Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 1.9.2018 21:42

Kysymys: Puistolehmus

Taimet

Miksi keväällä istutetun siivosen puistolehmuksen lehdet ruskistuivat aikaisin? Puulle tehtiin n. 60 cm kanttiinsa oleva kuoppa ja se täytettiin puutarhamullalla. Puu istutettiin samaan syvyyteen juuripaakun pinnan kanssa. Kyseessä astiataimi. Lannoitteena puutarhalannos joka sekoitettiin istutusmultaan. Istutuskuoppa kasteltiin hyvin ennen istutusta. Kastelua jatkettiin loppukesään saakka, alkuun joka päivä ja myöhemmin n. joka toinen pv. Saiko liikaa vai liian vähän vettä? Kasvupaikka on aurinkoinen. Voiko liika lannoite aiheuttaa lehtien ruskistumisen?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Uskoisimme että lehmuksellanne ei ole hätää, vaikka ruskettikin lehtensä jo nyt kovin ajoissa. Toivotaan että ensi vuonna se jatkaa normaalisti kasvuaan.

Mutta mikä sitten selittäisi lehtien aikaisen ruskettumisen? Yleensä uudella mullalla parannettuun kasvualustaan ei enää lisätä mitään lannoitetta (multa yleensä lannoitettua ja kalkittua), joten liikalannoitus saattaisi näkyä ylirehevänä lehtimassana ja muun kasvun (mm. juuristo) heikkoutena. Liikakastelu puolestaan aiheuttaisi ongelmia liian tiiviissä kasvualustassa (hukkumiskuolema, jos ympäröivä maa esimerkiksi tiivistä savimaata eikä taimea ole istutettu yhtään kummulle) - liian vähäinen kastelu ja aurinkoinen paikka myös saattaisivat kuivattaa taimen. Toki lehtien kuivumisen ovat saattaneet aiheuttaa myös jotkin taudit (sienitaudit) tai tuholaisetkin (mm. perhosentoukat, äkämäpunkit). Tämän tarkempaa vastausta emme voi kysymykseen antaa tarkemmin puuta näkemättä.Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Puistolehmus":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: