Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 4.6.2016 18:53

Kysymys: Hedelmäpuiden runkojen ympäristö

Taimet

Hei,Olen istuttanut kaksi vuotta sitten omena-, luumu- ja kirsikkapuita pihalleni. Kaikki hedelmäpuut ovat vähän enemmän ja vähemmän kuopassa muuhun pihaan nähden. Voiko puiden juurille laittaa multaa ja tasata alueen samaan tasoon muun pihan kanssa. Olisi helpompi hoitaa nurmea leikatessa. Laittaisin katekankaan ja katettta puiden ympärille, mutta naapurin katti kävi tekemässä kaikki tarpeensa pihamme katealuille ja jouduin aitaamaan kaikki alueet. Tuli vähän kalliiksi. Puita en haluaisi enää aidata. Mikä olisi paras ratkaisu. Naapurin mielestä kissalla on oikeus liikkua alueella vapaasti, vaikka asumme asemakaava alueella.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hedelmäpuut kärsivät, jos kasvualusta nousee korkeammalle kuin niiden jalonnuskohta. Rungon alaosassa näkyvän paksunnoksen tulee siis jäädä aina maanpinnan yläpuolelle. Istutuksesta on kuitenkin vasta pari vuotta, joten voisitko istuttaa puut uudelleen? Koko taimea ei välttämättä tarvitse edes maasta nostaa vaan tarikon avulla varovasti kohottaa juurakkoa ja lisätä kasvualustaa niin, että jalonnuskohta on 10 cm ympäristöään korkeammalla (pehmeä maa painuu kuitenkin vaikka sitä tiivistäisikin). Kastele hyvin "uudelleenistutuksen" jälkeen, niin kasvualusta painuu hyvin juuria vasten.

Vinkki: Katekankaan päälle voi laittaa vaikkapa kerroksen soraa tai kiviä, niin se ei enää kissoja kiinnosta. Puun juurelle voi myös istuttaa vaikka pieniä sipulikukkia!

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Hedelmäpuiden runkojen ympäristö":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: