Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 13.4.2015 2:20

Kysymys: Harmaa-ajuruoho - ja muut ajuruohot

Taimet

Hei.

Osaatteko sanoa, mistä voisin tilata harmaa-ajuruohon siemeniä?

Haluaisin pihaani tiettyyn paikkaan matalan maanpeitekasvin ja harmaa-ajuruohon ominaisuudet vastaavat toiveitani.

En kuitenkaan löytäny ko. siemeniä niistä siemenkaupoista, joista kotimaasta tai ulkomailta yritin etsiä. En kuitenkaan ole kokenut tässä hommassa, joten löytyisikö teiltä tietoa, että mistä etsiä?

Entä miten kangasajuruoho tai nummiajuruoho poikkeavat ominaisuuksiltaan tuosta harmaa-ajuruohosta?


Lempäälä, Suomi
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Harmaa-ajuruohon siemeniä on varmasti vaikea saada, emmekä mekään keksineet paikkaa, josta niitä voisi tilata. Taimina harmaa-ajuruohoa sekä muitakin ajuruohoja on kuitenkin saatavissa ja yhdestäkin purkista voi varovasti jakamalla saada levitettyä pieniä alkuja laajemmalle tai kapeammalle tms. alueelle - ja juurruttuaanhan ajuruohot leviävät mukavat nopeaan tahtiin!

Ajuruoho on tosiaan hyvä perenna- tai kivikkokasvi, joka suotuisalla paikalla leviää helposti. Se muodostaa matalia (10-20 cm), mattomaisia kasvustoja. Ajuruohot ovat myös hyviä mesikasveja perhosille ja mehiläisille - ja nuorista kukinnoista voi tehdä teetä rohdoksi (ripaus kuivattuja lehtiä maustaa myös tavallisen teen herkulliseksi!) Ne eroavat toisistaan lähinnä kasvukorkeutensa ja kukintansa värin ja kukinta-ajan puolesta. Kaikki viihtyvät samanlaisissa oloissa ja ovat muutenkin kasvuominaisuuksiltaan samanlaisia.

Harmaa-ajuruoho (Thymus praecox var. pseudolanuginosus): 5 -10 cm. Väri ruusunpunainen, lehdistö harmaa. Kukinta kesä-heinäkuu.

Nurmiajuruoho (Thymus pulegioides): 10-20 cm. Väri purppuranpunainen. Kukinta heinä-/elokuu. (Ps. siemeniä mm. Exotic garden).

Nummiajuruoho (Thymus praecox ): 5-10 cm. Väri purppuranpunainen. Kukinta kesä-heinäkuu.  

Kangasajuruoho (Thymus serpyllum): 10-15 cm. Väri v.pun/lila, lehdistö vihreä. Kukinta heinä-elokuu. Muistuttaa nurmiajuruohoa, mutta tätä "karvaisempi". Luonnonvarainen. (Ps. siemeniä mm. Exotic garden).

Sitruuna-ajuruoho (Thymus x citriodorus): 10-15 cm. Väri vaalealila. Kukinta kesä-heinäkuu.

Tarha-ajuruoho eli timjami (Thymus vulgaris); kasvatetaan yksivuotisena, talvehtiminen epävarmaa. Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Harmaa-ajuruoho - ja muut ajuruohot":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: