Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Tulisijat ja hormistot aihealue Seuraava
pvm: 29.7.2015 12:31

Kysymys: Piipun rappauksen hiushalkeamat

Tulisijat ja hormistot

Ullakolla olevassa rapatussa piipussa näkyy hiushalkeamia. Miten pitäisi toimia? Voiko piipun eristää palovillalevyillä? Nuohoojan mielestä ei ole syytä huoleen. Pitäisikö pyytää palotarkastus?Jäsenen ei-asiantuntija  antama (22.2.2016 20:38) kommentti

No niin tässä taas joku asiantuntija vastaa ja unohtaa mainita, jotta on tärkeää selvittää millainen tiili ja millaisella laastilla rapattu, sillä korjaus on tehtävä näihin sopivalla laastilla, lisävaurioiden estämiseksi !!!Jäsenen thomas  antama (24.2.2016 18:35) kommentti

savupiipussa  on oltava   väålipohjan kohdalla  1/2 kiven lisäksi  10 cm palovillaa tai tiiltä,tai hiekkaa  ja  t tiiltä.  ennen käytettiin  suojauksena  1/4 kiven tiili ja  hiekkaa piipun ja  tiilen väliin- nykyisin  asia  on laitettu  palovillalla  katon ja välipohjan  väli slammattiin , jotta mahdolliset halkeamattulisi  esiin.   HORMIT  slammattiin jotta  saatiin tiivis  hormi.näitä tapoja voisi hyödyntää    
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kuvista näyttäisi, että piipussa on runsaasti kosteutta.  Jos piipun päällä ei ole sadekatosta, sellainen kannattaa asentaa.

Villaa ei saa laittaa piipun ympärille kahdesta syystä. Piipun kuntoa ei voi arvioida muutoin kuin ottamalla villat pois.  Lämmöneristämällä piippua yläosasta siirtyy kastepiste hormien sisäpinnassa alemmas ja piippuun tiivistyvä kosteus lisääntyy.

Hiushalkemia voi raapia auki ja kitata halkeamat umpeen.  Sen jälkeen vaikka maalata piipun näkyvät osat.
Jos ja kun hiushalkeamia ilmestyy lisää, niin ne näkyvät hyvin maalipinnassa. 

Nuohoojan käynti on itsessään palotarkastus.  Kaikissa tapauksissa kannattaa puhdistaa halkeamien ympäristö, jotta muutokset näkyvät. 
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Piipun rappauksen hiushalkeamat":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J3233551721 antama (31.7.2015 9:41) kommentti

Kiitos vastauksesta!Jäsenen J516852811 antama (26.2.2016 7:44) kommentti

Jos piippua vasten tulevan puutavaran vahvuus jää alle 30 mm:n,ei piipun läpivienti kohtaa tarvitse "vahvistaa" sen takia.Jos vahvuus menee yli tuon 30 mm:n tulisi etäisyys savuhormin sisäpinnasta olla 23 cm tuohon puutavaraan,siis esim.2 tuuman vahvuiseen lankkuun.Tässä taas tulee ottaa huomioon rakennusvuosi ja sen aikaiset määräykset,joten tarkan vastauksen antamiseen tulisi tietää rakennuksesta vähän enemmän.Nimim."nuohoojana yli 30 vuotta"
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: