Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 2.10.2014 19:50

Kysymys: Vuoriruokobambun talvettaminen

Taimet

Hei

ostin kesän alussa kaksi noin metrin korkuista vuoriruokobambua, jotka menestyivät tosi hyvin terassilla. Siirsin ne salaojitettuun multaan ulos talveksi. Koska suojaan bambun juuret ja lehdet? Ja arveletko niiden selviävän talven yli? Toinen vaihtoehto ois noin nollan asteinen, pimeähkö varastotila. Sisällä ne taitaisivat kuivua. Eli hoito-ohje?


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Vuoriruokobambu (Fargesia murieliae) saattaa suotuisina talvina talvehtia ulkona Etelä-Suomen rannikkoalueilla ja suojaisissa osissa sisämaata. Menestyessään ulkona se saattaa kuitenkin levitä voimakkaasti, joten juurimaton käyttö tai muu kasvunrajoittaminen voi olla tarpeen. Tuo salaojitus oli myös hyvä huomioida, sillä kasvi ei siedä seisovaa vettä.

Lehtiä tuskin saat talven yli menemään, mutta yöpakkasten tullessa voit muuten suojata bambujasi. Kaikki keinot ovat sallittuja, joten talvisuojat ja -turpeet sekä kuusenhavut avuksi vain, niin saat ensi kesänäkin nauttia kasveistasi.

Ulkotalvetusta kenties suositeltavampi tapa (ainakin pohjoisemmassa Suomessa) on tarjota vuoriruokobambulle viileä ja valoisa paikka, jossa sitä voi käydä ajoittain talven aikana kastelemassakin. Kuivahtaa kasvi ei täysin saa - eikä vesi maata alustallakaan. Etenkin keväällä kasvun käynnistyessä tasainen kosteus on tärkeää.

Keväällä vuoriruokobambua voi leikata ja isoa kasvia jakaa. Istutus uuteen multaan, reilun kokoiseen ja hyvin salaojitettuun ruukkuun. Viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella, suojatulla paikalla - kastellaan kerralla reilusti ja annetaan kevyesti kuivahtaa. Ei kannata kovinkaan paljon lannoitella kasvukauden aikana. Jos jätät kasvisi puutarhaan, niin muista tuo leviämisvaara ja rajoita sitä mahdollisuuksien mukaan.Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Vuoriruokobambun talvettaminen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: