Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 30.4.2013 19:39

Kysymys: Syreenin tuholaiset

Taimet

Hei !
Mikä mahtaa olla meidän rungollisessa syreenissä oleva elukka, jota oli viimekesänä  ja tosi paljon.  Elukka oli valkoinen, noin parin millin mittainen ja eloisa otus. Pensaan lehdet muuttuivat pikkuhiljaa vaaleiksi. Ne viihtyivät pääasiassa rungollisessa syreenissä ( Tamelan kaunotar, Puistosyreeni  valkoinen ) Syreeni on ollut meillä jo 4vuotta ja viimekesänä niitä elukoita oli eka kerran.  paikka on puoleenpäivään saakka varjossa, sit aurinko paistaakin auringon laskuun asti. Joka kesä  kukkia on ollut todella paljon. Kaskas se ei mielestäni ole. Tolua annoin viimekesänä moneen otteeseen, ei mitään apua ollut.

Ja sitten tavallisessa syreenissa myös jotain vaivaa, en muista mikä olikaan pensas nimeltään. Sen lehdet käpristyivät pikkuhiljaa ja osa oksista kuolivat kokonaan, siis lehdet tulivat tummanruskeiksi. Tämäkin tapahtui viimekesänä. Ne on istutettu 2008v. eikä ennen ole niissäkään ollut mitään moittimista.
Asumme vyöhykkeellä 3-4

Apua...rakastan syreeneitä.
 T. Annukka
Annukka 
Jämsä, Suomi
Kysymyksiä: 1 kpl
Jäsenen Mescal  antama (14.6.2014 10:25) kommentti

Hei!Kyseessä on Igutettix oculatus -kaskas, nuorena se on valkoinen parin millimetrin mittainen ja vanhempana isompi ja tummempi."Kaskaalla on kaksi sukupolvea. Kaskas talvehtii syreenillä munana ja ensimmäinen sukupolvi kehittyy alkukesällä. Toisen sukupolven toukat kehittyvät elokuussa ja aikuisina ne ovat syksyyn saakka. Kaskaat imevät lehdistä ravintoa, joka aiheuttaa lehtiin selvää pistemäistä vioitusta.Torjuntakeinot ovat todella vähissä, joten täytyy toivoa, että jokin suomalainen luonnossa elävä peto tai loinen oppii hyödyntämään kaskaita ravintonaan tai lisääntymisessä, mikä voisi aiheuttaa kaskaiden vähenemisen. Tällä hetkellä niiden torjuntaan kotipuutarhoissa ei ole juuri mitään keinoa." Teksti kopioitu toiselta sivulta.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kuvaamasi pieni toukko ei kyllä tuonut mieleemme mitään tiettyä tuholaista. Syreeneillä esiintyy yleensä perhostoukkia, kirvoja, luteita ja jotain kaskaslajiketta; mutta ne ovat kyllä kookkaampia.

Onneksi syreenit ovat melko kestäviä kasveja, joten uskoisin niiden toipuvan viime kesäisestä kiusastaan. Runsas kukintakin kertoo, etteivät ne ole olleet kiusantekijöistään milläänsäkään.

Syreenin lehtien vaaleneminen kertoisi enemmänkin jostain ravinteiden puutoksesta. Ruskettumista ja laikkuja aiheuttavat puolestaan kasvinesteitä imevät otukset, mm. kirvat ja luteet. Torjuntakeinoja ovat kemiallisten aineiden ohella vesisuihkut ja 1-2 % mäntysuopaliuos - sekä linnunpönttöjen sijoittaminen puutarhaan! Isompia tuholaisia voi torjua myös poistamalla käsin toukkia ja niiden koteloita.

Toivottavasti saat tänä kesänä nauttia kukkaloistosta ilman ötököitä!

Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Syreenin tuholaiset":
Jäsenen päätoimittaja antama (18.6.2014 13:8) kommentti

Kiitos Mescal, tiedosta!
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mullan lisääminen syreenin juurelle
Syreeniin rajoittuvan uuden kukkapenkin mullan pinta tulee huomattavasti ylemmäksi kuin on vanhan syreenin kasvualustan pinta. Voiko multaa lisätä myö...
Huonevehkan eli Zantedechian tuholaiset
Mitkä tuholaiset voivat iskeytyä kallaan, jota kasvatetaan sisällä huoneessa? Ja miten ne on hyvä torjua?...
Kiinanruusun kukinta ja tuholaiset? Nuput tippuu?
Kiinanruusun kukinta ja tuholaiset? Lehdet rupesi lurpottamaan ja nuput tippumaan? Kiinanruusun lämpötila ja vaatimukset ? ...
Tuntemattomat sienet syreenipensaan rungolla ja maassa
Perennapenkkeihin ja syreenipensaan juureen sekä rungolle on ilmaantunut oheisen kuvan kaltaisia sieniä runsaasti. Haravoitaessa sienen pä&...
Pihasyreenin rungon lahoaminen
Hei, Mikähän olisi tuhonnut pihasyreenin rungon? Syreeni on ollut vähän kituliaan oloinen, mutta esim. oksia ei ole kuivunut. L&a...