Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Tulisijat ja hormistot aihealue Seuraava
pvm: 21.4.2015 10:56

Kysymys: Piipun rappaus

Tulisijat ja hormistot

Rintamamiestalomme savupiipun saumat oli alkaneet irtoilla ja paikkasin niitä jollain laastilla tai sementillä n. 3v sitten. Tämän jälkeen meille vaihdettiin kaukolämpö öljylämmityksen tilalle, jolloin piippu jäi vain ilmanvaihtokäyttöön. Näiden toimien jälkeen piipun tiilistä on alkanut talvella murenemaan palasia ja saumatkin on taas irtoilleet. Nyt olen vaihtamassa katolle uusia huopia ja samalla pellitän piipun ja laitan siihen hatun (ei ollut aiemmin). Miten piippua kannattaisi korjata ennen pellitystä? Uudelleen muuraus ei tule tällä hetkellä kysymykseen. Poistanko irtoilevat saumat ja täytän kolot jollain? Millä? Vai olisiko parempi olla koskematta piippuun enempää ja laittaa vain pelti päälle? Pitääkö pellin ja piipun väliin laittaa mitään? Piippu ei ole nyt tulisija-käytössä, mutta ehkä joskus myöhemmin.

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Piipun pellitys
Voisit laittaa ohuen kovanvillan ( palamaton kivivilla)  n. 15 mm piippua vasten ja sitten pellittää + hattu, halutessasi voit ostaa säkin valmista muurauslaastia ( lisätään vain vesi ja sekoitetaan) ja sillä saumailla + paikkailla ( irtonaiset saumat kaiveltava auki). Ilman hattua ja kylmänä piippu rapautuu nopeasti. Näin paikaten voit ottaa myöhemmin myös tulisijakäyttöön vaaratta.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Piipun rappaus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen wannabeteeseitsemies antama (21.4.2015 12:11) kommentti

Olen kuullut, että saumaukseen voisi käyttää myös tiilitasoitetta tai jotain "137:aa" eli jonkinlainen kuitua sisältävä oikaisulaasti? Onko nämä myös ok vai onko muurauslaasti paras? Itseä epäilyttää, että muurauslaasti on liian kova ja joustamaton, mikä hajottaa tiilet.Mikä merkitys villalla on? Tasoittaako se lämmönvaihtelua vai auttaako se vain pellin asettumista paikoilleen? Onko välttämätön?Jäsenen Ruosu  antama (22.4.2015 11:18) kommentti

Jos ei piippua korjata ei sitä kannata pellittääkkään...! Ja muutenkin tuo pellitys vähän semmoista silmänlumetta. Rapsuttelisin saumat puhtaaksi noin parikymmentä milliä ja saumaisin muurauslaastilla uudestaan. Kuinka ruma ja nokinen lienee sitten tuo pinta ? Mutta teräsharjalla ja tarvittaessa pesemällä saa varmaan puhtaaksi , tämä on tehtävä tietysti ennen saumausta. Ja harvoinhan ne vanhat korsteenit enää yksivärisiä on, pikantin vaikutuksen vaan antaa kun on vähän sävyeroja. Vetonit laastia löytyy värillisenäkin, jos haluaa niitä tiiliä paikkailla oikein nätisti. Sitten voi käsitellä koko pinnan esim. Sikagard 703 tai vastaava, niin ei ehkä rapaudu jatkossa niin pahasti. Hattu vaan sitten päälle, ei se muita peltejä mielestäni kaipaa, mikäs sen komeampi kuin EHJÄ tiilipiippu !
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Metsätammi materiaalina
Ajattelin väsätä pihallani kasvavasta metsätammesta piipun. Sopiiko metsätammi materiaaliksi, vaikka se on lievästi...