Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 28.1.2015 13:19

Kysymys: Kannan talvihoito ja lisäys

Taimet

Minulla on kolme vuotta hienosti kasvanut (2 kpl), mutta nyt ne kasvaa ulos ruukusta. Mitä tahdä? Ari K

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Ilmeisesti talvisäilytypaikkasi on hyvä ja hoitosi onnistunut, kun jo kolme vuotta olet saanut onnistuneesti kannojasi kasvatettua! Kerrataanpa nyt kuitenkin ohjeet:

Kevättalvella (helmi-maaliskuussa) kannojen juurakot puhdistetaan ja istutetaan tarvittaessa hieman aiempaa suurempiin ruukkuihin niin, että juurakot ovat lähellä mullan pintaa. Vinkki: Voit terävällä veitsellä leikkaamalla jakaa kannasi isoa juurakkoa. Juurtumislämpötilan tulee olla noin 20 astetta. Kanna pitää voimakkaan humuspitoisesta mullasta, jatkuvasta kosteudesta, säännöllisestä lannoituksesta sekä runsaasta valosta. Ilmojen lämmetessä keväällä voidaan kannat siirtää päivisin ulos. Kun yöpakkaset ovat varmasti ohi, niin kannat voi istuttaa maahan tai suuriin astioihin. Mitä aurinkoisempi ja lämpimämpi paikka on, sitä paremmin kanna kehittyy - ja sitä runsaammin se kukkii. Huom. Kuihtuneita kukkia poistetaan varovasti, sillä alapuolella kehittyvä uusi kukinto voi vaurioitua helposti.

Kastelusta ja viikottaisesta lannoituksesta on muistettava huolehtia koko kesän. Kanna aloittaa kukintansa heinäkuussa ja kukkii syksyyn saakka. Syyskuun lopulla kastelu lopetetaan ja kannan annetaan aloittaa lepokausi. Ennen talvipakkasia varret katkaistaan ja juurakko kaivetaan maasta ja puhdistamaton juurakko / kannaruukku viedään talvehtimispaikkaansa kuten kellariin. Parhaiten kanna talvehtii 8-12 asteen lämpötilassa. Kevättalvella juurakot taas puhdistetaan ja istutetaan uudelleen.

 Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Kannan talvihoito ja lisäys":
Jäsenen Ari K  antama (31.1.2015 15:34) kommentti

Kiitos vastuksesta, toimin niin kuin siinä sanotaan. Ari K
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Miksi juurekset ei mulla kasva
Minulla on pieni kasvimaa, jossa olen yrittänyt kasvattaa myös porkkanaa, punajuurta ja sipulia. Kasvimaa on multainen , johon on vuosien varrella sekoi...