Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 2.5.2022 13:14

Kysymys: Pikkupuu Moskovan Kaunotar

Taimet

Minkä kokoiseksi Moskovan Kaunotar puu kasvaa? Voiko sitä laikata niin että se ei kasva yli 3 metriseksi. Miten ja millloin? Millaista multaa ostan kun istutan? Käsitin että puuvarsi ei enää kasva, vain oksat, olenko oikeassa?Löytyykö mitään kuvia täysikasvuisesta puusta? Kukinnoista kyllä löytyy.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Syringa Vulgaris-Ryhmä 'Moskovan Kaunotar' on usein vartettu rungon yläpäähän. Jos näin on tehty, runko ei kasva korkeutta, ainoastaan tukevuutta. Varttaminen tarkoittaa, että runko on eri lajia, esimerkiksi tavallista pihasyreeniä, ja latvus varsinaista nimilajiketta,  kuten Moskovan Kaunotarta. Tämä lajike kasvaa 2 – 3 metriä korkeaksi, joten siihen päälle tulee rungon korkeus.

Runkopuuksi kasvatettu lajike on voitu tuottaa myös omajuurisena tai vartettuna rungon alapäähän. Silloin kasvukorkeus koko puulle jää matalammaksi eli siis 2 – 3 metriseksi. Puun lopullinen korkeus ja kysymys rungon kasvamisesta  on siis kiinni tuotantomenetelmästä.

Runkoon vartettuja jalosyreenejä kannattaa leikata silloin tällöin, jotta latvuksesta ei kasva liian raskasta. Koska jalosyreenit ovat suhteellisen hidaskasvuisia, ei leikkaamista tarvitse aloittaa aivan ensimmäisinä vuosina. Kukat muodostuvat kahtena tai kolmena aiempana vuonna  kasvaneisiin versoihin, joten kukinta menetetään vuodeksi tai kahdeksi, jos kaikkia oksia lyhennetään samaan aikaan. Jos lyhennetään vuorovuosin vain osa oksista, kukkia puhkeaa säästettyihin oksiin. Seuraavana vuonna lyhennetään muutama oksa lisää jne. Joinakin vuosina ei sitten leikata lainkaan. Siihen ryhdytään vain, jos puu sitä tarvitsee. Leikkaaminen mm. tuuhettaa kasvustoa leikkauskohdasta haaroittaen.

Leikkaamalla voi pitää syreeniä matalampana kuin sen luontainen kasvutapa on. Valitettavasti meillä ei ole käytössämme kuvia täysikasvuisesta yksilöstä.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Pikkupuu Moskovan Kaunotar":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Istutusetäisyys talosta
Miten laaja juuristo on marjatuomipihlajalla? Minua kiinnostaa oikeastaan Obelisk-lajike, joka on hyvin kapeakasvuinen pikkupuu, tulee 1 - 1,5 metriä leve&au...
Syreenin tuholaiset
Hei !Mikä mahtaa olla meidän rungollisessa syreenissä oleva elukka, jota oli viimekesänä  ja tosi paljon.  Elukka oli va...