Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 26.6.2023 8:34

Kysymys: Kahdenlaisia valeangervoja

Taimet

Istutin pari vuotta sitten sormivaleangervon. Ensimmäiset lehdet olivat sellaisia kuin piti, siistireunaisia, mutta sitten tupsahti esiin myös repalereunaisia, kuten kuvasta näkyy. Niiden nimenä voisi olla valesormivaleangervo, mutta mitä ne siis oikeasti ovat ja miten pääsen niistä eroon? Kannattaako yrittää repiä juurineen, vai lähteekö jotain muuta samalla? Tarkoitukseni on siirtää sormivaleangervot toiseen paikkaan, mutta en haluaisi samalla istuttaa vääränlaisia uudelleen.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Sormivaleangervo, Rodgersia aesculifolia, voi toisinaan tehdä oudonnäköisiäkin lehtiä, joten sahalaitainen lehti voi hyvinkin olla sormivaleangervoa. Se saattaa myös olla liuskavaleangervon, Rodgersia podophylla, lehti. Siinä tapauksessa se lienee siementaimi, joka on itänyt mullasta myöhemmin. Liuskavaleangervossa on vähemmän lehdyköitä (yleensä 5) kuin sormivaleangervossa (6-7), mutta tämäkään ei ole täysin varma tunnistuskeino yhden lehden perusteella. Liuskavaleangervon hyvä tunnistushetki on lehtien puhjetessa, jolloin sen väri on rusehtava. Kesällä se on vihreä, kuten kuvassakin oleva lehti on.

Kuvasta ei valitettavasti voi varmasti päätellä, kummasta on  kyse. Siementaimen voi melko vaivattomasti nyppäistä ylös vahingpoittamatta toista perennaa, kunhan sen tekee taimen ollessa nuori. Jos se on nyt tiukasti kiinni maassa, lehtien katkaiseminen aina kun uusi lehti tulee esiin, näännyttää kasvin lopulta.

Terveisin
Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Kahdenlaisia valeangervoja":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: