Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 25.11.2011 15:14

Kysymys: Senecio cineraria... vaiko Jacobaea maritima?

Taimet

Hopeavillakko (nk. hopealehti, silverek på svenska) on kasvikortistossa määritelty yksivuotiseksi (Suomessa ulkona juu) ja tarkemmassa selvityksessä kaksivuotiseksi ruohokasviksi.

Mm. englanninkieleisessä Wikipediassa
http://en.wikipedia.org/wiki/Jacobaea_maritima
se määritellään perennaksi. Miten on?

Itselläni on muutama autotallissa yhden talven talvehtinut ja tänä kesänä kukkinut (kukkii edelleen kylmälle kuistille siirrettynä) ja todella kookkaaksi kasvanut yksilö. Syksyllä katselin näistä tehtyjä isoja kuntien yleisiä istutusalueita Kreetalla ja mietin, kannattaisiko muhkeat jättikasvit edelleen talvettaa?
KIRKKONUMMI, 
Kuin on sontaa pellos, niin on jyviä aitas.
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Wikipedia tosiaan sanoo Senecio cinearian eli meille tutun hopeavillakon olevan sama kuin monivuotinen Jacobaea maritima. Muualta en kuitenkaan vahvistusta tälle asialle löytänyt. Wikipedian lopussa sanotaan, että kylmemmillä alueilla kasvia kasvatetaan yksivuotisena (vaikka kestääkin vielä - 12/15 asteen pakkaset). Tämän perusteella sinun kannattaisi siis jatkossakin talvettaa jättiyksilösi. Ainakaan mitään menetettävää ei ole. Senecio -suvun kasvit ovat 1-, 2- tai monivuotisia ruohokasveja. Hopeavillakko (tuhkaruoho) Senecio bicolor, (= S. cineraria, Cineraria maritima) menestyy britteinsaarten merenrantakalliolla, mutta sitä ei Otavan kasvitietokaan luokittele monivuotiseksi. Itse asiassa eri tietolähteistä tarkistamani tiedot ovat hyvin epämääräisiä - ilmeisesti lajin sisäisen vaihtelun vuoksi. Hopeavillakkona myydään hyvinkin erinäköisiä (väri ja hampaiden koko vaihtelee) ja erikokoisia, hopealehtisiä kasveja. Kelpo kotipuutarhuri kuitenkin luottaa omaan peukaloonsa ja aavistuksiinsa; tee siis niin, kuin itsestäsi tuntuu ja kokeile rohkeasti. Kasvit voivat palkita hoitajansa mitä yllättävimmillä tavoilla!

Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Senecio cineraria... vaiko Jacobaea maritima?":
Jäsenen Parmesan antama (30.11.2011 11:17) kommentti

Kiitos vastauksesta! Saa nähdä kuinka käy ensi kesänä... (:Joskus aiempina vuosina on jokunen yksilö maahan istutettuna jopa talveltinut täällä Kirkkonummella. Siitä ajatus talvettamisesta lähtikin.


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: