Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 25.6.2013 8:26

Kysymys: Köynnöshortensiasta asiaa

Taimet

Apua kaivataan! Tuli ostettua kaksi kpl Hydrangea petiolaris hortensiaköynnös kasvia. On pikkuinen piha ja ajattelin laittaa noin 150 cm korkuisen aidan viereen näkösuojaksi, koska siinä ollut Summer snow köynnös ilmeisesti kuoli talvella. Tutkittuani hortensianköynnöksen kasvutapaa en tiedä uskallanko istuttaa siihen jos se tarvitsee korkean tuen ja muutkaan paikkaa ei ole mihin se mahtuisi. Tarvitseeko kasvi todella korkean tuen ja miten leveä siitä mahtaa tulla?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Älähän huolestu; jos köynnöshortensiasi ei pääse ylöspäin kiipeämään, niin se leviää sivuille. Eli voit mainiosti laittaa taimet aidan viereen kasvamaan. Etenkin ensimmäisinä vuosinaan kasvi on hyvin hidaskasvuinen, mutta kunnolla juurruttuaan sen kasvuvauhti nopeutuu. Versot kasvavat hieman olosuhteista riippuen 3-10 metrisiksi, oten lopullista laajuutta on vaikea etukäteen arvioida (etenkin kun kyseessä 2 taimea). Istuta noin metrin etäisyydelle toisistaan ja anna rauhassa kasvaa. Muistathan myös, että hortensiat ovat happaman maan kasveja.

P.s linkistä näet mitä Puutarha.netin Kasvikortistossa kerrotaan köynnöshortensiasta...

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Köynnöshortensiasta asiaa":
Jäsenen piikkipallo antama (1.7.2013 18:58) kommentti

Olisihan jo tuossa vastauksessa voinut mainita imujuurista ja varoittaa laittamasta kasvia myös maalatun seinän, aidan tms. lähelle. Myös tiiliseinän rappauksista lähtee helposti pitkiäkin lohkoja, jos köynnöksen kasvua joutuu esim. leikkaamalla hillitsemään ja osia poistamaan.

Jäsenen piikkipallo antama (1.7.2013 19:5) kommentti

Juu, unohdin mainita, että kannattaa miettiä useammankin kerran, jos aikoo pientalon seinustalle köynnöshortensiaa istuttaa, sillä muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen kun kasvi on kunnolla juurtunut, niin sen kasvuvauhti suorastaan "räjähtää" ja se tunkee itsensä rakennuksen kattorakenteiden sisälle .... Silloin joutuu vuosittain keikkumaan tikkailla ja leikkelemään.... Komea se kyllä osaa olla - erityisesti kukkiessaan. Kivinen kirkon kellotapuli tai vähintäinkin 5-kerroksinen kerrostalo tekisivät kyllä oikeutta tälle kasville.

Jäsenen Harrastajapuutarhuri antama (2.7.2013 9:33) kommentti

Kiitos näistä varoittamista huomioista. Juuri tuota pelkäsin, että vasta maalattu puuaita kärsii ja että siitä tulee liian iso. Jostain luin että sen voi istuttaa vaaka-asentoon. Ajattelin että ohjaisin sen kasvamaan aidan ulkopuolelle. Juuret aidan varjoisalle sisäpuolelle ja aidan alta toiselle puolelle kasvamaan jossa olisi enemmän tilaa. Onko aivan "hullu" ajatus?

Jäsenen hoyabella antama (2.7.2013 9:54) kommentti

Teidän kirjoituksesta sainkin idean, siirrän hortensiani kasvamaan kaaden puun rungolle, nyt se on talon seinässä kiinni ja seinä pitäisi maalata. Voiko köynnöshortensian repiä irti nyt ja siirtää? Runkoonhan se ei heti tartu mutta jos avittaa sitomalla sen naruilla ylös, niin kait se kasvattaa tarttumajuuria suurenakin oksiinsa.
Nykyisellä paikallaan se ei ole koskaan kukkinut.

Jäsenen Nuu antama (2.7.2013 10:41) kommentti

Onpa harmi että tätä keskustelua käydään täällä eikä köynnöshortensian omassa ketjussa josta asia olisi myös myöhemmin löydettävissä :(

Jäsenen aronja antama (2.7.2013 11:3) kommentti

Kasvuvauhti riippuu myös vyöhykkeestä jolla ollaan. Itse asun vitosvyöhykkeellä ja täällä köynnöshortensia paleltuu mikäli sitä yrittää saada kiipeilemään jossakin. Sen sijaan kun sen laittaa kasvamaan maata myöten niin että talvella on lumi suojana niin hengissä pysyy. Kuvassa oma köynnöshortensiani jolla ikää n.kahdeksan vuotta. Ei pahemmin koollaan rehentele....


Jäsenen aronja antama (2.7.2013 11:11) kommentti

Jos tämäkin ketju taas heivataan jonnekin keskustelupalstan uumeniin niin näinköhän se alkuperäinen kysyjä sen sieltä löytää. Kysy-vastaamme osiosta kannattanee siten poistaa mahdollisuus käydä kommentoimassa siihen kysymykseen omia kokemuksiaan mikäli ei ole suotavaa että niitä kommentteja ja kokemuksia kysyjille kysymyksen välittömässä yhteydessä kerrotaan.

Jäsenen Nuu antama (2.7.2013 11:49) kommentti

Tottakai saa kertoilla ja vastailla. Sanoin vaan että on harmi että se aronjankin mainitsema kokemusperäinen tieto ei ole myöhemmin enää löydettävissä mistään. Turhaan siitä  mieltään pahoittaa, mitään ei ole minnekään heivattu

Jäsenen aronja antama (2.7.2013 12:10) kommentti

En ole mieltäni pahoittanut, mietin vain jälleen kerran palstan toimivuutta. Kysy-vastaamme on yksi palvelumuoto ja sellaisenaan varmasti toimiva varsinkin kun myös omakohtaiset kokemukset siinä heti kysymyksen jälkeen sallitaan kerrottavan. Mikäli tuntuu siltä että ne ovat tulevaisuudessa tuikitärkeitä myös arkistojen kätköistä kaivettavaksi niin samat kommentit saa hyvin helposti käytyä kirjoittamassa (tai kopio-liitä toimintoa käyttämällä välttää kirjoittamisenkin) keskustelupalstan ketjuunkin. Luultavasti se kuitenkin vielä menee niin että uudet tietoa kaipaavat palstalle eksyneet täräyttävät oman kysymyksensä siihen ketjuun sen sijaan että kahlaisivat useiden vuosien mittaan muotoutunutta mammuttiketjua läpi. ;)

Jäsenen bee antama (2.7.2013 13:32) kommentti

Mä olen 1beellä ja täällä hortensia kiipeilee kiitettävästi pitkin puita ja kalliota :).

Jäsenen Jatuuli antama (2.7.2013 14:54) kommentti

Tästä piti kaataa omenapuu, mutta jätettiin sentään runko jäljelle. Nyt siinä kiipeilee köynnöshortensia.

                

                


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kestopuu ja hedelmäpuun istutus
HeiOlen istuttamassa päärynäpuuta melko lähelle kestopuista terassia. Onko vaarana että terassista liukenee sytäviin kasveihin myrkkyjä...