Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 13.12.2016 9:51

Kysymys: runkoruusu

Taimet

Istutin keväällä runkoruusun taimia, kerkesivät kasvaa kesänaikana nuppuvaiheeseen asti. Miten on ensi kesä? Nouseeko mitään? Tietääkseni se on kaksivuotinen kasvi.
Kysyjä Käyttäjä on mies
Pielavesi, Suomi
vain paras on kyllin hyvää!!!
Kysymyksiä: 6 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Runkoruusut ovat yleensä perusrunkoon vartettuja terttu- ja jaloruusuja eli monivuotisia kasveja. Koska kukkiva jalo-osa ei talvella saa suojaa lumesta, runkoruusut talvetetaan yleensä viileässä, esimerkiksi kellarissa, autotallissa tai vintillä. Maassa talvetettavat runkoruusut ovat melkoisessa paleltumisvaarassa - ja vaikka sitkeämpi perusrunko keväällä heräisikin, niin jaloruususta tehty latvusosa on helposti täysin menetetty. Toki esimerkiksi pakkaspeitteellä suojaaminen voi auttaa ne säilymään hengissä.

Jaloruusut ovat meillä melko talvenarkoja ja talvimenetykset ainakin maanpääliseltä osaltaan ovat siis yleisiä. Jaloruusut kannattaa aina istuttaa hyvin vettä läpäisevään kasvualustaan (talvimärkyys pahasta) ja suojata (talvisuoja, pakkaspeite havupeite, lumi) talveksi, jotta ainakin maanalainen osa säilyisi uuteen kasvukauteen. Keväällä (huhtikuussa) ennen silmujen puhkeamista ruusut hoitoleikataan; poistetaan tummiksi paleltuneet sekä heikoimmat versot. jäljelle jätetään 4-8 vahvinta versoa ja ne typistetään noin 20 cm:n mittaisiksi. Kesän aikana ruusuja kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti, kuihtuneet kukat poistetaan ja runkoruusuna kasvatettavista yksilöistä poistetaan kasvukauden aikana tietenkin myös rungosta tai varttamiskohdasta lähtevät villiversot. Kasvupaikka aurinkoinen tai puolivarjoinen, lämmin ja suojainen. Kasvualusta ravinteikas ja hyvin vettä läpäisevä. 

Lue lisää ruusuista 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / runkoruusu":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

runkoruusu kuihduttaa lehdet
Viime kesänäsaatu runkoruusu en muista nimeä. Nostettiin pois pimeästä kellarista ja näytti hyvält&auml...