Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Tulisijat ja hormistot aihealue Seuraava
pvm: 19.11.2012 19:54

Kysymys: Piipun hormien tukkiminen

Tulisijat ja hormistot

Rintamamiestalo v49 jonka katto ja savupiippu konepellitetty v 2006. Kovan räntäsateen ja tuulen jälkeen huomasin, että tiputtaa vettä pellityksen sisäpuolelta ullakolle. Savupiipussa on 8 hormia, joista vain yksi on käytössä. uusi pellitys oli tehty piipun päälle puolitiileen ilman reunan kääntöä. piipun päällä on myös hattu. Ullakon puolelta huomasin että rappaus oli katon rajasta irronnut piipusta, eli ilmeisesti vettä oli päässyt jo pitemmän aikaa rappaukseen välille.
Päättelin että vesi oli päässyt kulkeutumaan piipun päältä tiilen ja pellin väliin, josta se virtasi rappauksen ja pellin välissä ullakolle.
Tein samasta pellistä vaipan piipun päälle ja jätin vain yhden reiän vapaaksi. Vuotoa en ole sen jälkeen havainnut. Vaippa on nyt asennettu aikaisemman pellin päälle, joten sinne pitäisi jäädä n. 5 mm rako tiilen ja pellin väliin. Onko tämä riittävä henkitysrako jotta mahdollinen kosteus pääsee poistumaan käyttämättömistä hormeista. Toisessa keskustelussa oli suositeltu myös eristysvillaa piipun yläosaan. Onko tämä tarpeellinen? Hormien alaosat on slammattu umpeen.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hormin yläpäähän ei välttämättä tarvitse asentaa eristysvillaa. Sen tarkoituksena on vähentää hormissa olevaa viilentävää virtausta ja tasata hormin lämpötilaa. Villasta on siis selvä hyöty lämpöeristyksen kannalta. Piipun yläpäähän pellityksen ja vanhan piipun hatun väliin riittää n. 5 mm rako. Se mahdollistaa hormeista nousevan vähäisen kosteuden poistumisen. Tapauksessasi rako voisi olla suurempi, koska yläpäästä puuttuu villa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Tulisijat ja hormistot / Piipun hormien tukkiminen":
Jäsenen P59 antama (20.11.2012 20:7) kommentti

Osa hormeista on todennäköisesti ilmastointihormeja eikä siis tarkoitettu savukaasuille. Jos nyt oikein muistelen tuota rintamamiestalon 8 hormisen piipun perussettiä, niistä tyypillisesti 3 hormia on painovoimaiseen tuuletukseen siten, että tuuletuskanavat menee 1 vinttiin, 2 vessaan ja samalla alapohjaan ja 3 keittiöön. Kannattaa miettiä kahteen kertaan lähteekö ao. hormeja tukkimaan jotta välttää rakenteiden homehtumisen. Jos talossa on jälkikäteen asennettuna esimerkiksi koneellinen poisto ja kunnollisia korvausilmaventtiileitä se saattaa auttaa vähäsen, vaan riski jää silti olemaan.

Jäsenen J4898541819 antama (24.11.2012 10:13) kommentti

Kaikkien ylimääräisten hormien kaikki sivureiät on muurattu umpeen ja hormien pohjat on täytetty slammausmassalla paksulla kerroksella. Eli niistä ei pitäisi olla mitään yhteyttä huonetiloihin eikä alapohjaan.
Kellarissa on takka ja sen yläosasta on puhkaistu timantilla reikä piipun pohjalle (piippu seisoo kellarin katon tasalla olevan kalliopaaden päällä), josta takan rosteriputki on johdettu savuhormiin. Tämän toteutuksen yhteydessä suoritettiin savuhormin slammaus ja muiden hormien täyttö alaosasta.
Talossa on koneellinen ilmastointi lämmön talteenotolla ja ilmalämpöpumppu.

Eikö riski muiden rakenteiden homehtumiseen ole olematon, koska tuuletus tapahtuu koneellisesti ja kaikki hormit on täysin suljettu?

Jäsenen P59 antama (29.11.2012 20:13) kommentti

Ilmastointi lämmön talteenotolla on hyvä ratkaisu sillä olettamalla, että tuloilmaventtiileitä ja poistoventtiileitä on riittävästi myös kellarissa. Ilmalämpöpumppu tosin on ilman kierron osalta pelkkää plussaa kokonaisuuteen. Elikkä homehtumisen riski on noine järjestelyin olematon


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: