Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 13.2.2015 18:30

Kysymys: Mikä koristepuu?

Taimet


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Kaunis, vanha pensaanne on euroopansorvarinpensas (Euonymus europaeus). Sen kesäkuisen kukat ovat huomaamattomat. Syksyllä nuo hehkuvanpunaiset, kotamaiset hedelmät, jotka avautuessaan paljastavat oranssit siemenet ovat todella näyttävät.  Myös lehdet saavat syysvärin.

Normaalisti pensaan korkeus jää alle 3 metriin, mutta vanha pensaanne on ilmeisesti viihtynyt kasvupaikallaan mainiosti (voi saavuttaa 5 m korkaudenkin). Sorvarinpensas on melko vaatimaton kasvualustansa suhteen, mutta parhaiten se viihtyy ravinteikkaassa, tuoreessa, kalkitussa mullassa. Nopeakasvuinen. Aur -pv. Tuo-kos.Myös savimaa sopii. Koko kasvi on myrkyllinen. Menestymisvyöhyke I-IV.

Voit halutessasi koettaa nuorentaa tätä sorvarinpensasta sahaamalla alkukeväällä 1-2 paksuinta "runkoa" maata myöten alas - ja toistaa sama operaatio muutaman kevään ajan, kunnes pensas näyttää sopivasti nuorentuneen. Toki voit halutessasi hankkia uuden taimen tai kokeilla siemenlisäystä - tai pistokaslisäystäkin! Sorvarinpensaille nämä kaikki vaihtoehdot käyvät.

Ps. Sorvarinpensaat ovat saaneet nimensä luunkovasta puuaineesta, joka soveltuu hyvin sorvaustöihin, kunhan pensaat saavat rauhassa tukevoitua sitä varten. Eli jos lähipiirissäsi on joku kädentaitaja, niin tarjoa puuainesta hänelle!

 Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Mikä koristepuu?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mistä tunnistaa, onko kirsikkapuu syötävä vai koristepuu
Ostimme 1,5v sitten omakotitalon, jossa on monipuolinen puutarha. Tänä kesänä yllätykseksemme huomasimme nurkalla kasvavan ki...