmastoinnin ollessa päällä (kun hormi lämmin).

Kun takan sulkuluukusta ottaa pellin pois ja tiirailee sisään näkyy että hormin ympärillä on tiivistettä, mutta tiivisteen ja muurauksen väliin jää aukko. Tämä on niin pimeä kohta ettei siitä saa kuvaa millään.

Pystyykö näillä tiedoilla antamaan remonttivinkkiä?
Ajatuksena itsellä:
-Tiivistää sulkuluukun aukon niin ettei siitä pääse vetämään sisään (Tulenkestävä/lämmönkestävä/tavallinen tiiviste?)
tai
-Piippuun katolle tuulikäyttöinen hormi-imuri. (Tavallinen pyöreä 150C tai tuulen suuntaan kääntyvä 500C?)
tai
-Teetetään uusi sulkuluukku olemassa olevan päälle ja siitä ilmatiivis.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ensimmäiseksi suosittelen ilmanvaihdon säätämistä uudelleen. Ilmeisesti asunto on liikaa alipaineinen. LVI-suunnittelija voisi tarkastaa vielä ilmamäärät. Kun alipaineen mitoittaa koko asunnossa riittävän pieneksi ja olohuoneen yksittäisenä huoneena ylipaineiseksi, ongelma oletettavasti poistuu. Mielestäni tulisijaa ei saa tiivistämällä pitävämmäksi, eli ilmaa tulee kuitenkin tulisijan läpi, jos alipaine on iso.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Vetävä sulkupelli":
Jäsenen J51644193 antama (5.10.2013 16:44) kommentti

Kysyjä jatkaa...Jos olisi tuolla mennyt olisi jo tehty. En tullut ajatelleeksi kirjoittaa ettei kannata ilmanvaihdon säätöä ehdottaa kun kysyn apua takan ja sulkuluukun eristämiseen.

1. Takka on keskellä olohuoneen, keittiön ja eteisen muodostamaa seinätöntä avointa tilaa. Vain takan takana on pieni seinäke olohuoneen ja keittiön välissä. Siis suurin osa asuntoa on yhtä suurta huonetta.2. Koneellinen ilmanvaihto on meillä pelkkä koneellinen poisto. Ja tällä hetkellä hormin sulkuluukku on selvästi lähin tuloilman lähde kaikille ulos vetäville venttileille. Ja sieltä tuloilma tällä hetkellä näyttä herkimmin tulevan, kun on se lähin. Nyt hätäratkaisuna suuaukko on tukittu rätillä jolloin ilmanvaihto sisään estetty. Heti kun laitettiin muut sisääntuloaukot alkoivat vetää enemmän. Mutta muuten sisääntuloilman määrään ei siis voi itse vaikuttaa. Jos otetaan rätti pois ja laitetaan ilmanvaihto pienimmälle, eli poissaoloasetuksella (ja ulospäin veto silloin todella vähäistä) niin lähimmästä ottaa eli hormin luukusta.Eli apu ei tule ilmanvaihon säädöstä, jos ei ruveta koneellistamaan myös sisääntulevaa ilmaa.Jäsenen marksto antama (6.10.2013 18:40) kommentti

Ei ilma tuolla tavoin muuten kierrä, paitsi jos asunnosta poistetaan ilmaa liikaa siihen nähden, mitä korvausilma-aukot läpäisevät. Huippuimuri on varmaankin asuntokohtainen ja reippaasti ylimitoitettu. Siinä saattaisi olla syy, koskapa pienimmälläkin teholla korvausilmaa tulee savuhormin kautta. Jos korvausilmaventtiilejä on esim makuuhuoneissa tiiviiden ovien takana, voisi ajatella, että ilmaa tulee "lähimmästä eli takkaluukusta". Ilman liike avoimissa huonetiloissa ei aiheuta sellaista virtausvastusta, että sen poistuminen tapahtuisi "lähimmän" reitin kautta. Asia kuuluu tietenkin myös taloyhtiölle, joka vastaa teknisten järjestslmien toimivuudesta. 
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: