Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 2.8.2022 10:22

Kysymys: Yrttikysymyksiä

Taimet

Hei! 

Minulla on kasvimaalla kirveli,salvia,rakuuna ja lipstikka. Ne kaikki kasvavat hurjaa vauhtia ja maku muuttuu tietysti huonommaksi mitä isommaksi kasvavat. Kuuluuko niitä leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä? Olen toki käyttänytkin niitä paljon mutten ehdi siihen tahtiin mihin kasvavat.

Entä talvehtivatko ne vai otanko ne syksyllä maasta irti?

Nimenomaan eri yrttirn leikkaaminen ja uusiutuminen kiinnostaa mutta tietoa ei vaan löydy. 

Kiitos avustanne.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kirveli on yksivuotinen, rakuuna ja lipstikka ovat monivuotisia ja talvehtivat hyvin. Rakuunoista venäläinen rakuuna, joka on miedompi mautaan, on varmempi talvehtija kuin ranskanrakuuna. Salviakin on monivuotinen, mutta talvehtii aika huonosti.

Lähes kaikki yrtit ovat parhaimmillaan ennen kukintaa. Siksi niitä kannattaa latvoa ahkerasti koko kasvun ajan. Latvominen siirtää kukintaa ja pidentää yrtin parhaimpien aromien käyttöaikaa. Toinen tapa on korjata koko sato juuri ennen kukintaa. Jos varsia ei poisteta kokonaan, monet yrtit jatkavat kasvua ja antavat vielä toisen sadon. Nyt elokuussa kesä on jo aika pitkällä, joten vasta nyt latvottaessa uutta kasvua voi tulla tai olla tulematta. Se riippuu aivan olosuhteista ja loppukesän säistä.

Myös lipstikkaa voi uudistaa leikkaamalla, kunhan sen tekee alkukesällä. Loppukesällä se ei enää yleensä jaksa uudistua. Lipstikka on kuitenkin erinomainen talvehtija ja kasvaa vuosi vuodelta komeammaksi.

Lisätietoja näiden yrttien viljelystä, sadonkorjuusta ja käytöstä löytyy linkeistä:
https://muhevainen.fi/tuotteet/tuote/#5867
https://muhevainen.fi/tuotteet/tuote/#5870
https://muhevainen.fi/tuotteet/tuote/#5875
https://muhevainen.fi/tuotteet/tuote/#5877

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Yrttikysymyksiä":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: