Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 21.5.2023 21:7

Kysymys: Ruoste tarhasalkoruusussa

Taimet

Istuin viikko sitten tarhasalkoruusuja puutarhaan ja tänään löysin muutamasta ruostetta, otin kaikki lehdet pois joissa oli näkyvää ruostetta. Onko taimet nyt mennyttä?

Vai onko jotain vielä tehtävissä?

 


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei

Salkoruusun ruoste on ikävä tauti, joka muodostaa lehtien alapinnalle aluksi keltaisia, sittemmin ruskeita laikkuja. Myös lehtien yläpinnalle ilmestyy keltaisia laikkuja. Levitessään laikut lakastuttavat lehden. Tämä kiusallinen itiötauti leviää ilmateitse tartuttaen salkoruuja ja muita malvakasveja. Pahasti saastunut kasvi voi kuolla kokonaan. Itiöt talvehtivat ensimmäisen vuoden lehtiruusukkeessa, josta ne keväällä nousevat tartuttamaan muita lehtiä.

Torjuntakeinona ja taudin pysäyttämiskeinona toimitaan niin kuin olet tehnytkin, eli poistetaan kaikki sairaat kasvinosat. Jos lehtiruusukkeen epäillään keväällä olevan saastunut, siitä kannattaa poistaa varhaisimmat kasvulehdet kokonaan. Näin saadaan pysäytettyä taudin eteneminen muihin kasvulehtiin. Saastuneita kasvinosia ei pidä kompostoida, vaan hävittää ne.

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Ruoste tarhasalkoruusussa":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

keijunruusun ruoste
Keijunruusuni lähtivät hyvin kasvuun viime vuonna ja näyttivät tänä kesänä tosi hyviltä ensi alkuun.Sitten iski ruoste ja kai...
Ruostetta ruusupensaassa
Olen istuttanut pihalleni useita torniolaisia aidanteeksi. Kasvu on honteloa, epätasaista eikä lainkaan sitä mitä odotin. Lisäksi kaikissa pensai...