Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 11.2.2017 18:45

Kysymys: rauduskoivun latvaus

Taimet

Toivoisin, että nuori rauduskoivu ei kasvaisi korkeaksi vaan pysyisi n. 2-3 metrisenä. Voiko koivun latvaa lyhentää tai sitoa latvan ja suuntaa latvan kasvuun alaspäin? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Melkoisen haastavan tehtävän edessä olet, jos haluat saada pidettyä 30 metriseksi kasvavan rauduskoivun alle kolmimetrisenä. Koivut eivät muutenkaan pidä leikkaamisesta, vaan runsaan mahlavuodon ja leikkaamisen seurauksena lisääntyvän tauti- ja tuholaisherkkyyden vuoksi jäävät helposti melko lyhytikäiseksi. Tällaiseen kohtaan olisi kannattanut alunperin hankkia vaikka kyynelkoivu (Betula pendula Yongii), joka perusrungosta riippuen 2-6 metriä korkea.

Jos nyt kuitenkin leikkaat rauduskoivuasi, niin tee se mieluiten elokuussa (kevättalvella ja keväällä runsas mahlavuoto) - ja mahdollisimman pieniä oksia valitsemalla. Latvan taivuttamisesta ei hyötyä, sillä versot pyrkivät aina kuitenkin kääntymään kohti korkeuksia. Lyhennä vuosikasvuja voimakkaasti joka elokuu ja pidä latvus riittävän avoimena harventamalla latvusta tarvittaessa poistamalla osa vuosikasvuista kokonaan. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ja mitä pienempiä oksia leikkaat, sitä paremmin puu kestää leikkausta ja sitä paremmin pystyt ohjaamaan sen kasvua - ja pitämään kasvua kurissa. Voit koettaa myös ohjata kasvua sivulle- ja alaspäin valitsemalla leikkauskohta sivulle/alaspäin osoittavan silmun yläpuolelta.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / rauduskoivun latvaus":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: