Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Tontti ja kiinteistö aihealue Seuraava
pvm: 20.4.2023 19:42

Kysymys: Tekninen tila vapaa-ajan asunnossa ja rakennusoikeus

Tontti ja kiinteistö

Hei, olemme rakentamassa yksitasoista vapaa-ajan asuntoa ranta-asemakaava-alueelle. Tontilla on jo saunarakennus ja kylmä varastorakennus. Arkkitehti on suunnitellut vapaa-ajan asunnon kerrosalan siten, että rakennusoikeus riittää täsmälleen tai itse asiassa ylittyy jo 10%, jonka rakennusvalvonta voi kuitenkin kertomansa mukaan hyväksyä vähäisenä poikkeamana.  Rakennukseen on tulossa tekninen tila (7m2 kerrosala), johon kuljetaan ulkokautta. Arkkitehdin mukaan tekninen tila ei vie rakennusoikeutta, kuten eivät yli 250mm paksujen ulkoseinien 250mm ylittävä osakaan.  Nyt rakennusvalvonta on sitä mieltä, että tekninen tila kuluttaa rakennusoikeutta ja joudumme tästä syystä hakemaan poikkeuslupaa 7m2 takia (kustannus lähes 1000 euroa). Rakennusvalvonta vetoaa ympäristöoppaaseen 72 vuodelta 2000 kerrosalan laskemisen perusteena. Maankäyttö- ja rakennuslain pykälässä 115 vuodelta 2017 kuitenkin sanotaan, että rakennusoikeuden voi ylittää yleisiin tiloihin avautuvan teknisen tilan pinta-alan verran. Kuulemamme mukaan monessa kunnassa tekninen tila ei kuluta rakennusoikeutta (pientalossa). Kuluttaako siis tekninen tila rakennusoikeutta vai ei? Eikö sääntöjen pitäisi olla tässä asiassa yhtenäisiä kunnasta riippumatta?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Siinä kysyjä on oikeassa, että kuntien tulisi käsitellä asukkaitaan aina yhdenvertaisesti. Jos rakennustarkastus ottaa kerrotun kannan, niin se perustuu epäilykseen, että kerrosalaa käytetetään asumiseen liittyvään käyttöön, mikä vanhentuneidean säännösten mukaan ei ole luvallista. Itse vastaavasa tilanteessa rakentaisin sen mikä sopisi rakennustarkastajallekin.  Ja sen valmistuttua ehkä olisi helpompaa hankkia suostumus todellisen tarpeen mukaiseen teknisen tilan rakentamiseen..
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Tontti ja kiinteistö / Tekninen tila vapaa-ajan asunnossa ja rakennusoikeus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tuulinen merenranta
  Vapaa-ajan asuntomme sijaitsee tuulisella merenrannalla Närpiössä.Ilmansuunta merelle päin on lounaan ja lännen välillä.Ranta on...